Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 14-12-1980 21:16:00

FC Den Haag onnodig in moeilijkheden

Eindelijk toonde FC Den Haag weer eens de bereidwilligheid om voor elke meter grond te knokken. Tegen FC Wageningen leverde deze instelling gisteren een verdiende, maar wèl veel te krappe 3-2-overwinning op.

Want één facet vergat de FC nog, de klantenbinding. Het had bijvoorbeeld voor de amper 300 kleumende toeschouwers alleraardigst geweest indien FC Den Haag ook na de weelde van een 3-1-voorsprong, amper 'vier minuten na de rust, was doorgegaan.

Wellicht uit angst om toch weer onderuit te gaan, liet FC Den Haag zich echter door Wageningen nadien de les lezen, waardoor de strijd uiteindelijk toch nog een voor FC Den Haag zeer onzeker slot kreeg.
Of eigenlijk toch weer niet, want juist in en over de negenstige minuut heen kreeg Harry Melis tot tweemaal toe een unieke gelegenheid om de score uit te bouwen. Dat was vanaf de door de modder bijna nauwelijks meer te onderscheiden strafschopstip, vanwaar de eerder door doelman Harry Suvee onderuit gehaalde Melis zelf het vonnis mocht voltrekken.
Hij faalde echter, de eerste keer omdat enkele Wageningen-lolbroeken een forse kluit aarde op de bal mikten, waardoor de uit zijn concentratie gehaalde Melis op Suvee vuurde. Scheidsrechter Gans, die goed floot maar de gele kaarten voor zowel Melis als de Wageninger Tollenaar op de verkeerde momenten trok, gunde de Haagse topscorer terecht een herkansing, maar ook toen kwam Suvee als winnaar tevoorschijn.

Een aardig slot van ook een aardige, maar niet meer dan dat, wedstrijd. Waarin FC Den Haag aanvankelijk via de Engelse spits McDonald averij opliep, maar nog voor de rust de zaken via André Wetzel (na knappe solo) en Roger Albertsen (ook een strafschop na een overtreding van voorstopper Gardien jegens de attent spelende Henk van Leeuwen) recht zette.
Om vervolgens in de vierde minuut na de rust op 3-1 te komen. De kopstoot van Chris Treling verdween via de binnenkant van de paal tegen de touwen. De voorbereiding, van René van Delft, was echter bij deze treffer indrukwekkender. Van Delft, voor het eerst sinds maanden weer van de partij, maakte zich op de linkerflank uitstekend vrij en leverde vervolgens een voorzet op maat af. Van. Delft, die in het verloop van de tweede helft werd gewisseld voor Fred Goemans, toonde ook voordien al aan dat FC Den Haag met een 'echte' linker-spits veel meer uit de voeten kan. Door de afwezigheid van Lex Schoenmaker had Van Vianen Chris Treling naar het middenveld teruggehaald. Joop Korevaar speelde eindelijk weer eens een hele wedstrijd op de plaats van Arie van der Zwan.

Verdrukking
Trainer Martin van Vianen: "Van Delft heeft zijn waarde bewezen, daar mag geen twijfel over bestaan. Trouwens, de hele ploeg speelde veel beter, gemotiveerder ook, dan twee weken geleden tegen Go Ahead Eagles. Het was alleen jammer dat we tegen het einde nog zo in de verdrukking kwamen." Dat kwam omdat Gerdo Hazelhekke zes minuten voor tijd een door 'iedereen' gemiste voorzet achter Peter Jager had gelopen en zijn ploeg zodoende alsnog aan een uitzicht op een punt hielp. Met een beetje meer zelfvertrouwen had FC Den Haag het echter nooit zover mogen laten komen.