Datum plaatsing: 28-10-2019 16:44:00

Doelpuntenmakers bij ADO: het kan nog jonger

Zaterdag in de uitwedstrijd tegen Vitesse scoorde Crysencio Summerville zijn eerste eredivisie doelpunt voor ADO Den Haag. Daardoor werd hij de jongste doelpuntenmaker ooit voor ADO in de Eredivisie.

Daarmee stootte hij na 60 jaar 5 maanden en 24 dagen oud ADO-speler Jaap Advocaat van de troon.

In de uitwedstrijd tegen Sparta (eindstand 4-1) op 3 mei 1959 maakte Jaap Advocaat in de 35e minuut de 0-1. Jaap was toen 18 jaar 1 maand en 11 dagen. Summerville was zaterdag in Arnhem 17 jaar 11 maanden en 26 dagen. Daarmee was de kleine vliegensvlugge Rotterdammer 46 dagen jonger dan Advocaat was toen hij zijn doelpunt maakte.

ADO heeft meer spelers gehad die op jonge leeftijd het doel wisten te vinden.
Michael van der Heijden was op 1 mei 1999 thuis tegen FC Eindhoven (eindstand 2-0) 17 jaar 1 maand en 21 dagen.
In zijn competitiedebuut uit tegen MVV (eindstand 1-1) maakte Ron de Roode zijn eerste competitiedoelpunt voor toen FC Den Haag. De Leidenaar was toen 17 jaar 9 maanden 22 dagen.

Santi Kolk scoorde als invaller -in de 78ste minuut- tegen NAC Breda (eindstand 3-0) al na 1 minuut zijn eerste doelpunt, Kolk was toen 17 jaar 10 maanden 27 dagen.

Alle drie de oudspelers maakten hun doelpunten toen ADO/FC Den Haag in de eerste divisie speelde.

ADO, Mick Clavan

Record
Voor zover de redactie van ADOfans in haar uitgebreide archieven heeft kunnen nagaan is er echter een NOG jongere doelpuntenmaker:

Mick Clavan (foto) was pas 14 jaar 8 maanden en 10 dagen toen hij in het elftal van de toenmalige trainer Wim Tap in het Zuiderpark in het seizoen 1943/1944 tegen DWS de 2-0 en de 3-0 wist te scoren. Daarmee is hij voor zover wij kunnen nagaan de jongste doelpuntenmaker in de competitie ooit voor ADO.
Mick, die eigenlijk Matthijs heette maar vanwege zijn grote oren de bijnaam Mick (naar Micky Mouse) kreeg, kwam uit een echte ADO-familie. Zijn broers Tom, Cock en Frans Clavan speelden ook allemaal één of meerdere wedstrijden in het eerste elftal van de Rood Groene Zuiderpark club.
Met 27 caps voor Oranje en 7 doelpunten is hij op Wim Tap na de meest succesvolle ADO-speler in Oranje.

Eén van de paden die door Madestein loopt is naar de in 1983 overleden spits vernoemd.

En voor de statistici: Heini Otto was op 26 april 1992 thuis tegen Roda (eindstand 5-3) vooralsnog de oudste doelpuntenmaker ooit met 37 jaar 8 maanden en 2 dagen.