volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 25 18 2 5 56
2 AZA 25 18 2 5 56
3 FEY 25 14 8 3 50
4 PSV 26 14 7 5 49
5 WII 26 13 5 8 44
6 UTR 25 12 5 8 41
7 VIT 26 12 5 9 41
8 HER 26 10 6 10 36
9 GRO 26 10 5 11 35
10 HEE 26 8 9 9 33
11 SPA 26 9 6 11 33
12 EMM 26 9 5 12 32
13 VVV 26 8 4 14 28
14 TWE 26 7 6 13 27
15 ZWO 26 7 5 14 26
16 FOR 26 6 8 12 26
17 ADO 26 4 7 15 19
18 RKC 26 4 3 19 15
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 05-12-2019 08:51:00

Oud-trainers adviseren opvolger Groenendijk realistisch te zijn


'Heel goed kijken naar waar de zwaktes liggen'


Hoe graag ze bij ADO Den Haag ook hadden gewild dat hij zou blijven, met het vertrek van Fons Groenendijk staat de clubleiding voor de lastige taak om zo snel mogelijk een goede vervanger aan te stellen. Op de nieuwe trainer ligt een pittig dossier te wachten.
 
Ervaringsdeskundigen André Wetzel en Lex Schoenmaker geven hem alvast tips.
 
 
door Marijn Abbenhuijs
 
 
Halverwege het seizoen instappen bij de nummer 17 van de eredivisie is op papier al geen makkelijke klus. Dat na het opstappen van Fons Groenendijk duidelijk is geworden dat hij binnen de club nog voldoende draagvlak had, maakt zijn erfenis er niet veel mooier op. Toch is Groenendijk er, na een succesvolle periode met achtereenvolgens een elfde, zevende en negende plek als eindrangschikking, dit seizoen niet in geslaagd om met ADO genoeg punten te halen om uit de problemen te blijven. Hoe gaat zijn opvolger ervoor zorgen dat hem dat wel lukt? "In zo'n situatie moet je eerst even heel goed kijken waar in de groep de zwaktes liggen", adviseert André Wetzel. De huidige trainer van de Haagse amateurclub HVV was in het seizoen 2008-2009 trainer van ADO en is in het topamateurvoetbal twee keer halverwege het seizoen ingestapt bij een club die tegen degradatie vocht. "Ik ben ooit in februari bij HBS ingestapt. Daar heb ik me toen ook eerst goed laten voorlichten. Ik heb een paar dingen anders gedaan, waarna we de eerste vijf wedstrijden wonnen. Bij AFC heb ik het in december overgenomen. Toen hebben we na de winterstop nog een periodetitel gewonnen. Belangrijk is dat je zo goed mogelijk door de eerste drie, vier wedstrijden heen komt."
 
En om zo goed mogelijk voorbereid aan die klus te beginnen, moet je het als nieuwe trainer volgens Wetzel in eerste instantie dicht bij huis zoeken. "Het liefst ga je als nieuwe trainer met je voorganger in gesprek. Als iemand nu weet waar de zwaktes van ADO Den Haag liggen, is Fons Groenendijk het. Hij kan het beste uitleggen hoe het met de discipline binnen de selectie is gesteld, hoe fit iedereen is en hoe de sfeer binnen de groep is. Dat moet je zo snel mogelijk in beeld zien te krijgen."
 
 
Speelstijl
Als de opvolger van Groenendijk eenmaal goed in kaart heeft gebracht hoe de huidige selectie van ADO Den Haag in elkaar steekt, moet hij volgens Wetzel in eerste instantie voor een realistische speelstijl kiezen. "Natuurlijk kan een nieuwe trainer wat teweeg brengen binnen de spelersgroep. Hij kan de discipline aanhalen of andere jongens de kans geven, maar het belangrijkste is dat hij realistischer gaat spelen. Daar moet de ploeg wel heel fit voor zijn, maar je zoekt naar alles wat een resultaat kan beïnvloeden, dus daar hoort fitheid ook bij. Het voordeel is wel dat er nog veel tijd is. Het is pas december."
 
 
Clubicoon Lex Schoenmaker maakte tot twee keer toe een seizoen af nadat een trainer vertrok. Hoewel hij in het eerste geval al een trainersduo vormde met Rinus Israël toen Israël vertrok. "Ik heb toentertijd niets veranderd", vertelt hij. "Wij hadden een selectie die er alles aan deed om beter te worden. De belangrijke wedstrijden wonnen we. De opdracht was: 'zet het verdedigend dusdanig neer dat je het achterin zo goed mogelijk dichthoudt'. Zelf krijg je altijd wel een paar kansen. Dat is goed gelukt, we werden vijftiende en bleven erin."
 
Schoenmaker denkt dat de opvolger van Groenendijk daar ook op kan vertrouwen. "Ik denk wel dat ADO nu nog voldoende kwaliteit heeft om het ook op die manier aan te pakken. Het is lastig om Nasser El Khayati, Sheraldo Becker en Wilfried Kanon te vervangen, maar paniek is altijd een slechte raadgever. ADO heeft ook bij Vitesse gewonnen en tegen Heerenveen hebben ze laten zien dat er veel in zit."
 
 
Erfenis
De belangrijkste vraag die overblijft, is wie in staat zou zijn om de erfenis van Groenendijk succesvol op te pakken. Maurice Steijn en Martin Jol zijn de namen die daarin vaak genoemd worden. "Ik weet dat Maurice niet uit Abu Dhabi weg kan, anders krijgt hij zijn centjes niet", geeft Wetzel aan. "Hij zou wel een goede zijn als je praat over een trainer met een realistische spelopvatting. Ik denk dat Martin Jol het niet wil, al zou het wel prachtig zijn. Dan kan hij écht iets doen voor zijn oude club."
 
 
Ook Schoenmaker denkt dat Jol niet voor de functie openstaat. "Je kan Martin Jol wegstrepen. Hij gaat het niet doen. Ik had Dick Advocaat heel leuk gevonden, maar hij zit nu bij Feyenoord. Over wie het wel moet worden, wil ik me niet uitspreken. Het kan hoe dan ook geen kwaad als de nieuwe trainer de accenten iets verlegt en het misschien iets meer verdedigend neerzet."