volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 ADO 0 0 0 0 0
2 AJA 0 0 0 0 0
3 AZA 0 0 0 0 0
4 EMM 0 0 0 0 0
5 FEY 0 0 0 0 0
6 FOR 0 0 0 0 0
7 GRO 0 0 0 0 0
8 HEE 0 0 0 0 0
9 HER 0 0 0 0 0
10 PEC 0 0 0 0 0
11 PSV 0 0 0 0 0
12 RKC 0 0 0 0 0
13 SPA 0 0 0 0 0
14 TWE 0 0 0 0 0
15 UTR 0 0 0 0 0
16 VIT 0 0 0 0 0
17 WII 0 0 0 0 0
18 ZWO 0 0 0 0 0
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 26-11-2019 08:29:00

Groenendijk is niet doof voor steeds luidere kritiek op ADO Den Haag


'Op alles voorbereid'


door Yorick Groeneweg
 
 
ADO Den Haag zakte afgelopen weekeinde voor het eerst sinds de derde speelronde van het seizoen weer onder de degradatiestreep. Hoewel de verschillen onderin nog klein zijn, neemt de onvrede toe.
 
ADO-fans maakten rond de thuiswedstrijd tegen Willem II (3-3) een punt. De technische leiding moest het ontzien. Fons Groenendijk is daar ook onderdeel van en zei dat hij het kon begrijpen. Hij is de langst zittende trainer in de eredivisie en weet als 55-jarige hoe het werkt: als goede resultaten uitblijven, komen in het voetbal bepaalde mechanismen op gang.
 
Ook na 2,5 seizoen waarin onder zijn leiding boven verwachting is gepresteerd; als het nu niet snel beter gaat dan komt ook hij aan de beurt. Zeker bij een voetbalbolwerk als ADO, in een stad als Den Haag waar ze het hart op de tong hebben liggen.
 
 
Groenendijk ging de woorden na de wedstrijd ook niet uit de weg, al stapte hij net uit een achtbaan. Eentje waarvan het karretje alle kanten op zwenkte, maar door de late 3-3 uiteindelijk nét niet helemaal ontspoorde.
De kritiek verstomde slechts voor even. "Ik loop daar ook niet voor weg", reageerde Groenendijk. "Als ik het moet dragen dan zal ik het ook doen. Ik ben altijd heel kritisch naar mezelf en kijk als eerste in de spiegel, dat blijf ik ook doen."
 
Wat voor hem hielp, was dat zijn elftal er - zeker de tweede helft - vol voor ging. "Ze werken elke dag keihard. Er was nog geen wedstrijd geen inzet. Nog altijd ben ik niet bang voor consequenties, daar ben je trainer voor en daar loop ik niet voor weg. De mensen mogen kritisch zijn, dat ben ik ook."
 
 
Eergevoel
Dat uitte hij in zijn geval niet door hard te schreeuwen na een wanprestatie. Halverwege de wedstrijd tegen Willem II bleef Groenendijk kalm in de kleedkamer, ondanks de 0-2 stand. Hij deed in alle rust een beroep op het eergevoel van zijn spelers. Probeer er voor jezelf en vooral voor de supporters wat van te maken, was de boodschap. Die kwam aan, ondanks dat het na de aansluitingstreffer snel 1-3 stond.
 
Dankzij een uitblinkende Luuk Koopmans op doel, een niet aflatende inzet en wat geluk werd het nog 3-3. Door de 2-1 overwinning van VVV op FC Twente zakte ADO een dag later weliswaar een plek op de ranglijst, toch was het punt waardevol in de strijd onderin. Het verschil tussen nummer 17 ADO en nummer 13 FC Emmen is slechts drie punten.
 
 
Druk
Tegelijkertijd loopt dit ADO op de tenen, slechts één van de laatste negen wedstrijden werd gewonnen. Zaterdag wacht een uitwedstrijd tegen Heracles, een club die het op dit moment heel wat beter voor elkaar heeft. Opnieuw een slecht resultaat - wat in Almelo zeker niet ondenkbaar is - zou de druk voor het thuisduel van een week later met FC Twente alleen nog maar verder opvoeren.
 
"Als het niet goed genoeg is, dan krijg je de boodschap. Ik ben op alles voorbereid", zei Groenendijk al, daarmee niets insinuerend. Sterker nog, de oud-speler toonde zich strijdbaar en ziet ondanks een duidelijk mindere selectie dan in de voorgaande jaren perspectief om uit de netelige situatie te komen. "Maar alles kan in het voetbal van dag tot dag veranderen."
 
 
 
'ADO handhaaft zich rechtstreeks'
Op de vraag van het AD aan lezers of ADO Den Haag gaat degraderen, antwoordde maandag de meerderheid dat de geel-groenen zich dit seizoen rechtstreeks handhaven in de eredivisie. 
Het ging daarbij om zo'n veertig procent. Zo'n twintig procent van de stemmers denkt dat het via de nacompetitie nog goedkomt, terwijl een kleine dertig procent ADO er rechtstreeks ziet uitvliegen.