volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 3 3 0 0 9
2 HEE 3 3 0 0 9
3 FEY 3 2 1 0 7
4 TWE 3 2 1 0 7
5 PSV 3 2 1 0 7
6 VIT 3 2 0 1 6
7 UTR 2 1 1 0 4
8 ZWO 3 1 1 1 4
9 WII 3 1 1 1 4
10 VVV 3 1 1 1 4
11 HER 3 1 1 1 4
12 GRO 3 1 0 2 3
13 AZA 2 0 2 0 2
14 EMM 3 0 1 2 1
15 FOR 3 0 1 2 1
16 ADO 3 0 0 3 0
17 RKC 3 0 0 3 0
18 SPA 3 0 0 3 0
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 07-12-2019 09:30:00

Voormalige verdediger probeert spelers met directe benadering te prikkelen


Als interim-trainer bij ADO zit Dirk Heesen er nu nog korter op


Fons Groenendijk had niet het gevoel de spelers van ADO Den Haag nog te kunnen bereiken. Interim-trainer Dirk Heesen doet dat op zijn manier.
 
 
door Yorick Groeneweg
 
 
Met een dubbel gevoel nam Dirk Heesen (50) deze week de leiding bij ADO over. Dit is wat hij in het Zuiderpark al wilde: hoofdtrainer in Den Haag. Alleen niet op deze manier, want zijn eerste gedachte bij het opstappen van Fons Groenendijk was om zich solidair met hem te verklaren.
"Een gesprek met hem gaf de doorslag dat niet te doen, hij vond dat ik het moest overnemen. De club moet ook door", zei Heesen gisteren, net na de afsluitende training voor FC Twente-thuis.
 
 
Vanavond zijn de schijnwerpers op de doorgeschoven assistent-trainer gericht. Misschien nog wel meer dan op de spelers die één van de laatste tien duels wonnen.
 
Wat zijn voornaamste taak is? "Ik probeer het geloof bij de spelers terug te krijgen. Als je zoals wij een paar tikkies gehad hebben, dan is het vertrouwen wel even wat minder", antwoordt Heesen. Het is nu aan hem om het te proberen, want Groenendijk had het gevoel de spelers niet meer te prikkelen. Hoe Heesen dat wel denkt te bereiken? "Door veel te praten. Dat doen we altijd al, maar nu net wat meer. Ook om iedereen weer dat goede gevoel te geven."
 
 
Heesen heeft daarin duidelijk een andere manier van overbrengen dan de spelers van Groenendijk gewend waren. Met iets meer decibellen, bijvoorbeeld. "Ze hebben lange tijd bij ADO samengewerkt, maar het zijn daarin echt tegenpolen", zegt middenvelder Lex Immers. Hij speelde de afgelopen 2,5 jaar onder beiden. "Fons is lief en Dirk is niet lief. Vat het niet verkeerd op, want het zijn allebei prima mensen. De benadering is alleen anders. Dirk is directer, hij zit er meteen heel kort op."
 
 
Agressief
Bij wedstrijden en trainingen was Heesen aan de zijde van Groenendijk altijd al duidelijk aanwezig, in woord en gebaar. Het is als bij een politieverhoor waar de ene agent zich invoelend en bedachtzaam opstelt, terwijl zijn collega heel agressief te werk gaat. Die laatste leidt nu tot nader order het proces handhaving bij ADO. De clubleiding gaat ook graag verder met Heesen. Er is een mondeling akkoord over verlenging van zijn aflopende contract, zij het als assistent-trainer. Toch zijn alle ogen nu op Heesen de interim-trainer gericht. Vanaf de kant, maar ook vanuit het veld.
 
"Er wordt onder hem ook anders getraind", merkte Immers de afgelopen dagen, overigens vooral aan zijn ploeggenoten. "Want er zijn spelers die voelen dat er misschien weer een opening is om te gaan spelen. Dat moet op de lange termijn ook zo zijn." Want de vreemde ogen van Heesen als hoofdtrainer dwingen nu misschien, in één week kan ADO niet uit de zorgen zijn. In de afgelopen drie seizoenen kreeg Groenendijk het na een slechte start steeds op de rit, nu lukte dat niet en had hij zelfs niet het gevoel dat nog een vierde keer bij dezelfde club te kunnen bereiken.
 
 
Op karakter
Het is voorlopig aan Heesen om het te proberen de schwung terug te krijgen. Hij wil ook dat ADO de komende wedstrijden gaat spelen zoals hij zelf deed: op karakter. Zo veroverde de verdediger tussen 1992 en 1998 in meer dan 250 duels de harten van de Haagse fans.
 
Immers is bij uitstek een speler, die zich in die strijdwijze kan vinden. Zeker met twee thuiswedstrijden voor de boeg en dan ook nog tegen clubs uit het rechterrijtje, na FC Twente komt FC Groningen op bezoek. Tot de winterstop rest daarna alleen nog een uitwedstrijd tegen Ajax.
"We zullen FC Twente keihard moeten aanpakken", vindt Immers. "Gewoon niet je poot terugtrekken en volle bak de duels aan. Dan zijn zij ook kwetsbaar. Zij willen het voetballend oplossen, dat moeten we niet toelaten."
 
 
Want toelaten, dat hebben ze al te vaak gedaan. Na eerder deze week aanvoerder Aaron Meijers wees ook Immers gisteren op een knagend schuldgevoel na de 4-0 nederlaag van vorige week tegen Heracles. "Drie punten zouden nu voor ons een enorme opsteker zijn. Wij willen dit allemaal ook voor Fons doen. Door te laten zien dat we het wél kunnen."