volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 ADO 0 0 0 0 0
2 AJA 0 0 0 0 0
3 AZA 0 0 0 0 0
4 EMM 0 0 0 0 0
5 FEY 0 0 0 0 0
6 FOR 0 0 0 0 0
7 GRO 0 0 0 0 0
8 HEE 0 0 0 0 0
9 HER 0 0 0 0 0
10 PEC 0 0 0 0 0
11 PSV 0 0 0 0 0
12 RKC 0 0 0 0 0
13 SPA 0 0 0 0 0
14 TWE 0 0 0 0 0
15 UTR 0 0 0 0 0
16 VIT 0 0 0 0 0
17 WII 0 0 0 0 0
18 ZWO 0 0 0 0 0
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 01-10-2019 08:38:00

Vrouwen en mannen ADO gaan verschillend om met omstandigheden


Een groot contrast


door Yorick Groeneweg
 
 
ADO Den Haag, Tom BeugelsdijkMANNEN
De ADO-fans die vrijdagavond naar Emmen reisden, hadden waarschijnlijk een betere avond gehad als ze in Den Haag waren gebleven. Daar won het vrouwenteam verrassend van rivaal Ajax, terwijl in Drenthe het elftal van trainer Fons Groenendijk afging.
 
Aaron Meijers verwoordde het zaterdag treffend in deze krant. Hoewel het voetbalseizoen voor het gevoel van de aanvoerder eigenlijk nog pas net begonnen is, was de 3-0 nederlaag tegen FC Emmen alweer de zoveelste tik in het gezicht van de ADO-voetballers.
 
Gaven Nasser El Khayati en Sheraldo Becker dat smoelwerk vorig seizoen kleur, spat de grauwheid er nu vanaf. De selectie werd de laatste maanden weliswaar stilaan breder, maar tot nu toe niet beter. Hoewel huurling Crysencio Summerville een handenbinder is, staat hij net als de andere nieuwe aanvallers Michiel Kramer, Bilal Ould-Chikh en Pawel Cibicki nog op nul doelpunten en assists.
 
 
Zolang manager voetbalzaken Jeffrey van As vanwege financiële (on)mogelijkheden niet kan investeren, gokt ADO op transfervrije spelers. Vaak met een krasje. Zoals Thom Haye. Pas tien dagen na het sluiten van de markt sloot de clubloze middenvelder aan. Vrijdag viel hij voor het eerst in.
 
Hoewel zijn entree nog een spaarzaam lichtpuntje was, is het spel van ADO uiterst moeizaam. Geen ploeg in de eredivisie scoort weliswaar vaker uit standaardsituaties, het arsenaal aan aanvallende wapens is tot nu toe zeer beperkt. De laatste treffer uit open spel dateert alweer van meer dan een maand geleden. Uit tegen RKC kon Tomas Necid zo doorlopen en vrij uithalen voor de 0-2.
 
 
Het stroperige spel heeft tot direct gevolg dat ADO in acht wedstrijden maar liefst zes keer verloor. Dat is de slechtste start sinds het rampseizoen 2006-2007, toen de club geen van de eerste acht wedstrijden won en uiteindelijk uit de eredivisie degradeerde. Daar is nu natuurlijk nog lang geen sprake van. "Maar de zorgen nemen wel toe", constateerde trainer Fons Groenendijk al in Emmen.
 
 
Met zondag het thuisduel met landskampioen en bekerhouder Ajax zal het programma de sfeer verder drukken. "We kunnen de borst natmaken", vindt ook Groenendijk, die na zondag al de vijf beste teams van vorig seizoen in deze competitie heeft ontmoet. "Het programma is niet makkelijk, maar het blijft voetbal en daarin kan het altijd zo weer anders zijn. Alleen zal dat niet vanzelf gaan."
 
 
VROUWEN
Zeges op Ajax zijn voor ADO Den Haag Vrouwen zeldzaam. Het was pas de vierde in 24 ontmoetingen. Maar de wijze waarop was wel typisch Haags. Met strijd, wilskracht en doorzettingsvermogen werd de titelfavoriet op de knieën gedwongen.
 
Ook typerend: geen enkele speelster stak er bovenuit of viel in negatieve zin op. Het was de zege van het collectief. Dat is niet verwonderlijk, want ADO raakte haar beste drie speelsters, die vorig seizoen menig wedstrijd beslisten, kwijt.
 
Maar anders dan bij de mannen wordt daar nooit de nadruk op gelegd. Sterker, topscoorster Pia Rijsdijk (16 eredivisiedoelpunten), international Victoria Pelova en Taylor Ziemer (ADO's beste speelster in de tweede competitiehelft) werden respectievelijk transfers naar SC Sand, Ajax en een terugkeer naar de Verenigde Staten gegund.
 
Ook bij de vrouwen bepalen de budgetten de ranglijst van de eredivisie. Clubs als Ajax en PSV spenderen vele tonnen (en in het geval van Ajax miljoenen) in het vrouwenvoetbal, terwijl in Den Haag een aparte stichting op eigen kracht de broek moet ophouden.
 

Topspeelsters

foto © ADO Den Haag Vrouwen: Peter Looijen

ADO kan dus geen topclub worden, omdat het wegens geldgebrek - net als bij de mannen - geen topspeelsters kan aantrekken. Het is afhankelijk van wat haalbaar is. Ervaren speelsters als Kim Mourmans en Pleun Raaijmakers kwamen, maar wel nadat ze om verschillende redenen niet bij bij Ajax en PSV slaagden.

ADO doet het daarom met eigen jeugd. Liefst zeven speelsters uit de eigen opleiding stonden in de basis. Speelsters die met de paplepel Haagse waarden als strijd en passie zijn ingegoten. Het is geen toeval dat in het Haags Kwartiertje het enige doelpunt viel. Een week eerder kwam de gelijkmaker tegen PSV ook in de laatste minuten tot stand.
 
Voor wie wil weten hoe de stemming bij ADO Vrouwen is, had vrijdagavond in het Cars Jeans Stadion moeten zijn. Speelsters gingen springend, zingend en dansend door de gangen. In de box En Un Momento D'ADO, het thuishonk van ADO Vrouwen, zong de broer van trainer Sjaak Polak Hollandse hits. En, met de speelsters voorop, werd meerdere malen de polonaise ingezet. En er zullen er nog vele volgen als ADO de play-offs haalt. De basis daarvoor is met acht punten in vijf wedstrijden alvast gelegd.