volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 ADO 0 0 0 0 0
2 AJA 0 0 0 0 0
3 AZA 0 0 0 0 0
4 EMM 0 0 0 0 0
5 FEY 0 0 0 0 0
6 FOR 0 0 0 0 0
7 GRO 0 0 0 0 0
8 HEE 0 0 0 0 0
9 HER 0 0 0 0 0
10 PEC 0 0 0 0 0
11 PSV 0 0 0 0 0
12 RKC 0 0 0 0 0
13 SPA 0 0 0 0 0
14 TWE 0 0 0 0 0
15 UTR 0 0 0 0 0
16 VIT 0 0 0 0 0
17 WII 0 0 0 0 0
18 ZWO 0 0 0 0 0
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 20-11-2019 09:13:00

Vrouwenvoetbal: Sharon Kok stopt na 12,5 jaar eredivisie met voetballen


Verschoven prioriteiten


door Klaas-Jan Droppert


Ze behoort tot het selecte groepje speelsters, dat al vanaf het begin in de eredivisie actief is. Maar daar is sinds enkele weken een einde aan gekomen. Sharon Kok heeft besloten om met voetballen te stoppen. De verdedigster van ADO Den Haag Vrouwen geeft haar maatschappelijke carrière voorrang. "Veel mensen denken dat ik geen gevoel heb, maar ik heb wel een aantal traantjes gelaten."

Toen Sharon Kok op 1 november in de 78ste minuut tegen Heerenveen het veld verliet, leek dat geen bijzondere wissel. Trainer Sjaak Polak bracht tenslotte bij een 1-2 achterstand op jacht naar doelpunten met Jannette van Belen een spits voor een verdedigster. Maar naar nu is gebleken, was dat het laatste wapenfeit van Sharon Kok op een voetbalveld. De 32-jarige centrale verdedigster stopt na 12,5 jaar eredivisie met voetballen. Midden in het seizoen. "Dat komt raar over, maar ik was er al langer mee bezig. Als je ouder wordt, gaan andere dingen ook belangrijk worden. Voetbal stond lang op nummer 1, maar de prioriteiten zijn verschoven. Ik heb een vast contract gekregen van mijn werkgever."
Sharon Kok ADO Den Haag Vrouwen
Kok werkt bij zorgorganisatie Middin met cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag. "Jongeren met autisme en een verstandelijke beperking. Dit kan zwaar werk zijn, maar gelukkig krijgen we de juiste trainingen aangeboden om zo goed aan te sluiten bij de behoefte van onze cliënten. Voor mij is het de mooiste doelgroep om mee te werken, want je krijgt zoveel van hen terug. Altijd heb ik werk met voetballen kunnen combineren, omdat mijn werkgever er rekening mee hield. Nu is de tijd gekomen om een andere keuze te maken."

Niet dat het een makkelijke beslissing was. De centrale verdedigster mag dan in woord en daad hard zijn, de keuze ging haar niet in de koude kleren zitten. "Ik heb er lang over nagedacht, met diverse mensen over gesproken. Veel mensen denken dat ik geen gevoel heb, maar ik heb wel een aantal traantjes gelaten. Ik heb een klein hartje."


Basisplek
Opvallend is het moment van stoppen. Niet alleen omdat het midden in het seizoen is, maar ook omdat Kok net een basisplek had heroverd. Door een schorsing en een moeizame relatie met trainer Polak was ze die kwijtgeraakt. "Maar werk is de reden om te stoppen. Al net na de voorbereiding vroeg ik me af of ik er wel goed aan deed om door te gaan. Ik ben iemand die altijd tweehonderd procent geeft. In alles, dus ook op het veld. Dan moet je op een gegeven moment eerlijk zijn als je dat, door verschuivende prioriteiten, niet meer kan doen."

En daarmee komt een einde aan het spelen in de eredivisie. Samen met onder anderen medespeelster Barbara Lorsheyd en Renate Jansen (ex-ADO, nu FC Twente) behoort ze tot het selecte gezelschap van speelsters dat er bij de oprichting van de competitie al bij was. Destijds bij AZ, waarmee ze de hoogtepunten van haar carrière beleefde. "Drie keer kampioen in mijn eerste drie seizoenen. Maar ook dat ik voor het Nederlands team ben geselecteerd, was een hoogtepunt. Net zoals het basisdebutvoor ADO. Ik was driekwart jaar geblesseerd geweest, maar kreeg het vertrouwen van trainer Arend Regeer. Dat heb ik enorm gewaardeerd."