volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 25 18 2 5 56
2 AZA 25 18 2 5 56
3 FEY 25 14 8 3 50
4 PSV 26 14 7 5 49
5 WII 26 13 5 8 44
6 UTR 25 12 5 8 41
7 VIT 26 12 5 9 41
8 HER 26 10 6 10 36
9 GRO 26 10 5 11 35
10 HEE 26 8 9 9 33
11 SPA 26 9 6 11 33
12 EMM 26 9 5 12 32
13 VVV 26 8 4 14 28
14 TWE 26 7 6 13 27
15 ZWO 26 7 5 14 26
16 FOR 26 6 8 12 26
17 ADO 26 4 7 15 19
18 RKC 26 4 3 19 15
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
ElfVoetbal.nl

Datum plaatsing: 21-01-2020 16:15:00

Stubbs: Ik ben verbaasd dat iedereen hier zo goed Engels spreekt


Voor ADO Den Haag was het een drukke winterstop. Twee spelers, de hoofdtrainer, assistent-trainer en Technische Directeur vertrokken uit de Residentie. Daar tegenover staat de komst van een nieuwe hoofdtrainer, twee assistent-trainers, Technisch Directeur en maar liefst vijf nieuwe spelers.


ELF Voetbal sprak met een van hen, Sam Stubbs.
 
 
door Glenn Duijzer
 
De 21-jarige verdediger wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van Middlesbrough FC, nadat hij in de eerste seizoenshelft op uitleenbasis actief was voor het Schotse Hamilton Academical. Als centrale verdediger kende hij een uitstekende start middels een 2-0 zege op hekkensluiter RKC Waalwijk. Drie punten die hem een goed gevoel geven. "Dat heeft er niets mee te maken of een speler zijn debuut maakt of niet."
 
"Ik vond wel dat we verdiend hebben gewonnen. Beide helften waren verschillend van elkaar. Na rust werd RKC beter en werden wij gedwongen meer te verdedigen. Maar we hebben laten zien dat we daartoe ook in staat zijn. Na afloop liet de trainer weten dat het beter moet worden. Maar wat mij persoonlijk betreft een goede start", aldus de Engelsman, die eerder werd verhuurd aan Notts County.
 
 
Taal
Stubbs vervult voorlopig de positie op het veld van publiekslieveling Tom Beugelsdijk, die herstellende is van een polsblessure. Als back-up ervaart hij daardoor geen speciale druk. "Ik ben heel goed opgevangen door de spelers van ADO Den Haag. Wat mij wel heel erg verbaasde, was het feit dat iedereen in Nederland zo goed Engels spreekt. Van hoog tot laag binnen de club hangt er een positieve sfeer. Iedereen wil maar één ding en dat is zo snel mogelijk uit de degradatiezorgen komen. Om dat voor elkaar te krijgen, zijn alle spelers nodig en daar is iedereen van doordrongen."
 
 
De aanwezigheid van meerdere Engelse spelers en trainers ziet Stubbs eerder als meevaller dan als pluspunt. "Het is goed dat de trainer Engelstalige spelers heeft die zijn opdrachten misschien beter of eerder begrijpen. Maar vanuit mijn standpunt was de nationaliteit van de trainer niet van doorslaggevende aard om naar ADO Den Haag te komen. Het feit dat iedereen hier zo goed Engels spreekt, maakt het gemakkelijk. Sommigen spreken beter Engels dan ik. We hebben afgelopen week een quiz met spelling gedaan. Lex Immers was beter met Engelse spelling dan ik."
 
 
 
Boulevard
Door het Spaanse trainingskamp en het vele trainen onder Alan Pardew heeft Stubbs nog weinig van de stad Den Haag gezien. "Ik ben een paar keer de stad ingeweest om te eten, maar ik heb nog niet de kans gekregen om eens goed rond te lopen. Wat mij wel opviel was dat Den Haag groter is dan ik had verwacht. Ik heb gehoord dat ik vooral de boulevard en de pier in Scheveningen moet bezoeken op een zonnige dag."
 
Het Haagse halve seizoen is voor de in Liverpool geboren verdediger alweer zijn tweede avontuur  buiten Engeland. Al beschouwt hij het Schotse Hamilton niet als buitenland. "Al klopt het dat ik voor de tweede keer ver van huis speel. Nu beschouw ik dit als het echte buitenland. Een andere taal en andere gewoontes. Ik ben niet bang om ver van huis te zijn. Toen ADO Den Haag werd genoemd, was het mijn keuze om hier te gaan spelen. Ik sta nog zes maanden bij Middlesbrough onder contract. In de Eredivisie krijg je meer aandacht. Het Nederlandse voetbal is heel anders dan het Engelse. Ik wilde graag in een andere stijl dan de Engelse of Schotse gaan voetballen. Vandaar mijn keuze voor ADO."
 
 
Ondanks dat Stubbs het einde van zijn contract met Middlesbrough nadert, houdt hij alle opties open. "Het maakt mij niet uit waar ik volgend seizoen voetbal. Het is veel belangrijker dat ik de juiste keuze maak. En dat ik volgend seizoen aan voetballen toekom. Ik ben hier om mijzelf verder te ontwikkelen en de club voor degradatie te behouden. Voorlopig sta ik nog onder contract bij Middlesbrough. Er zat vandaag ook iemand van de club op de tribune om mij te bekijken. Maar eigenlijk kijk ik momenteel niet verder dan de volgende wedstrijd en die is vrijdag tegen FC Utrecht uit."
 
 
 
Nieuwe club
De aanwezigheid van een Engelse trainingsstaf valt niet nadelig uit. "Natuurlijk trekt Pardew veel media aan, zeker ook de Engelse. Maar ik wil slagen zonder hulp van een trainer. Ik wil slagen in het betaalde voetbal voor wie ik ben en wat ik kan. Maar Pardew is wel een hele grote naam in Engeland. Hij heeft diverse Premier League-teams getraind en een berg aan ervaring. Maar ik wil bij een volgende club tekenen, omdat ze mij een goede voetballer vinden." Voor die interesse is Stubbs niet bang. Ondanks dat hij in de Eredivisie speelt. "Scouts zitten overal vandaag de dag. Het feit dat er vandaag (afgelopen zondag, red.) al iemand van Middlesbrough komt kijken, is daar het bewijs van."
 
 
De vader van Sam Stubbs, Alan, speelde in het verleden voor onder meer Celtic. Sam in de Schotse Premier League voor Hamilton. De competitie wordt in ons land denigrerend aangeduid als Mickey Mouse Competitie. "Dat weet ik. Die gedachte leeft ook in Engeland, maar dat is absoluut niet zo. Je moet er gespeeld hebben om te weten hoe immens de Schotse Premier League eigenlijk is. Volgens mij heeft Rangers Feyenoord uit de Europa League geknikkerd."
 
 
"Bij Celtic zitten gewoon meer dan 50.000 supporters op de tribune tegen Hamilton. Ik heb dit seizoen tweemaal tegen Celtic mogen spelen. Thuis verloren we vrij kansloos met 0-3. Maar uit speelden we een hele goede wedstrijd, die we ongelukkig met 1-0 verloren op Celtic Park. Ik kreeg vanmorgen (afgelopen zondag, red.) nog een appje van Brian Rice, de trainer van Hamilton, om mij succes te wensen. Ik heb daar een goede tijd gehad en ben ze ook dankbaar dat ze mij die kans gaven."