volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 25 18 2 5 56
2 AZA 25 18 2 5 56
3 FEY 25 14 8 3 50
4 PSV 26 14 7 5 49
5 WII 26 13 5 8 44
6 UTR 25 12 5 8 41
7 VIT 26 12 5 9 41
8 HER 26 10 6 10 36
9 GRO 26 10 5 11 35
10 HEE 26 8 9 9 33
11 SPA 26 9 6 11 33
12 EMM 26 9 5 12 32
13 VVV 26 8 4 14 28
14 TWE 26 7 6 13 27
15 ZWO 26 7 5 14 26
16 FOR 26 6 8 12 26
17 ADO 26 4 7 15 19
18 RKC 26 4 3 19 15
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 03-04-2019 10:48:00

ADO Den Haag verdediger Tom Beugelsdijk over zijn elf gele kaarten


"Ja, dit is er wel eentje"

Met nog zeven competitiewedstrijden te gaan, staat Tom Beugelsdijk (28) op één gele kaart van het eredivisierecord. Op verzoek van deze krant kijkt de verdediger van ADO Den Haag ze stuk voor stuk terug.


 
90ste minuut ADO-FC Emmen (1-2), praten
Het is 12 augustus, meer dan twintig graden in Den Haag en in het heetst van de strijd loopt Tom Beugelsdijk direct tegen zijn eerste gele kaart op. De verdediger wil in blessuretijd snel ingooien om nog wat aan de achterstand te kunnen doen, als scheidsrechter Richard Martens hem de andere kant op geeft. "De bal is in mijn optiek voor ons en dat zeg ik tegen hem, maar dat mag dus niet. Erg ongelukkig."
 
 
45ste minuut Heracles-ADO (4-2), overtreding
De verrassende nederlaag tegen de nieuwkomer zorgt voor frustratie in Den Haag. Dat wordt nog een tikkie erger als ADO een week later op bezoek gaat bij Heracles. Beugelsdijk deelt een duwtje uit aan Adrián Dalmau en ziet tot ieders verbazing de bal op de stip gaan. "Hier ben ik al geïrriteerd door natuurlijk", aldus Beugelsdijk, die bij de strafschop geen geel kreeg. ,,Ik speel een heel slechte eerste helft en zie hier mijn concurrent Nick Kuipers al warmlopen. Vol frustratie ben ik mezelf niet meer." Vlak voor rust moet Mo Osman het ontgelden: na een onstuimige tackle kan kaart nummer 2 niet uitblijven.
 
 
45ste minuut ADO-Fortuna (3-1), overtreding
Het is niet lang wachten op de volgende, weet ook Beugelsdijk. "Ik krijg ze in deze fase achter elkaar, want dit is pas de derde wedstrijd. Geel voor obstructie, mag-ie geven. Ik zet gewoon vol een blok met mijn schouder. Boem, ja, oké, dit is er wel eentje. In Nederland krijg ik hem gewoon daarvoor, klaar." Beugelsdijk voetbalde ook een seizoen in het buitenland, in de Tweede Bundesliga bij FSV Frankfurt. ,,In Duitsland kreeg ik overigens ook veel gele kaarten (ook elf, red.). Dat was niet wat ik ervan had verwacht. Toch zie ik op hoger niveau wél veel mannelijke duels doorgaan. Ach, daar moet ik maar mee dealen."
 
 
42ste minuut ADO-PSV (0-7), overtreding
Over kaart vier kan Beugelsdijk kort zijn. De koploper speelt ADO tureluurs en dat moet de ongrijpbare Hirving Lozano met een flinke tik bekopen. "Ik raak hem hier, dat weet ik. Dit is ook gewoon geel."
 
 
70ste minuut Heerenveen-ADO (1-1), hands
Voor een voetballer die buiten het veld de lach aan zijn kont heeft hangen, staat zijn gezicht tijdens wedstrijden opvallend vaak op onweer. Het kortgeknipte blonde koppie loopt dan rood aan en de stoom komt nog net niet uit zijn oren. Bij het terugzien van gele kaart nummer 5 is daar geen sprake van. Met een aanstekelijke lach: "Ik time verkeerd en sla zo de bal weg. Ik denk hier: als ik de bal laat gaan, loopt er een spits zo alleen op de goal af. Dat is niet het geval en daarom is het zo dom. Ja, ook weer een terechte gele kaart. Ik sla hem bewust weg, om het gevaar eruit te halen. Ik wil niet verantwoordelijk zijn voor een tegendoelpunt, dus probeer ik er alles aan te doen om dat te voorkomen."
 
45ste minuut VVV-ADO (2-0), overtreding
Na de handsbal, de onstuimige tackle en de obstructie nog een klassieker uit het oeuvre van iedere verdediger: pootje haken. Na balverlies op het middenveld sprint VVV-spits Peniel Mlapa af op Beugelsdijk, die ingrijpt. "Of je raakt de bal óf je raakt hem." Het laatste is het geval en ADO's nummer 4 gaat op de bon. "Ik weet niet of dit een gele kaart is. Het is een overtreding, maar een scheidsrechter zou dit ook af kunnen doen met een vrije trap. Ik ga daarover nooit de discussie aan met een scheidsrechter, hoor. Dat heeft geen zin."
 
 
38ste minuut FC Utrecht-ADO (3-0), overtreding
Als verdediger is het uitdelen, maar ook incasseren. Zoals tegen FC Utrecht, waar hij met Urby Emanuelson botst. Beugelsdijk krijgt geel, maar vergaat zelf van de pijn. "Ik spuugde die avond nog bloed en had last van mijn ribben. We lopen tegen elkaar aan. Hier moet je door laten spelen, geel is overdreven." Net als eerder in het seizoen volgen de kaarten elkaar snel op. Na FC Utrecht-uit is hij reserve. Niet alleen vanwege de vele kaarten, de Haagse verdediger heeft in deze fase schuld aan enkele tegendoelpunten.
 
 
17de minuut Willem II-ADO 0-3, overtreding
Na een maandje toekijken vanaf de bank en zelfs tribune, komt Beugelsdijk vlak voor de winterstop terug in het elftal. Heel vroeg in de wedstrijd is het alweer raak. Althans in de ogen van scheidsrechter Jochem Kamphuis. "Dit slaat nergens op. Gewoon een overtreding die ik zo vaak in de eredivisie zie en dat er dan geen geel voor wordt gegeven." Voor Beugelsdijk speelt er meer. Hij was vanwege een restkaart na vier prenten al eens een wedstrijd geschorst, bij tien zou hij opnieuw een duel moeten missen. "Als je tegen de tien kaarten aanzit, ben je je daar wel van bewust. Als centrale verdediger weet ik dat ik altijd een kaart kan pakken, maar ik houd er rekening mee en denk steeds: geen domme overtredingen. Ik moet met mijn kop spelen."
 
 
71ste minuut ADO-Feyenoord (2-2), overtreding
Toch volgt 'nummer 10' een week later. Het is een curieuze: Kevin Blom fluit voor een overtreding op Beugelsdijk, maar de verdediger hoort het fluitje niet, staat op en herovert de bal op Jan-Arie van der Heijden. "Net op dat moment zet hij (Van der Heijden, red.) zijn been ervoor waardoor ik op zijn voet kom. Ik weet niet of de scheids daar geel voor moet geven. In slow motion op tv ziet het er harder uit, hij blijft ook liggen alsof-ie neergeschoten is. Het lijkt erger dan het is. Wij hadden gewoon een vrije trap. Ik baalde hier zo van, omdat ik het fluitsignaal niet had gehoord."
 
 
72ste minuut ADO-Heracles (2-0), overtreding
Nog eentje die we niet gehad hebben: te laat inkomen. Na de sliding gaat Beugelsdijks hand al verontschuldigend omhoog, maar even later gaat het hoofd omlaag als scheidsrechter Siemen Mulder geelt toont. Elke kaart levert nu ook een wedstrijd uitsluiting op. ,,Hier raak ik hem ja, meer niet. Hiervoor had ik heel veel acties gemaakt, ik merkte al lichtelijk dat ik vermoeider was. Aan het begin van de wedstrijd haal ik die bal. Nu ga ik er wel voor, maar hij tikt de bal net voor mijn voeten weg. Eigenlijk moet ik hier niet glijden, maar hem de pas afsnijden." Bij ADO helpt trainer Fons Groenendijk hem om zuiver te leren verdedigen. Op de training, maar ook in wedstrijden probeert de oefenmeester hem voor erger te behoeden. "Tegen Ajax kwamen we 1-3 achter en wist ik dat de trainer me eraf zou halen. Als ik dan nog geel had gepakt, zou dat heel stom zijn."
 
 
ADO-Heerenveen (2-3), praten
De laatste kaart tot nu toe lijkt op de eerste van dit seizoen: opnieuw voor praten. De scheidsrechter: wederom Richard Martens. Bij een mogelijke overtreding op Tomas Necid vraagt een handvol spelers van ADO aan fluitist Martens om de beelden te gaan bestuderen. Beugelsdijk staat vooraan en ziet - alweer voor de elfde keer dit seizoen - een gele kaart. Beugelsdijk zelf: "Als ik nu zeg: 'je fluit slecht' of 'je doet het niet goed', maar ik vraag in het heetst van de strijd naar de VAR. Geel krijgen daarvoor, dat vind ik overdreven. Ik wist dat ik niks verkeerd zeg en als dan ook de spelers van Heerenveen dat ook nog zeggen, voel je je helemaal bestolen. Ik baal hier heel erg van."
 
 
Record
'Mijn doel is om nog zeven keer mee te doen'
Het record van twaalf gele kaarten in de eredivisie? Het interesseert Tom Beugelsdijk niet.
Wat er voor hem echt toe doet: ADO, van jongs af aan zijn club. "Ik wil zo snel mogelijk veilig zijn met ADO, dan is er weer rust in de tent. Ik wil ook zo veel mogelijk wedstrijden spelen en daarvoor moet ik zo min mogelijk kaarten pakken. Mijn doel is om dit seizoen alle zeven wedstrijden nog mee te doen."
 
Hoewel ADO nu slechts vier punten boven de streep staat, hoopt Beugelsdijk nog de prestatie van vorig seizoen te kunnen evenaren. ,,We werden zevende en het was echt superkicken om die play-offs voor Europees voetbal te halen, je werkt echt ergens naar toe. Al was het zonde dat het binnen vijf dagen alweer klaar was. Zo'n seizoen, dat wil ik met ADO weer bereiken. Ik ben niet bang dat we nog onder die streep komen.''
 
 
 
Meeste gele kaarten in één eredivisieseizoen
Christián Cuevas 2017-2018  12x
Joeri de Kamps 2014-2015 12x
Guy Ramos 2011-2012 12x
Tom Beugelsdijk 2018-2019 11x*
 
*)13 keer eerder pakte een speler 11 keer geel in een eredivisieseizoen. Beugelsijk in 2013-2014, maar ook Thomas Lam, Robin Pröpper, Joey van den Berg, Mark van Bommel, Danny Holla , Stanislav Manolev, Johan Kappelhof, Mihai Nesu, Jorge Acuña, Barry van Galen en Raymond Atteveld presteerden dit.