volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 VIT 7 4 2 1 14
2 AJA 5 4 1 0 13
3 PSV 5 4 1 0 13
4 TWE 7 3 3 1 12
5 WII 7 4 0 3 12
6 SPA 7 3 2 2 11
7 HER 7 3 2 2 11
8 AZA 5 3 1 1 10
9 UTR 6 3 1 2 10
10 FEY 5 2 3 0 9
11 VVV 7 3 0 4 9
12 GRO 6 2 1 3 7
13 ZWO 7 2 1 4 7
14 HEE 6 1 3 2 6
15 ADO 6 2 0 4 6
16 EMM 6 1 0 5 3
17 FOR 6 0 2 4 2
18 RKC 7 0 1 6 1
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 13-06-2019 11:57:00

Vrouwenvoetbal:voorzitter Kees Punt: Eredivisie vrouwen moet impuls krijgen


'Contact is verbeterd'


door Klaas-Jan Droppert
 
 
De OranjeLeeuwinnen zetten momenteel het hele land op hun kop, maar dat staat in schril contrast met de situatie rond de eredivisie vrouwen. Die heeft het juist enorm moeilijk en kent volgend seizoen nog maar acht clubs. Inmiddels leeft bij clubs en KNVB het besef dat er iets moet gebeuren.
 
 
Achilles'29 trok zich terug vanwege financiële redenen, Heerenveen leek hetzelfde lot te ondergaan, maar werd ternauwernood gered. De eredivisie vrouwen staat er niet rooskleurig voor. Van het succes van de OranjeLeeuwinnen heeft de competitie eigenlijk nooit geprofiteerd. Lage toeschouwersaantallen en geen televisieverslag zorgen ervoor dat de populariteit van het vrouwenvoetbal nooit verzilverd werd.
 
 
Inmiddels is het voor de acht overgebleven eredivisieclubs én de KNVB duidelijk dat er iets moet gebeuren. "Voorheen zaten de clubs in de CEV, de Coöperatie Eredivisie Vrouwen", zegt Kees Punt, voorzitter van ADO Den Haag Vrouwen. "Net zoals bij de mannen, die in de ECV zijn verenigd, wilden we als clubs de commerciële exploitatie zelf regelen. Maar dat is nooit goed van de grond gekomen, omdat iedere club zijn eigen belangen heeft. Dat de EK-winst van de OranjeLeeuwinnen niet direct een impuls voor de eredivisie opleverde, is geen verrassing. Daar was de organisatie nog niet klaar voor."
 
 
Inmiddels is de eredivisie terug bij de KNVB. "Nu trekken we gezamenlijk op. Eigenlijk is het wel logisch, want de bond heeft de expertise en faciliteiten. Iedereen neemt nu zijn verantwoordelijkheid. Zo zal de KNVB de komende twee jaar een financiële bijdrage aan de clubs blijven leveren, en zullen de clubs zich moeten gaan houden aan bepaalde kwaliteitseisen. De samenwerking is nu prima en gericht op het versterken van de eredivisie vrouwen."
 
 
Televisie
De hernieuwde samenwerking betekent dat alles tegen het licht wordt gehouden. Wat is goed? Wat kan verbeterd worden? Punt: "Daarvoor hebben we twee sessies op de hei gehad. Er zijn gesprekken gaande met een zender, want het belang van televisie wordt door alle clubs als groot beschouwd. Het kan betekenen dat vrijdagavond niet meer de vaste speeldag wordt. Overigens wil dat niet zeggen dat komend seizoen dingen op de schop gaan. Daar kan nog een tijdje overheen gaan."
 
Maar veel tijd hebben beide partijen niet. "Als we niets doen, is er over acht jaar geen Nederlands team meer. Daarvan is iedereen zich bewust. Vandaar ook dat er solidariteit is. Ajax, FC Twente en PSV hebben er niets aan als de andere clubs in de problemen komen."
 
ADO Den Haag Vrouwen liet enkele maanden geleden al een noodkreet horen. Vanwege de financiële situatie moest een klein groepje mensen te veel taken doen. Met als gevolg dat een aantal mensen uitviel. "Er zijn sindsdien initiatieven genomen. Het contact met de gemeente en de mannentak is verbeterd. We kijken hoe we elkaar kunnen helpen.
 
 
Budget
"ADO zal altijd wel zijn rol in het vrouwenvoetbal blijven spelen. We hebben lang niet het hoogste budget, maar leiden wel veel talent op. Dat is ook onze belangrijkste taak. Kunnen we dat doen dan profiteren niet alleen de vertegenwoordigende elftallen, maar ook de betere clubs hiervan. De rol van ADO blijft daarom belangrijk."