volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 ADO 0 0 0 0 0
2 AJA 0 0 0 0 0
3 AZA 0 0 0 0 0
4 EMM 0 0 0 0 0
5 FEY 0 0 0 0 0
6 FOR 0 0 0 0 0
7 GRO 0 0 0 0 0
8 HEE 0 0 0 0 0
9 HER 0 0 0 0 0
10 PEC 0 0 0 0 0
11 PSV 0 0 0 0 0
12 RKC 0 0 0 0 0
13 SPA 0 0 0 0 0
14 TWE 0 0 0 0 0
15 UTR 0 0 0 0 0
16 VIT 0 0 0 0 0
17 WII 0 0 0 0 0
18 ZWO 0 0 0 0 0
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 15-08-1930 12:00:00

Voetbal onder bliksem, donder en stroomenden regen


A.D.O. verliest met 1-3 van Rapid.


We hebben in den loop der jaren meerdere malen wedstrijden onder zeer slechte weersomstandigheden meegemaakt. We herinneren ons bijvoorbeeld een wedstrijd van het Nederlandsch elftal in de sneeuw, maar zoo bar als het gisteravond was, neen, zoo iets was tot dusver nog nimmer voorgekomen.


Een uur vóór den aanvang ontlastte zich boven onze stad een hevige regenbui, die tot gevolg zou hebben gehad, dat een gewone oompetitiewedstrijd in geen geval zou zijn doorgegaan.

Maar ... die gasten kwamen helemaal uit Weenen, zoodat er gespeeld moest worden. En tot overmaat van ramp heeft het tusschen half acht en half negen vrijwel doorloopend gedonderd, gebliksemd en gegoten, op een ontzettende manier . . . Respect moest men hebben voor de menschen, die ondanks dat alles, tóch maar lustig achter den bal bleven aandraven, respect ook voor het publiek, dat nog met vrij groeten getale was opgekomen . . . Dat onder deze omstandigheden geen juist oor deel gevormd kan worden over het spel van Rapid, laat zich begrijpen.


Maar toch is — ondanks de duisternis! — wel heel duidelijk aan het licht gekomen, dat een doorsnee-Hollandsche eerste-klasser eenvoudig niet tippen kan aan het spel van een eenigszins behoorlijke buitenlandsche club. Was het bijvoorbeeld niet opvallend, dat de Oostenrijksche profs, ondanks het doorweekte veld — het water spatte bij het trappen in hei rond! — en den gladden bal, toch nog een meesterlijke balcontrole aan den dag legden en telkens hoogstaand driehoekspel wisten te ontplooien?En dat, terwijl Rapid niet aan het spelen op natte terreinen gewend is! Hoe gemakkelijk passeerde de linksbuiten Wesely, die 51 maal internationaal geweest is, zijn tegenstanders! Hoe gemakkelijk tevens bracht hij telkenmale tactisch den bal voor het vijandelijke doel en welk een kracht en een richting zaten er achter de voortdurend door hem genomen vrije schoppen! Wat een bezieling, een stuwkracht, ging er uit van den in alle standen trappenden en koppenden spil Smistik, die zevenmaal in het Oostenrijksche elftal is uitgekomen! En dan te bedenken, dat het voor ons vast staat, dat "Rapid zich niet geheel gegeven heeft, zich niet inspande, omdat ze wel voelde, met een zacht eitje te doen te hebben.

Inderdaad maakte A.D.O een heel slimme slappen indruk en allen het feit, dat zij zich enthousiast in den strijd wierp, heeft een tijd lang de score blank gehouden. Maar tactische en technische tekortkomingen! In overvloed.In den opzet der aanvallen viel bij onze stadgenooten geen enkel systeem waar te nemen. G. Tap kan niet meer mee en ook Stokman, die moeilijk van zijn plaats kwam, en niet rechts kan trappen, behoort niet in de ploeg thuis.
Wel had in den beginne Wim Tap eenig succes met individueele handigheidjes, maar al spoedig doorzag de vijandelijke verdediging dit alles, met als gevolg, dat na de rust het Haagsche vooerhoedespel nergens meer op geleek.
In de middenlinie was Ramaker nog de beste en trapte Breitner nog immer maar in het wilde weg. Ook geeft het te denken dat de verdediging nog altijd geen verjongingskuur heeft ondergaan...

Over den wedstrijd zelf, die meermalen een forsch tintje  had, zullen we kort zijn. Na 16 minuten werd een prachtig doelpunt van den Weenschen linksbinnen, om onbegrijpelijke redenen door scheidsrechter v. Moorsel, die meer fouten maakte, geannuleerd. Ook een doelpunt van de Roo, die een voorzet van Stokman in het vijandelijk heiligdom liep, onderging eenzelfde lot, maar na een half uur kwam er een geldig doelpunt, toen na een fraai staaltje solospel Kaburek, de Rapid-midvoor, het leder langs Quax joeg (0-1).

Na de rust hebben de buitenlandsche gasten heel wat meer en beter geschoten dan daarvoor, ondanks het feit dat zij nu den orkaan tegen hadden. Toen de linksback een verre pass van van Es en de Groot miste, joeg Kaburek ten tweede male den bal in de touwen (0-2), waarna Wim Tip uit een wegens in den rug duwen toegestane strafschop den achterstand tot 1-2 verkleinde. Tegen het einde gaf Wesely nog eens van zijn hoogstaand spel blijk, door na prachtig werk den bal als afgemeten voor de voeten van Kaburek, die maar voor het intrappen had (1-3).

De elftallen waren alsvolgt samengesteld:
A.D.O.:
Doel: Quax
Achter: Van Es en de Groot
Midden: Van Maren, Ramaker en Breitner
Voor: G. Tap, v. Osch, de Roo, W. Tap en Stokman

Rapid Wenen:
Doel: Bugala
Achter: Witschel en Oejka
Midden: Rappan, Smistik en Hoffmann
Voor: Smistnk II, Schneider, Kaburek, Luef en Wesely