volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 13 11 2 0 35
2 AZA 13 9 2 2 29
3 WII 13 8 1 4 25
4 PSV 13 7 3 3 24
5 VIT 13 7 2 4 23
6 HEE 13 5 6 2 21
7 HER 13 6 3 4 21
8 UTR 13 6 2 5 20
9 GRO 13 6 2 5 20
10 FEY 13 5 5 3 20
11 TWE 13 5 3 5 18
12 SPA 13 4 4 5 16
13 EMM 13 4 1 8 13
14 FOR 13 3 3 7 12
15 ADO 13 3 1 9 10
16 ZWO 13 3 1 9 10
17 VVV 13 3 0 10 9
18 RKC 13 1 1 11 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
trouw

Datum plaatsing: 04-11-2019 09:10:00

Inconsistent ADO wil Haagser gaan voetballen


"Deze week was ADO in een notendop", verzucht Alfons Groenendijk. De trainer van ADO Den Haag heeft zijn ploeg net een punt zien pakken tegen SC Heerenveen (1-1), waardoor ADO vlak boven de degradatiestreep blijft.


tekst: Job van der Plicht
 
 
Met ‘ADO in een notendop’ verwijst Groenendijk naar de knappe overwinning in Arnhem op Vitesse van een week eerder (0-2), maar ook het bekerverlies van vijf dagen later tegen Fortuna Sittard (3-0). "Het is heel wisselvallig en dat zit ook wel een beetje in deze groep opgesloten. Het is nog niet consistent genoeg", aldus Groenendijk.
 
 
Dat ADO zondag niet van Heerenveen wist te winnen, was volgens de ADO-trainer ook een kwestie van ‘geluk’. Beide ploegen waren slordig en creëerden vrijwel geen kansen. Toch scoorde ADO na een uur via Kramer, die een strafschop benutte en daardoor leek het drie punten te kunnen bijschrijven. Een rake kopbal van Heerenveen-verdediger Botman gooide vlak voor tijd echter roet in het eten en daardoor bleef het bij een punt voor ADO.
 
 
 
Het gelijkspel bezorgt ADO-middenvelder Lex Immers een slecht gevoel. "Iedereen in de kleedkamer was ‘down’. Maar ik denk ook dat we niet ontevreden mogen zijn met de week, al kijk ik dan niet naar de beker. Als je op voorhand hoort dat je vier punten krijgt tegen Vitesse en Heerenveen, dan zeg je ‘ja’. Al hadden dat er eigenlijk zes moeten zijn."
 
Als Immers ermee geconfronteerd wordt dat ADO slechts één punt boven de degradatiestreep staat, reageert hij direct: "Dat is zat. Daar teken ik voor aan het einde van het jaar."
 
 
‘Reëel zijn’
Ook Groenendijk is realistisch en verwacht niet dat ADO nog heel veel plekken gaat stijgen. "We blijven dit jaar tussen de onderste vijf, zes ploegen staan, denk ik. Het zal niet zo makkelijk zijn om in het linkerrijtje te komen. Daar moeten we reëel in zijn. We hebben geen ploeg die iedereen op een hoop speelt."
 
Sterker, zijn ploeg is af en toe wel eens wat ‘te lief’, constateert Groenendijk. "We zijn niet altijd even slim genoeg. Je moet bijvoorbeeld wel eens blijven liggen om een strafschop te krijgen en niet ten koste van alles willen blijven staan."
 
Blij verrast is Groenendijk dan ook dat de jonge aanvaller Summerville (18) na een uur wél gaat liggen na een lichte overtreding van Floranus. Het levert ADO een penalty op. "Dan zijn ze blijkbaar minder hardleers dan ik dacht", lacht Groenendijk.
 
 
‘Haags voetballen’
Immers kan zich wel in het verhaal van zijn trainer vinden en noemt het spel van ADO af en toe ‘on-Haags’. "We hebben een aantal jongens die liever alles ‘voetballend’ oplost, in plaats van de beuk erin te gooien. Dat geeft niet, want daar moet je een mix van hebben, maar daardoor schort het nog wel eens aan ‘Haags voetballen’."
 
Immers – geboren in Den Haag en opgegroeid bij ADO – vindt dat hij zijn ploeggenoten moet laten zien wat dat Haagse spel inhoudt. "Als ik de tegenstander ga afjagen en Tommy (Beugelsdijk, ook geboren en getogen in Den Haag, red.) doet dat ook, dan moeten de anderen daarin meegaan. Op die manier zet je de toon."
 
Het is de manier waarop ADO de punten bij elkaar zal moeten sprokkelen. In totaal moeten dat er volgens Immers 34 worden, om op die manier - na 34 wedstrijden - niet te degraderen. Immers: "Dat aantal is genoeg en dan ben ik tevreden. Maar we hebben nu tien punten, na twaalf wedstrijden, dus we liggen achter op schema."
 
 
‘Beter worden in balbezit’
Heerenveen-trainer Johnny Jansen was blij met de late treffer van Botman, die zijn ploeg op gelijke hoogte bracht met ADO, ‘maar je hoeft me er niet mee te feliciteren’, zei hij tegen Fox Sports.
 
Jansen vindt dat Heerenveen beter moet worden ‘in balbezit’, maar is niet ontevreden met de ontwikkeling van zijn ploeg. "We zijn het seizoen begonnen met een heel jong elftal en zakken niet door een ondergrens. Daar ben ik nog steeds hartstikke tevreden over."