volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 25 18 2 5 56
2 AZA 25 18 2 5 56
3 FEY 25 14 8 3 50
4 PSV 26 14 7 5 49
5 WII 26 13 5 8 44
6 UTR 25 12 5 8 41
7 VIT 26 12 5 9 41
8 HER 26 10 6 10 36
9 GRO 26 10 5 11 35
10 HEE 26 8 9 9 33
11 SPA 26 9 6 11 33
12 EMM 26 9 5 12 32
13 VVV 26 8 4 14 28
14 TWE 26 7 6 13 27
15 ZWO 26 7 5 14 26
16 FOR 26 6 8 12 26
17 ADO 26 4 7 15 19
18 RKC 26 4 3 19 15
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
de Gelderlander

Datum plaatsing: 02-07-2019 23:30:00

Voetballers zijn benieuwd naar het veld dat nu getest wordt bij 't Peeske


Een droog hard veld. Of toch liever een grasmat met een zachte, vochtige ondergrond waar de tegenstander moeite mee zal hebben? Een speelveld per weekend op bestelling. Dat is mogelijk met het drainagesysteem de DrainTalent dat momenteel wordt getest op een veld van ’t Peeske in Beek.


door Erik MeulemanHet ondergrondse beregeningssysteem moet dé kostenbesparende methode worden voor het onderhoud van een vrijwel altijd bespeelbare grasmat. Het zou ook het goedkopere alternatief voor een kunstgrasveld kunnen zijn. De resultaten van het eerste half jaar testen, stemmen de initiatiefnemers hoopvol.


Profijt
Veldbeheerders GrasMeesters,  het bedrijf dat onder andere 23 velden in de gemeente Montferland onderhoudt, en de technische onderneming Altop groep in Loerbeek, ontwikkelaar van de pompinstallatie met software, testen een jaar lang het systeem bij ’t Peeske.
De gemeente Montferland heeft 40 mille in de pilot gestoken en hoopt bij de mogelijke fusies van clubs profijt te hebben van het systeem.Bodemconditie
De DrainTalent is een buizensysteem op 35 centimeter onder de grasmat, gekoppeld aan een computergestuurde pomp- en filterinstallatie. Het apparaat bepaalt letterlijk de bodemconditie door de beluchting, bewatering en ontwatering en bemesting volautomatisch te regelen.

Maakt een stortbui het veld onklaar dan wordt het water in no-time afgevoerd en kan de wedstrijd alsnog doorgaan. Bij droogte hoeft het veld niet te worden beregend. Er wordt constant gemeten hoeveel water, voeding of zuurstof er door welke buizen moet stromen. Het proces wordt digitaal bijgehouden en bewaakt.Oud en nieuw
Het oude en het nieuw systeem zijn in Beek naast elkaar in werking: het derde veld van voetbalvereniging ’t Peeske wordt via dikke slangen met sproeiers besprenkeld. Het naastgelegen  veld staat droog. Lijkt het. Het wordt ondergronds van water en voeding voorzien door de DrainTalent.
Henk Kok van GrasMeesters kijkt goedkeurend naar een net genomen bodemmonster van het veld:"Kijk, een mooie losse structuur van de grond. Zie die jonge grasplantjes. Net ingezaaid en toen razendsnel ontkiemd. En gelijkmatig over het hele veld. Een groot voordeel bij dit systeem."Vorstvrij
Kok garandeert dat het veld ook bij extreme droogte niet bruin zal worden en dat het terrein niet zal inklinken zoals bij het normale sproeien voorkomt."De ervaringen van het afgelopen half jaar zijn veelbelovend. We willen alle seizoenen ervaren, ook bijvoorbeeld als het extreem vochtig is. Een leuke uitdaging is natuurlijk ook of we het veld vorstvrij kunnen houden. We hebben wel de ideeën maar weten niet of het gaat werken. Stel het lukt, dan heb je zeker voor de stadionvelden iets unieks in handen."


Betaalde clubs
En daar gokt GrasMeesters op. Het bedrijf wil de grasmat met onderhoud nieuwe stijl gaan exploiteren. Clubs als ADO Den Haag, FC Utrecht en FC Twente zijn naar Beek getogen om de pilot met de DrainTalent van nabij te volgen. Ook gemeenten komen kijken en zijn geïnteresseerd.

"Het traditioneel beregenen en onderhouden van velden kost heel veel tijd en energie. Je moet instellen, slangen slepen, blijven controleren, je moet er actief mee bezig blijven. Voor grotere gemeenten met veel velden is dat een dagtaak voor één of meer mensen. Dit systeem is zelfregulerend, monitort zelf de vochtigheidsgraad van de bodem en zorgt dat het overal precies op peil blijft. Je kunt er ook snel mee schakelen, op wens van de voetballers. Op de zaterdag en de zondag mag de voetballer  de conditie van het veld bepalen en de rest van de week het grasplantje. Voor groot onderhoud  en voor het maaien van het veld zorg je gewoon even dat je het veld wat droger houdt. Je stuurt met de apparatuur."


Hèt alternatief?
Kok ziet het veld met de DrainTalent niet als alternatief voor ieder kunstgrasveld,"want je kunt bij kunstgras nog meer uren op het veld maken en dat hebben clubs soms nodig. Maar Nederland is wel wat doorgeslagen door te pas en te onpas kunstgras aan te leggen. Met de DrainTalent kun je straks op lange termijn fors in kosten van onderhoud besparen. Het is vele malen goedkoper dan een kunstgrasveld."