volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 25 18 2 5 56
2 AZA 25 18 2 5 56
3 FEY 25 14 8 3 50
4 PSV 26 14 7 5 49
5 WII 26 13 5 8 44
6 UTR 25 12 5 8 41
7 VIT 26 12 5 9 41
8 HER 26 10 6 10 36
9 GRO 26 10 5 11 35
10 HEE 26 8 9 9 33
11 SPA 26 9 6 11 33
12 EMM 26 9 5 12 32
13 VVV 26 8 4 14 28
14 TWE 26 7 6 13 27
15 ZWO 26 7 5 14 26
16 FOR 26 6 8 12 26
17 ADO 26 4 7 15 19
18 RKC 26 4 3 19 15
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 23-08-2019 20:37:00

Geenganeerde polder Marokkaan moet ADO Den Haag rust en geld bezorgen


Hij kan het wel, denkt de Chinese eigenaar van ADO Den Haag. Hij kan het niet, vreest Ad Melkert als president-commissaris van de Haagse voetbalclub lange tijd.


bron: Het Financieele Dagblad
tekst: Frits Conijn
 
 
Afgelopen week bereikten de voor- en tegenstanders een compromis: Mohammed Hamdi wordt benoemd tot algemeen directeur, maar krijgt wel ervaren adviseurs naast zich.
 
 
De 35-jarige Hamdi begint aan een zware klus. De club is technisch failliet en in het recente verleden waren er grote conflicten met Wang Hui, de Chinese eigenaar. Het hoogtepunt valt in 2016 als Wang Hui zich volgens de Ondernemingskamer schuldig maakt aan wanbeleid en zijn aandelen moet inleveren. Pas twee jaar later krijgt hij die weer terug.
 
 
Maar voetbalcommentator Johan Derksen ziet nauwelijks problemen. 'Ik hoor alleen maar positieve geluiden over Hamdi. Hij moet zo snel mogelijk geld binnenhalen. Dan kan de club nieuwe spelers kopen, worden de prestaties beter en keert de rust als vanzelf terug.'
 
 
Goed met lastige karakters
Die taak lijkt Hamdi volgens Henk ten Cate op het lijf geschreven. Hij was trainer van voetbalclub Al Jazira in Abu Dhabi toen Hamdi daar commercieel directeur was. 'Normaal gesproken worden clubs in die regio gefinancierd door sjeiks, maar Mohammed probeerde ook bedrijven te interesseren.'
 
Bovendien is Hamdi goed met lastige karakters. Toen Hamdi nog trainer was bij de Haagse voetbalclub De Ster, ging hij regelmatig in gesprek met probleemjongeren. Hij luisterde aandachtig naar hun verhalen en vroeg ze naar hun levensdoelen. Vervolgens legde hij ze uit dat die door hun gedrag waarschijnlijk buiten bereik zouden blijven.
 
'Na afloop van die gesprekken', zegt Roy Rodgers als voormalig secretaris van De Ster, 'zochten de jongens hem vaak op om hun verbeterde cijferlijst te tonen.'
 
 
Commerciële belangen
Mohammed Hamdi wordt in 1983 geboren in Berkane, een stad in het noordoosten van Marokko. Als driejarige verhuist hij met zijn ouders naar Leiden waar zijn moeder schoonmaakster wordt en zijn vader conciërge. Vader blijft studeren, werkt zich op tot maatschappelijk werker en krijgt begin 2008 een koninklijke onderscheiding.
 
Junior volgt een juridische en culturele opleiding aan het middelbaar beroepsonderwijs. En ondertussen brengt hij veel tijd door op het voetbalveld van onder andere Lugdunum, FC Lisse, Tonegido en BMT. 'Hij had talent', zegt zijn toenmalige trainer Marcel Wieser, 'maar stopte al op 21-jarige leeftijd.' 'Ik had een chronische blessure aan mijn dijbeen', verklaart Hamdi zelf.
 
Na zijn voetbal- en trainerscarrière richt Hamdi zich op sportmarketing. Hij rondt de KNVB-opleiding management betaald voetbal succesvol af en werkt op de commerciële afdeling van ADO Den Haag. Hij werft sponsors en smeedt dwarsverbanden tussen sponsors die volgens hem soortgelijke belangen hebben. Ondertussen is hij ook nog coach van Nederlandse daklozenteam.
 
Na ADO Den Haag volgen Lagardere Sports & Entertainment en Infront Sports & Media, bureaus waarvoor Hamdi handelt in rechten om bij grote voetbaltoernooien gasten te mogen ontvangen. Ook verzorgt hij de commerciële belangen van clubs als FC Utrecht, NEC en Roda JC.
 
 
Anonieme e-mails
In oktober 2017 vertrekt Hamdi naar Abu Dhabi. Bij Al Jazira werken dan al vijf Nederlanders in de staf. Vanuit Abu Dhabi becommentarieert Hamdi in het Algemeen Dagblad de situatie in Nederland. 'Investeerders komen niet snel naar Nederland omdat ze het gevoel krijgen dat ze wel mogen investeren maar eigenlijk niet welkom zijn.'
 
Zakelijk gaat het prima in Abu Dhabi, maar privé zijn er problemen. De kinderen van Hamdi kunnen niet tegen de hitte en krijgen heimwee. Dus keert het gezin terug naar Nederland.
 
 
In mei 2019 moet er bij ADO Den Haag een opvolger komen voor vertrekkend directeur Mattijs Manders. De headhunters van De Vroedt & Thierry worden ingeschakeld en zij dragen Mohammed Hamdi voor. Dit tot vreugde van de Chinese aandeelhouder Wang Hui, die zijn commerciële capaciteiten roemt.
 
 
Maar Hamdi heeft ook een paar tegenstanders. Die verklaren hem in interne e-mails ongeschikt voor de functie en zetten hem in anonieme tweets in een kwaad daglicht. Zo zou hij bij ADO Den Haag hebben gelekt naar de pers en zou zijn cv niet kloppen, beschuldigingen die inmiddels zijn achterhaald.
 
 
Ook president-commissaris Ad Melkert had zijn bedenkingen. Volgens de oud-PvdA-leider ontbrak het de nog jonge Hamdi aan ervaring op het gebied van de financiële huishouding en de ordehandhaving. Maar die bezwaren zijn verdwenen nu het bestuur is 'verzwaard' en Mohammed Hamdi een coach heeft gekregen: Frans van Steenis, oud-directeur van de Staatsloterij. Bovendien kan Hamdi rekenen op advies van de door alle voetbalwateren gewassen Kees Jansma.