volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 25 18 2 5 56
2 AZA 25 18 2 5 56
3 FEY 25 14 8 3 50
4 PSV 26 14 7 5 49
5 WII 26 13 5 8 44
6 UTR 25 12 5 8 41
7 VIT 26 12 5 9 41
8 HER 26 10 6 10 36
9 GRO 26 10 5 11 35
10 HEE 26 8 9 9 33
11 SPA 26 9 6 11 33
12 EMM 26 9 5 12 32
13 VVV 26 8 4 14 28
14 TWE 26 7 6 13 27
15 ZWO 26 7 5 14 26
16 FOR 26 6 8 12 26
17 ADO 26 4 7 15 19
18 RKC 26 4 3 19 15
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 27-01-2020 17:05:00

John van Zweden: Er was teveel onrust bij ADO Den Haag


Als mede-eigenaar maakte John van Zweden (57) van Swansea City een stabiele en gewaardeerde club. Datzelfde wil de Haagse behangkoning nu bewerkstelligen met ADO Den Haag, zijn andere voetballiefde, die hij sinds kort adviseert.


bron: panorama.nl
 
tekst: Vincent de Vries
 
 
Toen de Chinees Hui Wang eigenaar van ADO Den Haag werd, ging hij met de selectie meetrainen. Kunnen we dat binnenkort ook van jou verwachten?
"Ben je gek, zeg! Dat heb ik bij Swansea in ieder geval nooit gedaan. En dat ga ik bij ADO dus ook niet doen."
 
 
Wat ga je wel precies doen?
"Waar ik goed in ben, is mensen bij elkaar houden. Daarmee ga ik de club helpen. Zodat de supporters, sponsors, spelers en het bestuur weer op één lijn komen."
 
 
Daar schortte het nogal aan bij ADO Den Haag?
"Ja, er was te veel onrust. Kijk, wat er nu op het veld gebeurt, die slechte resultaten, dat kan overal gebeuren. Dat komt ook wel weer goed, zeker met onze nieuwe trainer, de ervaren Alan Pardew, oud-coach van onder meer West Ham United, Newcastle United en Crystal Palace. Maar dan moet de sfeer wel goed zijn. En dan heb ik het niet alleen over de sfeer in de ploeg, maar op alle niveaus binnen de club. Je zult zien dat het direct een stuk beter gaat. Want dát is de basis. En dat probeer ik voor elkaar te krijgen."
 
 
Zoals je ook bij Swansea City hebt gedaan?
"Kijk, je moet mij niet bovenaan een club zetten. Daar heb ik geen verstand van. Je moet mij lekker met behangrollen laten klooien en af en toe een verhaal laten vertellen. Daar ben ik goed in. En kennelijk werkt dat. Als je een club koopt die onderaan in de laagste divisie van Engeland staat en die jaren later voor 120 miljoen euro verkoopt, terwijl het zevende staat in de Premier League én in een gloednieuw stadion speelt, nou, dan heb je het volgens mij wel aardig gedaan."
 
 
Wat deden jullie dan zoal? 
"We gingen bijvoorbeeld elke donderdag naar een ziekenhuis, waar we knuffels gaven aan zieke kinderen. Verder deden we spelletjes in een bejaardentehuis. Al vond niet iedereen dat even handig. Ik weet nog goed dat Michael Laudrup onze trainer werd. Die vroeg of wij niet goed bij ons hoofd waren. Hij snapte niet dat we daarvoor iedere week twee spelers vrij maakten. Maar hey, dat deden we bij Swansea al jaren. Dat zorgde immers voor een geweldige sfeer. Niet alleen bij ons, maar ook bij de rest van Groot-Brittannië. Iedereen zei: Swansea, dat is een gave club. Dat gevoel wil ik ook bij ADO bereiken."
 
 
Wil je daarom ook dat geschorste spelers af en toe met de supportersbus naar uitduels gaan? 
"Niet alleen de geschorste spelers, maar ook de directie. Dat versterkt alleen maar de band. Ook dat zag je bij Swansea. Zo vergeet ik nooit meer die keer dat Oli McBurnie, een van onze spelers, tijdens het duel met Queens Park Rangers in ons uitvak stond. De supporters hebben het daar nog steeds over. Zo mooi vonden ze dat."
 
 
Maar vinden de spelers dat ook?
"Maakt mij geen reet uit. Ze hebben een fantastisch salaris. Dan mag je dat ook wel van ze verwachten. Zoals ik ook zou willen dat ze na afloop van een wedstrijd naar het supportershome gaan. Deden we bij Swansea ook. Lieten we zes spelers die kant opgaan, zodat de fans niet alleen een biertje met ze konden drinken, maar ook tegen ze konden gallen. Ook dat hoort erbij. Je moet als voetballer zorgen dat er eenheid is en dat bereik je niet alleen door een balletje erin te schieten."
 
 
En dat brengt ADO naar een hoger level?
"Dat zeg ik niet. Ik weet ook wel dat je geen garanties hebt. Maar je kan het op z’n minst wel proberen. Daarom wil ik ook dat oud-spelers een functie bij de club krijgen. Laat ze bijvoorbeeld de boxen inlopen en de opstelling voorlezen. Vinden de sponsors fantastisch. Zoals de fans het mooi vinden om met hun oude helden op de foto te gaan. Dat is wat we willen: dat ADO een familieclub wordt. Alleen dan gaat iedereen ervoor. Maar goed, waar dat allemaal toe zal leiden, dat weet ik natuurlijk ook niet."
 
 
Wil je het hele verhaal over John van Zweden van Vincent de Vries lezen? Ga dan nu naar de winkel voor de nieuwe Panorama of bestel 'm via panorama.nl