support Casper
 
volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 23 17 2 4 53
2 AZA 23 16 2 5 50
3 FEY 23 13 7 3 46
4 PSV 24 13 6 5 45
5 WII 24 12 5 7 41
6 UTR 23 11 5 7 38
7 VIT 24 11 5 8 38
8 GRO 24 10 5 9 35
9 HER 24 9 5 10 32
10 HEE 24 7 9 8 30
11 SPA 24 8 6 10 30
12 EMM 24 8 5 11 29
13 TWE 24 7 6 11 27
14 VVV 24 8 3 13 27
15 FOR 24 6 6 12 24
16 ZWO 24 6 4 14 22
17 ADO 24 4 6 14 18
18 RKC 24 3 3 18 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant

Datum plaatsing: 07-01-2002 10:55:00

Rinus Israel: Het is allemaal zakelijker geworden


Rinus Israel en Lex Schoenmaker verlieten een half jaar geleden de woestijn van Abu Dhabi om ADO Den Haag nieuwe successen te bezorgen.


Na de eerste helft van het seizoen, die met een vijfde plek werd afgesloten, bereidden de trainers zich de afgelopen week samen 23 spelers in het Turkse Belek voor op de tweede competitiehelft, waarin een plaats voor de nacompetitie moet worden afgedwongen. 

 
door Rene Dons
 
Lex Schoenmaker was ruim anderhalf jaar uit het Nederlandse clubvoetbal. Voor Rinus Israel was dat veel langer, want hij werkte het laatst bij FC Den Bosch in de jaren 1989-1991. 
 
In tien jaar is het voetbal veranderd. "Het valt mij op dat er veel meer mensen in de voetballerij werkzaam dan vroeger", zegt Israel grijnzend. "Bij Feyenoord en FC Den Bosch had je alleen een manager. Als je er een speler bij wilde, dan zei je tegen de manager: Ik wil die en die voetballer. De manager probeerde hem dan aan te trekken, lukte dat niet dan kwam je weer met een volgende naam". "Bij ADO Den Haag hebben we een technisch directeur en een technisch platform. Er zijn dan meerdere mensen die een speler willen bekijken en beslissen of hij wel of niet mag komen." "Vroeger trainde je en ging je naar huis. Tegenwoordig heb je vergaderingen". 
 
 
Passant 
Israel heeft daar wel even aan moeten wennen. "Ik zeg niet dat ik het verkeerd vind, want een trainer is een passant. Als hij pech heeft, dan dient 'ie niet eens het contract uit. Ik begrijp best dat de langere termijn bewaakt moet worden. Zeker bij ADO Den Haag, want hier zijn de afgelopen drie jaar toch enkele spelers binnengekomen die het niet helemaal hebben waargemaakt". De functie van technisch directeur bij ADO Den Haag is sinds het vertrek van Stanley Brard per 1 januari naar Japan vacant. Voorlopig wordt het werk door Lex Schoenmaker (54) en Rinus Israel (59) vervuld. "Een beetje meer door Lex, dan door mij", bekent Israel. 
 
"We hebben nu een lijst met spelers, die in aanmerking komen om ons volgend seizoen te versterken", vult Schoenmaker aan. "Om welke spelers het gaat kunnen we niet zeggen. Ook niet om welke posities, want met de huidige groep willen wij dit seizoen wel nacompetitie halen". 
 
 
Vervanger 
"Het zou voor die jongens niet motiverend zijn als zij al weten dat voor hun positie een vervanger wordt aangetrokken. Het is voor ons wel zaak om nieuwe spelers een aantal keren te bekijken. ADO Den Haag heeft de afgelopen jaren veel te vaak misgekleund. Iedereen kent de voorbeelden. Bovendien moet je wel snel zaken doen, want andere clubs leggen ook in de maanden januari en februari al spelers voor het volgend seizoen vast".
 
De trainers willen het elftal niet alleen op bepaalde posities versterken. Al zeker is dat voor Michael van der Heijden een vervanger moet worden aangetrokken, omdat hij aan het eind van het seizoen naar RKC vertrekt.
 
"Dat is spijtig, maar nu eenmaal het lot van een eerstedivisieclub", stelt Schoenmaker nuchter. "De eerste divisie is net een vijver, waarin de grotere clubs uit eredivisie vissen. Je kunt gewoon niet mee met de eredivisiesalarissen. Het enige wat je kunt doen is zelf promoveren. En dat is ADO Den Haag ook van plan".
 
Over het spel en de klassering is de trainersstaf tot nu toe tevreden, hoewel er net voor de winterstop kostbare punten werden gemorst. Israel: "Ik denk dat we vijf punten te weinig hebben. Tegen VVV, StormvogelsTelstar, MVV en ook Dordrecht'90 hebben we het niet goed gedaan. De laatste thuiswedstrijd verloren we met 1-0  van Dordrecht '90, terwijl we zeven opgelegde kansen kregen." 
 
 
Eerlijk 
"De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Go Ahead Eagles gewoon in 0-0 had moeten eindigen. We wonnen met 1-0 in Deventer, waardoor we vijfde staan". "Een plaats bij de eerste zes moet haalbaar zijn. Daarvoor hopen we tijdens het trainingskamp in Belek de basis te hebben gelegd. We hebben hier drie redelijke wedstrijden gespeeld en goed getraind. Met nog een oefenduel tegen Willem II op het programma hebben we er alles aan gedaan om goed voorbereid aan de tweede helft van de competitie te beginnen."
 
Israel en Schoenmaker kregen de laatste weken wel kritiek op hun speelwijze. Supporters, maar ook oudvoetballers vonden de stijl te behoudend. "We hebben iets te weinig doelpunten gemaakt, maar als ik het aantal kansen optel dan ben ik niet ontevreden", aldus Israel, voormalig verdediger van Feyenoord en Oranje. "Ik ben nu eenmaal geen voorstander van één op één in de achterhoede. Ik heb er graag iemand, als slot op de deur, achter en diezelfde mensen die nu roepen dat we te verdedigend zouden spelen, vinden het ook niet leuk als we thuis met 2-0 of 3- 0 verliezen. Dan zijn de rapen gaar. Vorig seizoen kreeg ADO Den Haag iets van 73 doelpunten tegen. Dat was ook niet zo'n succes, want anders hadden ze ons beiden niet uit de Emiraten gehaald. We waren graag deze competitie op eigen veld ongeslagen gebleven. Door de nederlaag tegen Dordrecht'90 lukt dat helaas niet meer."
 
 
Aanbieding 
Het tweetal staat volgend seizoen ook nog bij ADO Den Haag onder contract, maar in de afgelopen maanden kreeg Schoenmaker al twee keer een aanbieding uit Abu Dhabi. "Het leek mij niet erg kies om na drie maanden al een contract in te leveren en bovendien heb ik het uitstekend naar mijn zin bij ADO Den Haag", benadrukt Lex Schoenmaker. "Ik word hier gewaardeerd en de samenwerking met Rinus is uitstekend. We weten wat we aan elkaar hebben. Dat kan ook bijna niet anders als je al zo lang met elkaar optrekt." Schoenmaker denkt nog niet aan stoppen. Israel na volgend seizoen wel. 
 
 
"Dan is het mooi geweest. Ik ben een sportman. Als we hebben verloren, dan heb ik een rotweekeinde. Na al die jaren wil ik mijn familie en mijzelf dat niet meer aan doen. Het wordt na volgend seizoen tijd voor een ander." Misschien zit er nog een adviseursbaantje voor mij in, maar niet meer de druk van het moeten presteren. Daar ben ik dan te lang voetballer en trainer voor geweest."