volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 25 18 2 5 56
2 AZA 25 18 2 5 56
3 FEY 25 14 8 3 50
4 PSV 26 14 7 5 49
5 WII 26 13 5 8 44
6 UTR 25 12 5 8 41
7 VIT 26 12 5 9 41
8 HER 26 10 6 10 36
9 GRO 26 10 5 11 35
10 HEE 26 8 9 9 33
11 SPA 26 9 6 11 33
12 EMM 26 9 5 12 32
13 VVV 26 8 4 14 28
14 TWE 26 7 6 13 27
15 ZWO 26 7 5 14 26
16 FOR 26 6 8 12 26
17 ADO 26 4 7 15 19
18 RKC 26 4 3 19 15
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 24-10-2019 08:25:00

Vertrek Melkert en Van Ringelenstein roept de nodige vragen op


Hoe komt ADO uit deze deprimerende situatie?


door Marijn Abbenhuijs
 
 
Met het opstappen van commissarissen Ad Melkert en John van Ringelenstein lijkt ADO Den Haag op bestuurlijk gebied weer ver teruggeworpen te worden. Behalve hun erfenis, blijven er de nodige vragen achter.
 
Het statement dat ADO Den Haag in februari 2018 maakte, deed vermoeden dat er na lange tijd definitief afscheid werd genomen van alle onzekerheid. ,,ADO Den Haag ligt sportief en financieel weer op koers: nieuwe Raad van Commissarissen (Ad Melkert, John Yan, Felix Wu en John van Ringelenstein) brengt nieuw evenwicht en vertrouwen tussen club en grootaandeelhouder", stond er in het twitterbericht waarin werd verwezen naar het persbericht over de komst van Melkert als nieuwe voorzitter van het toezichthoudende orgaan. De voormalig minister zou de definitieve vervanger worden van de Chinese eigenaar Hui Wang, die door de ondernemingskamer in Amsterdam werd geschorst als voorzitter van de rvc. In de tussentijd werd Ben Knüppe aangesteld om de financiën weer op orde te brengen en rust te creëren.
 
 
Wat is de invloed van het vertrek van Melkert en Van Ringelenstein op het nieuwe bestuur?
Twintig maanden later is de Raad van Commissarissen echter alweer onthoofd. En opnieuw ligt een conflict met grootaandeelhouder United Vansen daaraan ten grondslag. Melkert noemde het een 'verschil van inzicht met betrekking tot het bestuur van de onderneming' en dat bevestigde UVS in een officiële verklaring. En dat terwijl er net een einde was gekomen aan een procedure waarin de verschillende commissarissen samen op zoek waren gegaan naar een nieuwe algemeen directeur. Die moest er komen na het vertrek van Mattijs Manders naar de eredivisie CV. UVS opteerde voor Mohammed Hamdi, maar daar waren Melkert en Van Ringelenstein het niet meer eens. Als compromis werd besloten dat behalve Hamdi ook Hendrik-Jan Rinner, Kees Jansma en Frans van Steenis in de directie terechtkwamen.
 
En daar ontstaat ook meteen de eerste vraag. Want in hoeverre heeft het vertrek van Melkert en Van Ringelenstein invloed op het nieuwe bestuur? Daar liet ADO Den Haag daags na het vertrek van de commissarissen nog geen van de bestuursleden op reageren. Wel maakte de club duidelijk dat geen van hen de club hierdoor alweer zullen verlaten.
 
 
Kunnen nieuwe commissarissen wèl op één lijn komen met de grootaandeelhouder?
Maar toch is de club daarmee nog niet verlost van de noodzaak om snel nieuwe mensen te zoeken voor belangrijke functies. Want nu moet er dus weer een nieuwe voorzitter van de rvc komen en daarnaast nog een vijfde commissaris. Momenteel bestaat de Raad van Commissarissen alleen nog uit John Yan, Felix Wu en Ward Swart vanuit de vereniging HFC ADO. In de nieuwe zoektocht geeft UVS aan de statuten van ADO Den Haag zorgvuldig te volgen, maar daarin lijkt niet de grootste uitdaging te liggen. De tweede prangende vraag is namelijk: in hoeverre is het denkbaar dat er met een nieuwe voorzitter van de rvc een situatie ontstaat waarin de grootaandeelhouder en de andere bestuurders op één lijn komen te zitten in hun plannen met betrekking tot het beleid van de club?
 
Op basis van de vele verschuivingen in het toezichthoudende orgaan van de club lijkt er daar een structurele kink in de kabel te zitten. Knüppe liet op het moment dat hij zijn taken overdroeg aan Melkert namelijk nog weten dat de relatie met de Chinese eigenaar op evenwichtige wijze hersteld was en er een meerjaren 'commitment' was om van ADO weer een structureel goed presterende voetbalclub te maken. Vanuit dat oogpunt is het op z'n minst verontrustend dat die relatie achttien maanden later alweer bruut verstoord lijkt te zijn.
 
 
Kan ADO in deze situatie sportief doorgroeien?
En dat terwijl de supporters van ADO wel iets anders aan hun hoofd hebben. Op het veld gaat het immers ook niet vlekkeloos. Met slechts zes punten uit tien eredivisiewedstrijden beleeft het elftal de slechtste competitiestart sinds 2006-2007, toen ADO voor de laatste keer uit de eredivisie degradeerde. En daaruit vloeit de laatste vraag voort: in hoeverre is het mogelijk dat ADO in de huidige situatie de sportieve groei die het de laatste jaren inzette structureel doorzet?
 
Want ondanks dat topspelers Nasser El Khayati, Sheraldo Becker en Wilfried Kanon afgelopen zomer bij de club vertrokken, ontstond er daarmee geen financiële ruimte om de selectie van een kwaliteitsinjectie te voorzien. Wat overblijft is een relatief oude selectie met weinig rek en weinig kapitaal op het veld. Op dit moment kan die gemiddelde leeftijd nog worden gezien als een mogelijke doorslaggevende factor in een eventuele strijd degradatie, maar voor de langere termijn zal er flink in de Haagse selectie geïnvesteerd moeten worden om een vaste klant in de middenmoot van de eredivisie te blijven.
 
 
Concluderend blijft het voorlopig gissen naar de antwoorden op de vragen die het vertrek van Melkert en Van Ringelenstein oproepen. Daarnaast moet ADO behalve op zoek naar punten, vooral op zoek naar interne rust.