volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 25 18 2 5 56
2 AZA 25 18 2 5 56
3 FEY 25 14 8 3 50
4 PSV 26 14 7 5 49
5 WII 26 13 5 8 44
6 UTR 25 12 5 8 41
7 VIT 26 12 5 9 41
8 HER 26 10 6 10 36
9 GRO 26 10 5 11 35
10 HEE 26 8 9 9 33
11 SPA 26 9 6 11 33
12 EMM 26 9 5 12 32
13 VVV 26 8 4 14 28
14 TWE 26 7 6 13 27
15 ZWO 26 7 5 14 26
16 FOR 26 6 8 12 26
17 ADO 26 4 7 15 19
18 RKC 26 4 3 19 15
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant

Datum plaatsing: 05-05-1988 13:16:00

We hebben ons zelf naar de knoppen geholpen


Voor minimaal één jaar blijft 's-Gravenhage, derde stad van Nederland, verstoken van voetbal op eredivisie-niveau.


door Dennis Mulkens
 
 
Een ontwikkelling die haaks staat op de mogelijkheden binnen het Haagse voetbalwereldje. De droevige ontwikkelingen van dit seizoen zijn daarvan de oorzaak. Een voetbaljaargang die in twee delen kan worden gesplitst. Voor de wintertop kwam FC Den Haag zelfs een ronde verder in de strijd om de Europa Cup II, zat de ploeg nog in de kNVB-beker en was er van degradatie nog totaal geen sprake. In 1988 ging het vervolgens helemaal mis. 
 
Een aantal meningen op rij van direct betrokkenen. 
 
Heini Otto weet dat een groot aantal redenen is te bedenken waarom het fout is gegaan met zijn club. De Haagse aanvoerder, die als één van de weinige Hagenaars een constant seizoen draaide: "De neerwaartse lijn is ingezet na die wedstrijd tegen Ajax vorig seizoen. De rellen hebben de club een heleboel geld gekost, waardoor het bijvoorbeeld onmogelijk was goede versterkingen aan te trekken. Co Adriaanse heeft natuurlijk gelijk als hij zegt dat er binnen de huidige selectie te veel dubbele stukjes zitten. Er zal dus iets moeten gebeuren. Vraag mij niet om namen te noemen, dat doe ik niet. Ik hoop trouwens wel dat dit niet mijn afscheid betekent van de eredivisie. We moeten dus zo snel mogelijk terugkeren. Ik heb ook via, via begrepen dat er belangstelling bestaat voor mij. Ik wacht rustig af."
 
 
René Stam vindt dat de spelers zélf in eerste instantie schuldig zijn. "Wij staan in het veld. Wij zijn er ook debet aan dat de discipline is verzwakt. En dat er niet altijd hard genoeg is getraind. De kritiek van De Zoete op dat punt kan ik wel volgen. Al wil ik niet Van de Meent daarmee beschuldigen, want de spelers hebben zichzelf naar de knoppen geholpen."
Stam, die dit seizoen met wisselend succes tussen de palen stond: "Maar er zijn ook andere oorzaken. Het competitie-programma was niet in ons voordeel. We stonden constant een paar wedstrijden achter. Als je onder de rode streep staat, geeft dat extra druk. Er zat ook geen ritme in het competitie-verloop. Soms waren we twee weken vrij en later moesten we vier wedstrijden in tien dagen spelen. Bovendien heeft deelname aan de Europa Cup ons punten gekost. Het feit dat we in Bern werden uitgeschakeld kwam toch hard aan. Ik geloof niet in het verhaal dat de karakters niet bij elkaar zouden passen. Tenslotte werden we met die karakters ook ongeslagen kampipen van de eerste divisie. Hoe het volgend jaar gaat aflopen, weet ik echt niet. Nu worden het spannende tijden, want er zal zeker het een en ander veranderen."
 
 
Joop Lankhaar ziet de toekomst voor FC Den Haag niet somber in. "Deze ploeg moet direct weer terug kunnen keren. Want met deze spelers - die op eredivisie-niveau eigenlijk op een zevende, achtste plaats hadden moeten eindigen - moeten we met de bovenste drie van de eerste divise kunnen strijden. Van mij hooor je niet dat er spelers weg moeten. Ik heb geen zin om aan het brood van een ander te zitten", aldus de verdediger, die zijn goede prestaties voor de winterstop zag gehonoreerd met een interland. Lankhaar zakte vervolgens ver terug. "Tegen Volendam, toen we met 3-1 verloren, is er iets geknakt. En de trainerswissel heeft ook niet iedereen goed gedaan. Piet de Zoete heeft via de pers allerlei spelers keihard aangepakt. Ik denk dat het beter was geweest als hij zijn kritiek intern had gespuitd. Al is het natuurlijk altijd makkelijk om achteraf te praten."
 
 
Remco Boere lijkt één van de spelers die volgend seizoen elders voetbalt. De spits staat met 17 treffers hoog genoteerd op de topscorerslijst: "Er is", zegt Boere, die samen met zijn ploeggenoten een bedrag van vijfduizend gulden misliep dat het eredivisieschap niet kon worden geprolongeerd. "Wél geinvesteerd om uit de eerste divisie te komen, maar daarna is niet daadwerkelijk geld uitgegeven aan versterkingen die FC Den Haag naar de sub-top konden brengen. Het vertrek van basisspelers als Alfons Groenendijk en Tony Morley is het begin van de ondergang geweest. Daarna zijn we ook Karel Bouwens en Marco van Alphen kwijtgeraakt door blessures. Dan praat je over heel wat kwaliteit. FC Den Haag was geen ploeg. Dan praat je over heel wat kwaliteit. FC Den Haag was geen ploeg. Dat zag je al in de eerste divisie. Willem II en PEC speelden toen al beter voetbal. Bovendien heeft het bestuur niet altijd positief gehandeld. Als de voorzitter al heel vroeg in het seizoen reopt dat voetballen in de eerste divisie geen schande is, geef je de spelers het excuus in handen om ook zo te denken. 
 
 
Dé Stoop erkent dat er fouten zijn gemaakt. "Ik had", zegt de afscheid nemende voorzitter, "achteraf bezien nooit Pim van de Meent het Zuiderpark moeten binnen halen. Ik had hem dat moeten besparen. Vorige week ben ik met Pim naar het Casino geweest. Hebben we uren gepraat. Ik heb hem toen ook verteld dat hij had moeten beseffen dat in het Zuiderpark altijd met drie spitsen moet worden gevoetbald. Van de Meent zegt dan: 'voorziter, je hebt geen verstand van voetbal.' Maar ik loop ook al dertig jaar mee. De reden waarom wij Co Adriaanse hebben aangesteld is, dat hij wél met drie spitsen voetbalt. Daarom heb ik er ook vertrouwen in. Ik blijf optimist. Volgend jaar gaat FC Den Haag hoog meedraaien in de eerste divisie.