volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 25 18 2 5 56
2 AZA 25 18 2 5 56
3 FEY 25 14 8 3 50
4 PSV 26 14 7 5 49
5 WII 26 13 5 8 44
6 UTR 25 12 5 8 41
7 VIT 26 12 5 9 41
8 HER 26 10 6 10 36
9 GRO 26 10 5 11 35
10 HEE 26 8 9 9 33
11 SPA 26 9 6 11 33
12 EMM 26 9 5 12 32
13 VVV 26 8 4 14 28
14 TWE 26 7 6 13 27
15 ZWO 26 7 5 14 26
16 FOR 26 6 8 12 26
17 ADO 26 4 7 15 19
18 RKC 26 4 3 19 15
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
ElfVoetbal.nl

Datum plaatsing: 06-09-2019 15:52:00

Fons Groenendijk: Dit seizoen is onze mentaliteit nog belangrijker


In de competitieloze periode rondom interlands is het een trend geworden dat Nederlandse clubs een wedstrijd achter gesloten deuren spelen.


door Glenn Duijzer


Zo was dat ook het geval in Breda waar thuisploeg NAC de tegenstander was voor Eredivisieploeg ADO Den Haag. Voor de bezoekers alweer de tweede wedstrijd zonder publiek na eerder in de voorbereiding tegen KV Kortrijk te hebben gespeeld.

In het team van ADO Den Haag waren basisplaatsen ingeruimd voor alle nieuwe aanwinsten. Voor trainer Fons Groenendijk een mooi moment om ze allemaal eens in actie te zien. "We hebben een aantal spelers laten spelen, die nog niet helemaal wedstrijdritme is. We hebben enkele spelers laten spelen die terugkomen van een blessure, zoals Dion Malone en John Goossens. Pawel Cibicki, Bilal Ould-Chikh en Michiel Kramer zitten eigenlijk nog in de voorbereidingsperiode van het seizoen. Die kunnen nu hun wedstrijdminuten maken, omdat het een verschil is tussen alleen maar trainen. Daarom is deze wedstrijd ook heel nuttig."


Centraal duo
Twee spelers die zowel in de laatste competitiewedstrijd als donderdagmiddag in actie kwamen, vormden het centrale duo, Tom Beugelsdijk en Shaquille Pinas. "We werken ook meer naar vastigheid als je kijkt in de eerste helft naar het centrum achterin. Die maken echt stappen en dat staat goed. Aaron Meijers gaven we vandaag wat rust, die staat dan linksback. Milan van Ewijk staat op rechtsback. Dan hebben we het achterin wel goed staan. Malone is natuurlijk ook een speler die achterin kan spelen. Tegen NAC speelde Aleksandar Bjelica op linksback. Het was goed om te zien dat hij ook daar kan spelen. Links centraal is ook een optie. Dat geeft ook weer wat meer mogelijkheden. Al met al vond ik het een nuttige wedstrijd. Na rust gaven we wel wat kansjes weg. Uiteindelijk wisten we toch de nul achterin te houden. Dat is alweer de derde wedstrijd op rij waarin dit lukt."Vervelende ploeg
Na het vertrek van smaakmaker Abdenasser El Khayati was het even zoeken naar de juiste mix. Maar Groenendijk is er wel uit wat precies de kracht ADO Den Haag dit seizoen moet worden. "We moeten een vervelende ploeg worden om tegen te spelen, achterin weinig weggeven. We hebben dit seizoen minder kwaliteit en moeten het daarom nog meer hebben van de mentaliteit. We kunnen nu de goals scoren uit standaardsituaties. Dan ben je toch een vervelende ploeg om tegen te spelen. Als we dat nou voor elkaar kunnen krijgen. De punten geven nu een beetje lucht. Het was toch een dramatische start met drie wedstrijden gespeeld en nul punten. We hebben het nu weer redelijk op de been."


Collectief
Er wordt niet alleen gekeken naar de nieuwe spelers in deze wedstrijd, maar ook of ze in het collectief passen. "ADO Den Haag moet het dit seizoen hebben van het collectief. In de wedstrijd tegen NAC was duidelijk te zien dat Ould-Chikh en Cibicki goed kunnen voetballen. Het ontbreekt ze nog aan power, zeg maar de laatste tien procent voordat ze helemaal fit zijn. Dus behalve die mentaliteit krijgen we er op korte termijn ook weer wat creativiteit bij met deze spelers."

Bjelica
Ook over de laatste aanwinst, de Serviër Bjelica die eerder in de Haagse jeugdopleiding speelde, was Groenendijk tevreden. "Hij heeft slechts twee trainingen meegemaakt en viel mij dus niet tegen. We hebben hem toch 45 minuten laten spelen. Daarin zie je ook dat hij een speciale mentaliteit met zich meeneemt. Een echte winnaarsmentaliteit, die we ook al op de trainingen zagen. Hij zal voor ADO zeker een bruikbare speler zijn. Hij begint echter wel achter Pinas en Meijers en moet met hen de concurrentie aangaan. Wij stellen de beste elf spelers op. Hij weet wat zijn taak is en zal zich daarop moeten richten. We hebben hem voorzichtig gebracht, want zelf wilde hij de gehele wedstrijd spelen. Vooraf hadden we echter 45 minuten afgesproken. Hij gaat als enige ook extra trainen op de vrijdag met Jong ADO Den Haag. Hij wil heel graag, we moeten hem een beetje afremmen."

Kramer
Michiel Kramer heeft als spits ook een verleden bij ADO Den Haag. In zijn eerste periode scoorde hij regelmatig wat hem een transfer naar Feyenoord opleverde. "Het was goed om hem weer eens negentig minuten aan het werk te zien. Maar het is wel duidelijk dat ook voor de spitspositie meerdere opties zijn. Tomás Necid scoort de laatste tijd regelmatig en daar zal Kramer de strijd mee aan moeten gaan. Hij moet ons overtuigen dat hij de eerste spits wil zijn. Jaag elkaar maar op, ik hou daar wel van. Kramer is de laatste wedstrijden zelfs niet ingevallen en dat heeft alles te maken met de huidige vorm van Necid."


Pinas
Terwijl Necid en Kramer samen vechten voor de spitspositie, is het centrumverdediger Pinas die in de laatste twee wedstrijden de matchwinnaar was. "Dat is de kracht die wij hebben. Uit corners hebben we meerdere spelers die kunnen scoren. Pinas en Beugelsdijk zijn sterk met het hoofd en vlak Danny Bakker niet uit. Die kan ook heel goed koppen. Dat zijn de extra opties, behalve spits Necid. Het is geen toeval dat we daar zo sterk mee zijn. Daar trainen we ook speciaal op. Met goede aangevers als Goossens, Meijers, maar ook hier Bakker. Hier gaan we zeker nog rendement uit halen."


Toekomst
De vier aanwinsten hebben laten zien dat ze de potentie bezitten om het de huidige basisspelers moeilijk te maken. Daarmee krijgt de Haagse oefenmeester op termijn wel meer keus bij het maken van zijn opstellingen. "We zijn in ieder geval breder geworden. Het is nu wel afwachten of de spelers, die we laat hebben aangetrokken, ook daadwerkelijk wat toevoegen aan de selectie. Ould-Chikh heeft de laatste twee wedstrijden gespeeld in de Eredivisie en die zie ik wel sterker worden. Bij Cibicki zie dat hij een goede techniek heeft. Hij is in staat om technisch altijd de goede keuzes maken. Alleen zie je bij hem wel weer duidelijk dat hij nog power mist. En, zoals trainers nu noemen, het finetunen moet nog groeien. Langzaam gaan we meer mogelijkheden krijgen, waarmee we ook meer punten mee moeten behalen. Dan kunnen we rustig verder groeien zonder die druk die we hadden na de eerste drie wedstrijden."Koopmans
ADO Den Haag heeft behalve vier nieuwe veldspelers in de laatste periode van de transfermarkt ook een nieuwe doelman gehaald: Luuk Koopmans van PSV. Hij ontbrak donderdag in Breda. "Koopmans had wat lichte klachten, waardoor we hem hebben gespaard. Het was wel de bedoeling dat hij in actie zou komen. Daarentegen heeft Mike Havekotte het ook prima gedaan. We willen hem niet laten spelen als hij geen honderd procent is. Daar doen we niemand een plezier mee. Zijn debuut zal in een later stadium plaatsvinden."


Summerville
De laatste Haagse aanwinst, Crysencio Summerville, ontbrak eveneens. De aanvaller, gehuurd van Feyenoord, is opgeroepen voor het Nederlandse elftal voor spelers onder de 19 jaar. "Dat is inherent aan jonge internationals. Maar hij speelt tweemaal met dat team, waarbij we naar zijn tweede wedstrijd gaan kijken. De eerste indrukken zijn positief. Hij heeft flair en is brutaal. In de meest positieve manier van het woord. Hij heeft slechts een half uurtje gespeeld, maar zocht zijn man op. Hij heeft nog niet alles kunnen laten zien, omdat hij niet helemaal werd begrepen. Met zijn vaardigheden en snelheid die hij op de training laat zien, is hij zeker een speler waar ADO wat aan kan hebben."


Vrij weekend
Sinds het aantreden van Groenendijk als trainer is duidelijk dat de spelers altijd een lang weekend vrij hebben tijdens een interlandperiode. Daar wordt ook nu niet van afgeweken. "We gaan geen andere activiteiten meer doen. De spelers zijn nu drie dagen vrij en vanaf maandag gaan we ons focussen op Feyenoord. We hebben een zwaar programma met Feyenoord, AZ, FC Emmen en Ajax. We hebben een zware mentale periode achter de rug. De spelers hebben de negatieve spiraal kunnen ombuigen en dat is knap, zeker mentaal. Er is de afgelopen maanden veel gebeurd binnen ADO Den Haag, maar de groep is toch onverstoorbaar gebleven. We hebben de laatste twee wedstrijden gewonnen en achterin de nul houden. Dat is positief zonder echt groots te spelen, moet ik eerlijk zeggen. Vandaar kunnen we nu verder. We hebben die zes punten in de pocket en daarmee een gaatje naar beneden. Dat geeft toch weer lucht in de komende zware periode."


AZ
Voor de scouting van de tegenstander op 22 september hoeft er geen grote reis te worden gemaakt. "De wedstrijd AZ tegen Sparta wordt in ons stadion gespeeld. Daar ga ik eens lekker voor zitten in een box of zo. We zijn blij dat we AZ kunnen helpen. Tegen Mariupol en FC Groningen was het ook al positief. Het contact met AZ is goed en ik ben blij dat wij met ADO de Alkmaarders kunnen helpen. Ik denk dat het goed is voor het Nederlandse voetbal. AZ is een supermooie ploeg. Ze doen het enorm goed in de competitie, maar ook in Europa. Dat is goed voor het Nederlandse voetbal."