volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 9 7 2 0 23
2 PSV 9 7 2 0 23
3 AZA 9 6 2 1 20
4 VIT 9 6 2 1 20
5 WII 9 5 1 3 16
6 SPA 9 4 3 2 15
7 HER 9 4 2 3 14
8 HEE 9 3 4 2 13
9 FEY 9 3 4 2 13
10 TWE 9 3 3 3 12
11 UTR 9 3 2 4 11
12 GRO 9 3 1 5 10
13 VVV 9 3 0 6 9
14 ZWO 9 2 1 6 7
15 EMM 9 2 1 6 7
16 ADO 9 2 0 7 6
17 FOR 9 1 3 5 6
18 RKC 9 0 1 8 1
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 28-06-2019 08:40:00

Fons Groenendijk overweegt andere speelwijze nu Becker weg is


'Zo'n speler moeilijk te vinden'


ADO Den Haag, Fons Groenendijkdoor Yorick Groeneweg
 
 
De handtekening die Sheraldo Becker gisteren bij Union Berlin onder een 4-jarig contract zette, was voor ADO Den Haag de bevestiging van iets wat ze al langer wisten: de razendsnelle buitenspeler is onhoudbaar.
 
 
Het zal de komende weken in aanloop naar de eerste competitiewedstrijd tegen FC Utrecht een puzzel worden voor ADO-trainer Fons Groenendijk. Het spel waarmee zijn ploeg afgelopen seizoen vijf van de laatste zes wedstrijden won, was grotendeels op Sheraldo Becker (24) afgestemd. Gisteren werd de Amsterdammer bij Bundesliga-nieuwkomer Union Berlin gepresenteerd.
 
 
Omdat de voormalige voetballer van Ajax en PEC Zwolle transfervrij was, zal er vanuit de Duitse hoofdstad geen vergoeding komen. Het maakt het voor manager voetbalzaken Jeffrey van As nog lastiger om een geschikte vervanger te halen. Los van een eredivisiesalaris is ADO Den Haag niet in de positie om voor spelers transfersommen neer te leggen.
 
 
Na 2,5 jaar is de trainer van ADO Den Haag zich terdege bewust van deze situatie. "Een speler als Becker, met zijn snelheid als grootste wapen, is moeilijk te vinden. We hebben vorig seizoen op het eind geweldige wedstrijden gespeeld. Thuis van FC Utrecht en uit bij AZ en Feyenoord winnen, dat heeft ons vertrouwen gegeven."
 
De vraag is wat het straks waard is, want het is ook maar de vraag of aanvallende middenvelder Nasser El Khayati er weer is. Gisteren stond hij voor het eerst weer op het trainingsveld in Den Haag, nadat de op transfer azende spelbepaler wat langer rust had gekregen. Met zijn dribbels en passes had ook de 30-jarige technicus een groot aandeel in het succes van de countertactiek.
 
 
"We hebben zo ongelooflijk veel doelpunten gemaakt in de tweede seizoenshelft. Niet alleen Becker, maar ook El Khayati, Immers, Falkenburg en Necid scoorden. Misschien moeten we wel anders gaan spelen als het niet lukt om voor Becker een soortgelijke speler terug te halen", schetst Groenendijk.
 
 
Op dit moment heeft ADO niet veel buitenspelers. Van Melvyn Lorenzen is bijvoorbeeld al afscheid genomen, terwijl Elson Hooi met Curaçao nog aan het toernooi om de Gold Cup actief is. Beloften Thijmen Goppel en Yahya Boussakou zullen kansen gaan krijgen, waarschijnlijk zaterdag al in de eerste oefenwedstrijd in en tegen Honselersdijk.
 
Het liefst zou Groenendijk uitbouwen wat hij al had: de wat meer teruggetrokken speelwijze bracht ADO uiteindelijk naar de negende plek. Met zes doelpunten en acht assists logenstrafte rechtsbuiten Becker zijn critici dat hij geen rendement zou kunnen hebben. "Hij was misschien wel ons grootste wapen", vervolgt Groenendijk. "Elke tegenstander had moeite met ons, we waren heel dodelijk. Binnen drie seconden stonden we aan de overkant."
 
Voor de thuiswedstrijd tegen Vitesse (3-3) veranderde de speelwijze. Te lang had ADO moeite gehad om zelf het spel te maken en daarnaast kreeg het te vaak makkelijk doelpunten tegen. De remedie? Inzakken en via El Khayati, maar zeker Becker er snel uitkomen. In de laatste acht wedstrijden speelde ADO heel compact, maar scoorde het maar liefst 23 keer.
 
 
"Dat zijn er best veel voor ADO-begrippen", weet Groenendijk, die van opvatting is veranderd. "Ik ben wel realist geworden. Ik was misschien een romanticus van altijd maar aanvallen. Ik heb met mijn ploegen veel onderin gespeeld en mijn les wel geleerd. Elk jaar zie ik ploegen degraderen waarvan ze dat niet verwachten. Je moet resultaat halen, daar gaat het om."