Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 27-09-1954 12:00:00

Goede conditie ADO bracht 5 goals in laatste kwartier

ADO heeft misschien met enige angst de trip naar Brabantia ondernomen omdat men van deze Eindhovense ploeg nooit kan zeggen wat haar eigenlijk bezielt.

Op eigen veld kwam zij in het verleden herhaaldelijk vooral door haar verbazingwekkende strtjdgeest tot onverwachte prestaties. En ook deze keer moet het de Hagenaars vóór rust benauwd om het hart geworden zijn Het eerste doelpunt werd immers door de Brabantianen gescoord En het was maar toeval dat deze score vóór de thee niet verder verhoogd kon worden Nog vóór rust kon ADO evenwel het korte aanvalsspel van de Eindhovenaren doorbreken. Met de straffe wind tegen maakte ADO zelfs nog gelUk en in de tweede helft gesteund door de wind ontplooiden zich de aanvallen van de Hagenaars veel gemakkelijker Brabantia bleek vóór rust boven haar kracht te hebben gespeeld. Een kwartier voor het einde werd de ineenstorting een feit. Bij het laatste fluitsignaal was de stand 1-8 in het voordeel van ADO.

Brabantia wist dat men van het begin af alle zeilen moest bijzetten om door het vlot en snel spelende ADO niet onder de voet te worden gelopen. De Eindhovense burger kreeg spoedig hoop want in de zesde minuut kon rechtsbuiten Heintje Mollen aan zijn ploeg reeds de leiding bezorgen Linksbuiten Derison had een scherpe lage voorzet gegeven waarbij Mollen op korte afstand van de doelman de bal oppikte en inschoot Kok was voor de eerste keer verslagen Bij de tweede keer zou Wim Timmermans op de doellijn redding brengen. De Eindhovenaren ontplooiden een snel kort samenspel waarop de ADO-defensie voorlopig geen vat zou krijgen. Met de zware wind in de rug bleef Brabantia aanvallen doch dit korte spel in hoog tempo uitgevoerd zou aan het phijsiek van de Brabantianen te hoge eisen stellen. In plaats van gebruik te maken van het windvoordeel bleef men door combineren tot vlak voor doel Geleidelijkleidelijk aan verslapte de spirit en bovendien kregen de Hagenaars vat op het pasjes-spel. Nog voor de rust aanbrak liep het Brabantia-offensief muurvast ook al ten gevolge van de buitenspelval die een voordelig wapen van de ADO-verdediging bleek te zijn. Een kwartier voor rust kwam ADO stevig in het offensief Acht minuten later werd door Vreeken met een mooie kopbal uit een voorzet van Verhoek de gelijkmaker gescoord.

Na rust profiteerden de Hagenaars veel beter van het windvoordeel dan de Brabantianen hadden gedaan. Theo Timmermans loste in de eerste minuut reeds een onverwachte verre schuiver die invaller-doelman Soetens royaal passeerde 1-2. Nog even vocht Brabantia fel tegen de dreigende ondergang. De ploeg had echter te veel van haar krachten gevergd. Aan M van Osch gelukte het nog een hoekschop te forceren maar verdere prestaties bleven uit ADO nam het spel volkomen in handen. Weldra profiteerde Wasmus van een fout der vermoeide Brabantiaverdediging waardoor het 1-—3 werd.

Dankzij haar ontembare fighting spirit kon Brabantia deze stand nog tot een kwartier vóór het einde handhaven .Toen volgde de ineenstorting.

Het kostte ADO weinig moeite de score verder op te voeren Uit een vrije trap van W Timmermans kopte Verhoek 1-4 in Wasmus nam daarna twee doelpunten voor zijn rekening. Een uit een kopbal en een uit een schuiver. Ook Vreeken bleef niet achter op beheerste wijze voerde hij de stand van 1-6 tot 1-8.