volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 25 18 2 5 56
2 AZA 25 18 2 5 56
3 FEY 25 14 8 3 50
4 PSV 26 14 7 5 49
5 WII 26 13 5 8 44
6 UTR 25 12 5 8 41
7 VIT 26 12 5 9 41
8 HER 26 10 6 10 36
9 GRO 26 10 5 11 35
10 HEE 26 8 9 9 33
11 SPA 26 9 6 11 33
12 EMM 26 9 5 12 32
13 VVV 26 8 4 14 28
14 TWE 26 7 6 13 27
15 ZWO 26 7 5 14 26
16 FOR 26 6 8 12 26
17 ADO 26 4 7 15 19
18 RKC 26 4 3 19 15
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 03-12-2019 12:47:00

Meijers: Wij hebben allemaal een schuldig gevoel


Drie keer loodste Fons Groenendijk ADO na een beroerde start alsnog keurig in veilige haven. Een vierde keer zit er niet in. De trainer ziet in de huidige crisis géén perspectief meer en stapt op. Met zijn vertrek overvalt hij de club.


Na Jaap Stam bij Feyenoord en Leonid Sloetski bij Vitesse, vertrok maandag ook Fons Groenendijk bij ADO Den Haag uit eigen beweging. Hoewel het bij de nummer 17 van de eredivisie totaal niet liep, waren betrokkenen toch verrast.

door Yorick Groeneweg


Als altijd was Fons Groenendijk (55) gisterochtend al vroeg in het stadion. Deze keer alleen niet om bij ADO Den Haag de training te leiden, maar om afscheid te nemen. Iedereen kreeg een handje en nog voordat op het veld een bal getrapt was, stapte hij met een grauw gezicht weer in zijn auto terug naar Leiden.

In Den Haag voelden ze zich overvallen. Ondanks een kansloze 4-0 nederlaag tegen Heracles, een zeventiende plek op de ranglijst en slechts één overwinning in de laatste tien wedstrijden. In Almelo sprak de trainer al open en bloot zijn twijfels uit of hij nog wel bij ADO moest doorgaan. Toch werd gisteren verbaasd gereageerd nadat hij was opgestapt.

"Ondanks dat Fons zich afvroeg of het nog wel goed zou komen, hebben wij voor honderd procent onze steun uitgesproken. Dat was oprecht", zei algemeen directeur Mohammed Hamdi bijvoorbeeld.


ADO Den Haag, Jeffrey van AsUiteraard kreeg manager voetbalzaken Jeffrey van As de vraag voorgelegd of ook hij heeft overwogen om op te stappen. Hij trok bijna drie jaar met Groenendijk op en lag ook al onder vuur, nu de prestaties langere tijd uitblijven. Toch denkt Van As dat er meer zit in de huidige spelersgroep dan een zeventiende plek.
"Daar heb ik Fons tot het laatste moment van proberen te overtuigen", vertelde Van As. "Dat het met een andere trainer opeens gaat lopen, is natuurlijk onzin. Wij wilden de klus met Fons afmaken. Hij heeft de kwaliteiten om het om te draaien, maar moet er wel het gevoel bij hebben."

Groenendijk had dat dus niet. Dat is dit eredivisieseizoen niet voor het eerst. Bij VVV werd Robert Maaskant weliswaar ontslagen, maar de andere vertrokken trainers gingen allemaal zelf. Dat was zo bij het voortijdige afscheid van Jaap Stam bij Feyenoord, maar ook afgelopen vrijdag nog bij Vitesse met Leonid Sloetski.


"Helaas kunnen niet alle sprookjes een goed einde hebben", was de boodschap van Groenendijk, tot gisteren de langst zittende trainer in de eredivisie, toen hij op huis aanging. Die mededeling viel aanvoerder Aaron Meijers rauw op zijn dak. De 32-jarige linksachter had na de wanprestatie in Almelo nog een gesprek met de trainer. Daarin had hij namens de spelersgroep benadrukt dat het niet aan hem lag.
"Het heeft niet geholpen", constateerde Meijers gisteren gelaten. De linksachter had na het gesprek juist weer hoop dat Groenendijk zou blijven. "Het grootste deel van de groep had ook niet het gevoel dat dit de oplossing zou zijn. Wij nemen dit onszelf kwalijk, hebben allemaal een schuldig gevoel en moeten nu in de spiegel kijken."

Groenendijk deed dat al eerder. Net geen drie jaar hield hij het bij ADO vol. Voor de opvolger van Zeljko Petrovic was het begin ook al lastig. In het voorjaar van 2017 zakte ADO net na zijn aantreden naar de laatste plek, een eindsprint zorgde vervolgens voor handhaving.

De twee seizoenen daarna eindigde de club in het linkerrijtje. Steeds was de start stroef, maar het eindresultaat boven verwachting. Groenendijk: "Het is drie keer gelukt, maar het is erg lastig gebleken om dat als trainer vier keer voor elkaar te krijgen bij dezelfde club."

 

Bijgesteld
De situatie is ook anders, omdat het spelersbudget door de Chinese grootaandeelhouder UVS voor dit seizoen naar beneden werd bijgesteld, terwijl belangrijke krachten als Nasser El Khayati, Sheraldo Becker en Wilfried Kanon vertrokken. "We zijn in de zomer geremd", voegde Van As nog toe. Hij sloot gisteren niet uit dat er geld bij komt voor versterkingen in de winterstop. Daarmee kon hij Groenendijk ook niet over de streep trekken.

Vandaag zal Van As zich eerst met de directie over de opvolging van Groenendijk buigen. "Daar heb ik nu nog niet over nagedacht. Het zal moeten passen bij de club. ADO is daarin niet de makkelijkste, maar oud-spelers zoals Fons en ik weten ook hoe mooi het kan zijn." Met assistent-trainer Dirk Heesen staat een andere oud-speler voorlopig voor de groep.