volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 25 18 2 5 56
2 AZA 25 18 2 5 56
3 FEY 25 14 8 3 50
4 PSV 26 14 7 5 49
5 WII 26 13 5 8 44
6 UTR 25 12 5 8 41
7 VIT 26 12 5 9 41
8 HER 26 10 6 10 36
9 GRO 26 10 5 11 35
10 HEE 26 8 9 9 33
11 SPA 26 9 6 11 33
12 EMM 26 9 5 12 32
13 VVV 26 8 4 14 28
14 TWE 26 7 6 13 27
15 ZWO 26 7 5 14 26
16 FOR 26 6 8 12 26
17 ADO 26 4 7 15 19
18 RKC 26 4 3 19 15
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 26-09-2019 09:00:00

Fijn om opties te hebben


Concurrentiestrijd om spitspositie ADO: Kramer versus Necid


Tomas Necid begon dit seizoen als eerste spits van ADO Den Haag. De Tsjech leek zijn plek in de punt van de Haagse aanval definitief te hebben afgedwongen, maar afgelopen weekeinde moest hij die afstaan aan Michiel Kramer. Harry van der Laan, topscorer aller tijden voor ADO, vergelijkt de twee aanvallers met elkaar.
 
 
Door Marijn Abbenhuijs
 
 
Nadat Michiel Kramer in een laat stadium van de transferzomer nog door ADO Den Haag werd aangetrokken, deed de Rotterdammer in het eerste competitieduel van het seizoen gelijk al een halfuur mee. De spits, die in zijn eerste periode als speler van ADO, tussen 2013 en 2015, al goed was voor 24 doelpunten, klopte daarmee al direct nadrukkelijk op de deur. De weken daarna nam het aantal minuten dat Kramer maakte echter flink af, waarna hij drie duels op een rij op de bank moest blijven zitten.
 
ado thomas Necid
Tomas Necid, die de vorige voetbaljaargang aan het einde van de eerste seizoenshelft zijn basisplaats verloor maar na de winterstop sterk terugkwam, kreeg de voorkeur en beloonde zijn trainer. Met twee doelpunten speelde hij een zeer belangrijke rol in de eerste competitieoverwinning, tegen RKC, en inmiddels vond hij in 35 duels voor ADO al 14 keer het net. Na afloop van het oefenduel met NAC, tijdens de interlandonderbreking eerder deze maand, gaf trainer Fons Groenendijk bovendien aan dat Kramer moest laten zien dat hij beter is dan Necid, maar dat de Tsjech het voorlopig hartstikke goed deed. Toch stond zondag tegen AZ niet Necid, maar Kramer aan de aftrap namens ADO. De concurrentiestrijd tussen de twee spitsen is daarmee weer helemaal open.
 
Tomas Necid
"Ik denk dat Necid meer een fysieke spits is", begint Harry van der Laan zijn analyse. De oud-speler, goed voor 104 doelpunten in dienst van ADO, ziet dat de Tsjech daarmee flink verschilt van Kramer. "Necid is meer dan Kramer bezig met het binden van het centrale duo van de tegenstander. Hij speelt daarmee in dienst van het elftal, is een aanspeelpunt. Het is lekker om een aanspeelpunt in een team te hebben. Dat zorgt ervoor dat de aansluiting vanuit het middenveld altijd goed is en dat is voor de balans in je elftal fijn. Necid scoort misschien wat minder dan Kramer, maar hij kan op een andere manier nog functioneel zijn."
 
 
Michiel Kramer
Van der Laan ziet in Kramer een ouderwetse spits. "Kramer is meer op zoek naar een goaltje", legt hij uit. "Hij speelt minder in dienst van het elftal en is vooral bezig met kansen voor zichzelf creëren. Ik denk dat Kramer een spits is die vanaf de flanken bediend moet worden. Als Kramer in vorm is, is hij goed voor pak 'm beet 15 doelpunten. Als hij niet in vorm is, gaat zijn aanwezigheid tegen je werken. Je bent er echt bij gebaat dat hij doelpunten maakt."
 
Transfer Kramer van ADO Den Haag naar FC Baniyas lijkt in impasse geraakt te zijn
Voorkeur
Toch heeft Van der Laan een duidelijke voorkeur voor Michiel Kramer als diepste aanvaller bij ADO. "Ik zie ze niet trainen. Ik zie niet of hij dicht ertegenaan zit. Dat kan alleen de coach bepalen. Maar een Kramer in vorm krijgt van mij altijd de voorkeur boven Necid. Niets kan op tegen een scorende spits", benadrukt de voormalige doelpuntenmachine. "Als je voorin niet scoort, krijg je achterin problemen. Omdat de achterhoede meer onder druk komt te staan als de spitsen niet trefzeker zijn. Als trainer zijnde moet je hopen dat een spits als Kramer, die in het verleden heeft bewezen dat hij makkelijk scoort, ook bij jou gaat scoren. Als hij in goeden doen is, is dat voor ADO de snelste weg naar meer punten en daarmee een stabiele plek in de middenmoot."
 
 
Vertrouwen
Maar hoe zorgt ADO ervoor dat Kramer in topvorm raakt? Dat ligt volgens Van der Laan grotendeels bij de aanvaller zelf. "Hij is het type speler dat vanaf de zijkanten bediend moet worden. Kramer moet daarom aan de slag gaan met de spelers die hij om zich heen heeft. Hoe wil je bediend worden? Hoe wil je de ballen krijgen? Hoe lopen de andere spelers om jou heen? Het is heel belangrijk dat je daar elke dag op de training mee aan de slag gaat. Op die manier kun je proberen om effectiever te worden. Ook is het goed om op strafschoppen te oefenen. Laat aan je trainer zien dat je een specialist bent, zodat je in de wedstrijden de penalty's mag nemen. Dat levert je goals op en dat geeft je vertrouwen."
 
 
Opties
Voor Van der Laan is het dus duidelijk. Als Kramer in vorm is, is hij ADO's nummer 1 in de punt van de aanval. Daarnaast ziet de oud-spits het als een groot voordeel dat Groenendijk de keuze heeft tussen twee verschillende spitsen. "Groenendijk kan per wedstrijd bepalen wat hij het beste kan gebruiken. Dat is altijd fijn. Het liefst speel je met een vast basiselftal, maar als het moeizaam gaat met Kramer, heeft het elftal baat bij scorende middenvelders en die krijgen duidelijk meer kansen met een aanspeelpunt als Necid."