volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 HEE 2 2 0 0 6
2 AJA 2 2 0 0 6
3 PSV 2 2 0 0 6
4 VIT 2 2 0 0 6
5 VVV 2 1 1 0 4
6 TWE 2 1 1 0 4
7 FEY 2 1 1 0 4
8 WII 2 1 0 1 3
9 GRO 2 1 0 1 3
10 HER 2 1 0 1 3
11 AZA 1 0 1 0 1
12 UTR 1 0 1 0 1
13 ZWO 2 0 1 1 1
14 EMM 2 0 0 2 0
15 ADO 2 0 0 2 0
16 SPA 2 0 0 2 0
17 FOR 2 0 0 2 0
18 RKC 2 0 0 2 0
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 27-08-2019 08:18:00

Er gaat in de eredivisie niets boven de luchtmacht van ADO


'Bijna niet te verdedigen'


door Yorick Groeneweg
 
 
Behalve opluchting zorgde de overwinning van ADO op RKC (0-3) ook voor bevestiging. Bijvoorbeeld dat de Hagenaars bij hoekschoppen en vrije trappen over een enorm wapen beschikken. Zeker nu specialist John Goossens terug is.
 
 
Het is de 77ste minuut van de wedstrijd tegen RKC Waalwijk en naast de gehavende Shaquille Pinas verlaat ook John Goossens sjokkend het veld. De 31-jarige middenvelder deed zondag pas weer voor het eerst mee na een bovenbeenblessure die hem aan het eind van vorig seizoen ook al aan de kant hield. Dat ADO net een vrije trap op vijandelijk gebied te nemen had, was voor de linkspoot geen reden om nog even te blijven staan.
 
"Hoezo zonde?", reageerde Goossens. "Aaron Meijers kan hem ook nemen. In de eerste wedstrijd schoot hij hem er zelf in en gaf hij een assist uit een hoekschop."
 
Dat konden enthousiaste uitsupporters zich ook nog herinneren. Verwachtingsvol gingen de handen op elkaar en inderdaad, de vrije trap van Meijers kwam gevaarlijk voor het doel. Het was dat spits Tomas Necid deze bal net miste, anders was het waarschijnlijk weer raak geweest.
 
 
Vijf van de zeven doelpunten van ADO dit seizoen komen uit standaardsituaties. Geen club in de eredivisie scoorde vaker zo. Nog een klassement waarin ADO bovenaan staat: het scoorde in 2019 twaalf keer met het hoofd in de eredivisie. "We zijn verplicht om er veel tijd in te steken, omdat we spelers hebben die de bal goed voor het doel kunnen gooien én spelers hebben die goed kunnen koppen. We moeten het als wapen gebruiken en daar zijn we druk mee bezig", verklaarde vaste nemer Goossens.
 
 
In Waalwijk stond hij met een strakke hoekschop aan de basis van de 0-1 van Beugelsdijk. Voor de rijzige verdediger was het zijn eerste doelpunt in anderhalf jaar tijd, maar met Necid, Lex Immers, Pinas en Erik Falkenburg heeft ADO meer sterke koppers terwijl naast Goossens ook Meijers en Danny Bakker een bal strak voor het doel kunnen slingeren.
 
Voor trainer Fons Groenendijk was het doelpunt van Beugelsdijk één van de aanknopingspunten. Naast het harde werken is het gevaar bij standaardsituaties iets waar zijn ploeg altijd op kan terugvallen als het moeizaam loopt.
 
Niet dat de luchtmacht vanzelf opstijgt, uren training gaan eraan vooraf. Zo zijn keeperstrainer Raymond Mulder en videoanalist Marvin van der Valk dag in, dag uit bezig om verschillende varianten te verzamelen en vervolgens aan te dragen. Zelfs zaterdag, een dag voor de wedstrijd, werd er op de training nog uitgebreid bij stilgestaan om ook tegen RKC weer op die manier te kunnen toeslaan.
 
 
Ingestudeerd
Niet voor niets: na negentien minuten brak een ingestudeerde hoekschop van Goossens de wedstrijd open. "We zagen kansen op de manier hoe zij verdedigen", legde aangever Goossens uit.
 
"Zij staan met een lijn van vier en een lijn van drie man in de zone. Als ik de bal er dan keihard ingooi, is het bijna niet te verdedigen. Zij staan stil, terwijl onze aanvallers inlopen. Dat kwam uit en het hielp ons lekker in de wedstrijd. Vorig seizoen hadden we er aan het begin helemaal niet zo veel profijt van, nu zie je dat hoe meer tijd en energie je erin steekt het zich uitbetaalt. Ik heb ook al eerder tegen die gasten gezegd: ik leg hem neer waar ik wil en dan moeten jullie er zijn."