volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 25 18 2 5 56
2 AZA 25 18 2 5 56
3 FEY 25 14 8 3 50
4 PSV 26 14 7 5 49
5 WII 26 13 5 8 44
6 UTR 25 12 5 8 41
7 VIT 26 12 5 9 41
8 HER 26 10 6 10 36
9 GRO 26 10 5 11 35
10 HEE 26 8 9 9 33
11 SPA 26 9 6 11 33
12 EMM 26 9 5 12 32
13 VVV 26 8 4 14 28
14 TWE 26 7 6 13 27
15 ZWO 26 7 5 14 26
16 FOR 26 6 8 12 26
17 ADO 26 4 7 15 19
18 RKC 26 4 3 19 15
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 07-08-2019 08:14:00

Waar Nasser is? Niet in Qatar, in elk geval


El Khayati leek al weg, maar transfer draait uit op patstelling.


ADO Den Haag worstelt al vanaf de eerste dag van dit seizoen met Nasser El Khayati. De speler ontbreekt al weken, zonder dat een akkoord over zijn transfer dichterbij lijkt te komen. Een reconstructie.
 
 
door Yorick Groeneweg
 
 
El Khayati was afgelopen seizoen de gevierde man bij ADO, waar hij met zeventien doelpunten clubtopscorer werd.
 
Hoewel ADO Den Haag de eerste wedstrijd van het seizoen verliest, is de 2-4 tegen FC Utrecht zondag niet hét onderwerp van gesprek in het stadion. Het gaat vooral over transferperikelen. Over sterspeler Nasser El Khayati (30), die zijn kont tegen de krib gooit.
 
De aanvallende middenvelder hoopt voor veel geld naar het Midden-Oosten te kunnen verhuizen, maar Qatar SC en ADO komen er maar niet uit. De normaal zo goedlachse en benaderbare El Khayati verkiest al weken de luwte. Het is helder wat hij wil. De club uit het oliestaatje biedt hem en zijn familie de zeldzame kans om straks financieel onafhankelijk door het leven te gaan.
 
De laatbloeier heeft nog een contract voor één jaar in Den Haag en ziet dit als hét moment om de financiële klapper van zijn leven te kunnen maken. Pas 2,5 jaar voetbalt El Khayati in Nederland op het hoogste niveau, na een lange tocht door de rangen der amateurs, en nu heeft hij een uitzonderlijk seizoen in de eredivisie achter de rug met zeventien doelpunten en twaalf assists.
 
 
Voorbereiding
Terug naar eind juni. De spanningen over een aanstaand vertrek van El Khayati bij ADO zijn vanaf dag 1 van de voorbereiding voelbaar. Zo ontbreekt de Rotterdammer op 24 juni bij de eerste training. De aanvallende middenvelder krijgt van trainer Fons Groenendijk nog een paar dagen rust, ook om wat dingen voor zichzelf op een rijtje te zetten.
 
Toch sluit El Khayati drie dagen later alsnog in Den Haag aan. ADO's topscorer bevestigt dat hij contact heeft met enkele geïnteresseerde clubs. Navraag bij zijn werkgever leert dan dat er nog niets concreet is. Vier oefenwedstrijden verder, waarin El Khayati delen meedoet, wordt toch duidelijk dat een afscheid aanstaande is.
 
Tijdens het trainingskamp in Zeeland zit El Khayati tijdens het duel met Kortrijk op de bank. "Wij moeten rekening houden met een leven zonder El Khayati", zegt Groenendijk. Een lang gesprek in Zeeland tussen speler en trainer maakt veel duidelijk, legt Groenendijk naderhand uit. "Ik vroeg hem wat zijn plannen waren, keek hem toen nog eens goed in zijn ogen en wist dat een vertrek een reële optie was."
 
Een week later lijkt het zover te komen: El Khayati ontbreekt op de training en mist ook de open dag. De club geeft hem toestemming om met Qatar SC te onderhandelen. De Rotterdammer vliegt naar Doha en hoort dat hij daar een veelvoud van zijn ADO-salaris kan verdienen.
Zolang zich geen grotere clubs uit gerenommeerde voetballanden melden, lijkt het lucratieve emiraat een uitkomst voor El Khayati. Ook al is het sportief gezien vaak een eindstation.
 
 
De onderhandelingen tussen ADO en Qatar gaan zeer moeizaam. Al snel is duidelijk dat het bod van Qatar SC niet in de buurt komt van wat El Khayati voor ADO waard is.
Naar verluidt is er een kloof van enkele tonnen. Ingewijden schetsen ook een beeld van lastig zaken doen, via tussenpersonen. Daarnaast betalen clubs uit het Midden-Oosten hoge salarissen, maar zelden transfersommen. ADO laat El Khayati niet zomaar gaan. Wandelt hij zo weg, klopt morgen de volgende speler met een vertrekwens op de deur. Wat ook niet helpt: de speler doet het inmiddels zonder zaakwaarnemer.
 
 
Ondertussen komen er geen andere clubs voor El Khayati. Ondanks een topseizoen is hij voor de Nederlandse (sub)top kennelijk niet interessant. Clubs uit Duitsland, Italië en Spanje winkelen wel in Nederland, maar in een veel jongere categorie spelers.
 
 
Onrust
Wat resteert, is een situatie met alleen maar verliezers. El Khayati zit thuis, dromend van een financieel gegarandeerde toekomst. Niemand misgunt de middenvelder zijn transfer, maar de patstelling zorgt voor onrust in de kleedkamer. Vooral ook omdat ADO tegen FC Utrecht aantoonde nog niet klaar te zijn voor 'een leven zonder El Khayati'.
 
Dat ziet ook trainer Fons Groenendijk, die baalt van de transfersoap rondom El Khayati. "Ik weet niet of het nog reëel is om te denken dat hij nog welkom is. Al met al is het natuurlijk wel een vervelende situatie, voor ons allemaal. Het gebeurt wel vaker, ook bij andere clubs. Alleen moeten wij het nu oplossen."