volkskrant.nl

Datum plaatsing: 08-05-1957 19:57:00

KNVB Beker ADO sloeg slot-aanval van Amsterdam af: 4-3

Rijnvis scoorde uit "gecompliceerde strafschop"

In de derde en laatste ontmoeting heeft ADO op Houtrust voor ruim 20.000 toeschouwers Amsterdam de verdere weg naar de beker versperd.

De 4-3 overwinning dankten de Hagenaars voornamelijk aan hun constructief aanvalsspel in de eerste helft, die zij afsloten met een 3-1 voorsprong. Toen de "zwarte schapen" in het tweede gedeelte het. initiatief overnamen en eerst op 3-2 en zeven minuten voor het einde op 4-3 kwamen, dreven zij de tegenstanders voor eigen doel te hoop, doch door hun knieën gingen de kampioenen niet.

ADO speelde minstens een klasse beter dan vorige zondag, maar moest toch eerst even wennen aan het tempo van de Amsterdamse aanval, waarin vooral Vonhoff met zijn aalvlugge schijnbewegingen zijn tegenstanders keer op keer de baas was. In de 20ste minuut nam Amsterdam de leiding, toen Van der Meer de bal verkeerd raakte en Vonhoff in juiste positie de bal hard langs Kok joeg: 0-1. Zes minuten later was het echter reeds gelijk toen een strakke pass van Clavan via Schuurman bij Rijnvis kwam, die in een zweefduik met zijn kopstoot Visser geen kans gaf. Van dit moment af werd Amsterdam volkomen overspeeld. Een pass van Clavan naar Timmermans, die rustig Van Houten omspeelde en toen doorgaf naar de vrijstaande Schuurman, bracht drie minuten later de stand op 2-1. De voorhoede van de Hagenaars sloeg opnieuw toe, wéér met een kopstoot van Rijnvis, die Visser voor de voeten van Timmermans sloeg. Meteen vuurde deze een kogel af en Meijer sloeg met zijn hand de bal uit het doel. Strafschop. Hard maar onzuiver schoot Rijnvis in en weer sloeg Visser de bal voor Timmermans voeten, die nu tegen de paal kogelde, waarna de terugspringende bal eindelijk door Rijnvis in het net werd gelegd 3-1.

Met Wiertz als rechtsbinnen drukte Amsterdam niet al haar mankracht na de hervatting ADO terug op eigeti helft, noch keer op keer werden de vanuit het midden goed opgezette aanvallen geremd door het treuzelend spel van de vleugelspelers Kiek en Tolmeijer, Mesman, ver over de niiddellijn, nam soms de taak van zijn aanval over. Een blunder van keeper Kok hielp de gasten aan een tweede doelpunt. Hlij sloeg finaal over een scherpe voorzet van de naar rechts afgedwaalde Feyen heen. ADO herstelde zich en enige minuten later trof Schuurman uit een voorzet van Clavan opnieuw de roos: 4-2. Met nog tien minuten te spelen rukte Amsterdam nog eens onweerstaanbaar op en met een ver schot van Vonhoff, waar Kok overheen dook, sloegen de hoofdstedelingen opnieuw toe, 4-3. In de slotfase konden de Hagenaars onder zware druk zich slechts met noodtrappen redden.