volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 ADO 0 0 0 0 0
2 AJA 0 0 0 0 0
3 AZA 0 0 0 0 0
4 EMM 0 0 0 0 0
5 FEY 0 0 0 0 0
6 FOR 0 0 0 0 0
7 GRO 0 0 0 0 0
8 HEE 0 0 0 0 0
9 HER 0 0 0 0 0
10 PEC 0 0 0 0 0
11 PSV 0 0 0 0 0
12 RKC 0 0 0 0 0
13 SPA 0 0 0 0 0
14 TWE 0 0 0 0 0
15 UTR 0 0 0 0 0
16 VIT 0 0 0 0 0
17 WII 0 0 0 0 0
18 ZWO 0 0 0 0 0
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 22-11-2019 08:30:00

ADO gaat van hoop tot vrees


Het belang van duel met Willem II is in een half jaar tijd compleet veranderd
De ene ADO Den Haag-Willem II is de andere niet. Een half jaar geleden was het nog een duel om een plek in de play-offs voor Europees voetbal, zaterdag is het de thuisclub er alles aan gelegen om onderin weg te komen.


door Yorick Groeneweg


De vliegtickets voor een teamuitje naar Ibiza in mei waren al geboekt, de koffers stonden al gepakt. De ochtend na de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Willem II zouden de spelers van ADO uitvliegen. Althans, als ze zich de avond ervoor niet onverhoeds voor de play-offs zouden plaatsen. De kans was klein, maar na een 6-2 overwinning akelig dichtbij. Het scheelde drie doelpunten.


ADO Den Haag Willem II El Khayati
Hoe anders is het zes maanden later, opnieuw voor Willem II-thuis. Het ADO dat afgelopen seizoen in het linkerrijtje eindigde, staat nu één punt boven de degradatiestreep. Toch waren er ook toen al tekenen. Terwijl de spelers eerder dit jaar uitgelaten naar het Spaanse eiland vlogen, ging trainer Fons Groenendijk met een ander gevoel op vakantie. Tussen hoop en vrees voor het nieuwe seizoen.


Die vrees bleek terecht. Sheraldo Becker keerde niet terug, Nasser El Khayati meldde zich later maar vertrok alsnog en met Wilfried Kanon verdween er nog een bepalende speler. El Khayati en Kanon leverden wat op, maar toch bleek het financieel onmogelijk om in de selectie te investeren. De club maakt al jaren verlies en probeert de financiële positie te verbeteren door niet te veel uit te geven.
Huurlingen


Voor de derde zomer op een rij was het daarom wachten op de gokjes van de markt: clubloze spelers en huurlingen. Van hen staan Luuk Koopmans, Crysencio Summerville en Michiel Kramer nu in het elftal. Anderen zijn reserve.Het beetje extra klasse dat ADO had is weg. Niet investeren, blijkt interen. Spelers die direct een impuls hadden kunnen geven, waren wel in beeld. Neem Heerenveen, waar ADO laatst 1-1 tegen speelde. Daar vielen verdediger Sven Botman en middenvelder Joey Veerman op. ADO had die twee voor ze naar Friesland gingen ook in kaart gebracht, maar kon ze niet halen.Het team dat ADO nu heeft, moet het hebben van hard werken en een slimmigheidje hier en daar. Dat er voor eredivisiebegrippen veel ervaring is, kan voor de strijd onderin een voordeel zijn. Wel komt veel aan op karakterspelers als Lex Immers en Tom Beugelsdijk. Of een slimme hoekschop of vrije trap, in deze competitie scoorden alleen AZ en FC Utrecht vaker uit een spelhervatting dan ADO.


Toch is dat tot nu toe niet genoeg. ADO won slechts één van de laatste acht wedstrijden en is op de ranglijst weggezakt tussen degradatiekandidaten FC Emmen, Fortuna Sittard, PEC Zwolle, VVV en RKC. Van Fortuna werd twee weken terug met 1-0 verloren. Vooral de irritatie viel op. Zes ADO-spelers kregen een gele kaart. Onder wie Dion Malone. Hij is geschorst. Beugelsdijk en Kramer kunnen zich niets meer veroorloven. Daarin schuilt ook de frustratie van een team dat niet draait.

Perspectief

Immers had het in Sittard al over het belang van de komende duels voor de rest van het seizoen. ,,Tot de winterstop moeten we proberen onderin weg te komen." Paniek is er nog niet, maar zorgen zijn er al langer. Winst op Vitesse en een gelijkspel tegen Heerenveen nemen dat niet ineens weg. Toch ziet Groenendijk voldoende perspectief, zoals de clubleiding in de staf gelooft.

In de komende periode speelt ADO ook drie keer thuis, eerst dus tegen Willem II. Net als een half jaar geleden een belangrijke wedstrijd, maar nu om andere redenen. De staf en selectie zullen het vertrouwen dat de clubleiding in ze uitspreekt, ook moeten beantwoorden. Anders kan het straks, wanneer de volgende vakantie aanbreekt, weleens zo zijn dat iedereen voor ADO begint te vrezen.