Datum plaatsing: 26-10-2019 22:00:00

Verslag en foto's: ADO overtuigend langs Vitesse 0-2

ADO Den Haag heeft zaterdagavond overtuigend in het Gelredome van Vitesse weten te winnen. Door doelpunten van Summerville en Immers werd de eindstand 0-2.

Na vijf nederlagen op rij en totaal zes behaalde punten uit tien wedstrijden, was het Haagse team er alles aan gelegen om vanavond de ommekeer in te zetten, zoals Fons Groenendijk aangaf. Dat leek, gezien de stand op de ranglijst, echter geen gemakkelijke opgave worden.

ADO Den Haag wist in de 22 vorige edities van deze wedstijd vier maal de winst te pakken.

Vorig seizoen eindigde de uitwedstrijd tegen Vitesse, die net als vanavond onder leiding van Jeroen Manschot stond, in een gelijkstand van 1-1. Het doelpunt aan Haagse zijde werd gemaakt door El Khayati.

Er was vanavond 1 verandering in de basis ten opzichte van de wedstrijd vorige week uit tegen Zwolle. Milan van Ewijk werd rust gegund en Elson Hooi startte in de basis.
Trainer Fons Groenendijk had de spelers donderdag tijdens de training met een donderspeech op scherp gezet en dat zorgde vanavond voor een goed resultaat.
ADO kwam vroeg in de wedstrijd, al in de tweede minuut! op voorsprong door een doelpunt van Summerville. De jonge huurling van Feyenoord zorgde daarmee voor een record. Hij is met zijn 17 jaar en 361 dagen de jongste speler die ooit voor ADO Den Haag in de eredivisie scoorde.
In de zesde minuut krulde Immers de bal achter de Arnhemse keeper: 0-2. Een ongekende weelde voor ADO dit seizoen dat nog maar weinig doelpunten in de afgelopen 10 wedstrijden wist te maken.
De Arnhemse formatie wist er niet veel tegenover te stellen, de grootste kans was in de eerste helft voor Matavz, maar Pinas wist zijn doelman te helpen door de bal net voor de doellijn weg te werken. De rust werd met 0-2 ingegaan..

Na de thee gebeurde er niet veel meer. In de 60e minuut kwam Necid voor Kramer het veld in. Net daarvoor was de geblesseerde Summerville gewisseld voor Erik Falkenburg. In de 68e minuut dacht Matavz de aansluitingstreffer te scoren, waar ook nog de VAR aan te pas kwam, maar het doelpunt werd geannuleerd wegens buiten spel. Vitesse had daarna nog een aantal kansen, maar schoot of net langs het doel of hoog over.
In de 80e minuut bracht Groenendijk Polley voor Hooi in. De wedstrijd ging daarna als een nachtkaars uit. Pas in de 5 minuten blessuretijd werd het nog weer spannend door een vrije trap van Vitesse, die echter niet goed werd benut. Ook was er een kans voor Necid die de bal echter ongelukkig op zijn been kreeg en daardoor niet goed kon uithalen.
De eindstand werd dus 0-2. Drie zeer verdiende punten mee naar huis.

ADO klimt één plaats op de ranglijst, van de 16e naar de 15e plaats, maar voelt de hete adem van Fortuna Sittard in de nek, dat vanavond met 4-1 van VVV Venlo won. Fortuna Sittard heeft daarmee hetzelfde puntenaantal, 9 uit 11 wedstrijden, als Den Haag, alleen het doelsaldo is van ADO Den Haag is één punt beter. Ook VVV Venlo heeft 9 punten uit 11 wedstrijden en staat op de 17e plek met een veel slechter doelsaldo.

Aanstaande donderdag 31 oktober staat de bekerwedstrijd uit tegen Fortuna Sittard op de kalender. Vier dagen, op zondag 3 november,  later komt sc Heerenveen in het Cars Jeans Stadion op bezoek.