17 TOP 35 10 2 23 32
het vaderland

Datum plaatsing: 25-03-1929 16:21:00

SPARTA-ADO 6-0, Wim Tap het veld uitgestuurd

De wedstrijd tussen SPARTA en A.D.O. gisterenmiddag op Spangen toont wederom aan dat het voetbalspel toch maar altijd onderhevig is en blijft aan wisselvalligheid.

Hoewel de algemeene opinie luidde ten gunste van de Hagenaars, die als geheel beter voetbal spelen dan de Spartanen, is het ook gistermiddag weer gebleken, dat te allen tijde het enthousiasme het wint van de techniek en in enthousiasme waren de rood-witten zeer zeker de meerderen van de Hagenaars.

Het is voor de Sparta-supporters een goede middag geworden, daar ze hun club een flinke revanche zagen nemen van de in Den Haag geleden nederlaag. We moeten eerlijk bekennen dat de roodwitten verdiend gewonnen hebben, hoewel de uitslag niet de juiste krachtverhouding weergeeft. Wanneer we den wedstrijd in zijn geheel bekijken, dan hebben we voor de rust het beste gehad, er werd over en weer dikwijls goede staaltjes van voetbal kunnen te zien gegeven, waarin A.D.O. technisch de meerdere was. Na de rust, vooral het eerste half uur, dreigde het spelpeil te verloopen als een nachtkaars, daarna een opleving vooral van de zijde van Sparta, die van een inzinking der Hagenaars dankbaar gebruik maakten en hun reeds nuttigen voorsprong van 2-0 tot een half dozijn opvoerden. Wanneer A.D.O. eveneens in de eerste helft profijt had getrokken van het falen der Spartaansche achterhoede, dan hadden zij ons inziens den wedstrijd niet behoeven te verliezen.

Het feit, dat onze internationaal Wim Tap het veld werd uitgezonden, had praktisch geen invloed, daar dit 5 minuten voor tijd gebeurde en A.D.O. toen reeds met 4-0 achterstond. Als scheidsrechter fungeerde onze oud-internationaal D. Tetzner, met wiens beslissingen we het niet altijd eens waren, vooral die van de buitenspelgevallen.

Ten aanschouw, van ruim 20.000 toeschouwers wordt even halfdrie het leder aan het rollen gebracht. Reeds spoedig krijgt W. Tap een kans om de score te openen, doch De Geest haalt nog juist den bal voor zijn voeten weg. v. d. Wendt eindigt een aanval met een schot hoog over. We krijgen dan een periode van afwisselende kansen, waarbij het plaatsen en opstellen alsmede het steunen der middenlinie van A.D.O. stukken beter is dan dat van de gastheeren. De middenlinie bij Sparta is dikwijls geheel zoek, terwijl v. Zwieteren en De Geest gevaarlijk staan te schutteren. W. Tap kan zijn spel niet ontplooien daar hij een speciale bewaking geniet. De klap. die een daalder waard is, valt Sparta ten deel. Bij een der aanvallen krijgt de naar binnen geloopen v. d. Welle het leder toegespeeld en geeft met een onverwachts schot zijn club de leiding (1-0). Binnen de minuut vergroot dezelfde speler den voorsprong tot 2-0 uit een voorzet van links. Sparta speelt met het noodige zelfvertrouwen, doch ook A.D.O. blijft fanatiek aanvallen, vooral het goede steunen van Breitner valt op. die ook tevens menigen aanval onderschept. Een fout van de Haagsche verdediging levert Sparta een strafschop op, die Van der Geest in Quacx handen schiet. Even voor tijd zendt G. Tap een hard schot in, het welk Cohen schitterend stopt. Na eenige gevaarlijke oogenblikken voor het A.D O.doel breekt de rust aan.

Direct na de hervatting moet Quacx reeds visschen, doch wegens buitenspel wordt dit doelpunt geannuleerd. In tegenstelling met het spel voor de rust wordt er thans zeer lauw gespeeld, zoodat aardige spelmomenten slechts sporadisch voorkomen. Geleidelijk herstellen de partijen zich en wordt aan beide kanten fanatiek gespeeld, zoo zelfs, dat er eenige vrije schoppen vallen. Nadat Sparta met succes eenige aanvallen van de Hagenaars heeft afgeslagen, neemt ze geleidelijk het spel in handen. Quacx c.s. worden geducht aan het werk gezet, en na een tijd de situatie meester te zijn geweest, moeten ze ten slotte zwichten voor de overmacht.

Uit een voorzet van Weber scoort v. d. Wendt het 3e doelpunt (3-0). Na een hard schot van G. Tap, dat een beter lot verdiend had, zien we Formenoy zich een prachtkans door Quacx ontnemen. OM dat hij heftig voortdurend tegen de scheid rechte blijft protesteren wordt even voor tijd wordt W. Tap door de heer Tetzner het veld uitgezonden. A.D.O. is daardoor geheel ontmoedigd want de laatste minuten zien we de Rotterdammers de score resp. door Wendt en Formenoy opvoeren tot een half dozijn, waarna het eindsignaal wordt aangekondigd en Sparta haar kansen op het kampioenschap wet 100 procent heeft zien stijgen.

RSS Feeds Contact us disclaimer redactie statuut about us sitemap .