volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 25 18 2 5 56
2 AZA 25 18 2 5 56
3 FEY 25 14 8 3 50
4 PSV 26 14 7 5 49
5 WII 26 13 5 8 44
6 UTR 25 12 5 8 41
7 VIT 26 12 5 9 41
8 HER 26 10 6 10 36
9 GRO 26 10 5 11 35
10 HEE 26 8 9 9 33
11 SPA 26 9 6 11 33
12 EMM 26 9 5 12 32
13 VVV 26 8 4 14 28
14 TWE 26 7 6 13 27
15 ZWO 26 7 5 14 26
16 FOR 26 6 8 12 26
17 ADO 26 4 7 15 19
18 RKC 26 4 3 19 15
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 28-03-2019 10:33:00

Teixeira:Voor ontwikkeling van spelers beter om in de piramide te spelen


In de warming-up van de thuiswedstrijd van Oranje onder 20 tegen Mexico vorige week bleek dat er naast verdediger Shaquille Pinas nog iemand van ADO Den Haag ‘tot de selectie van dit team behoorde.’


ADO Den Haag, TeixeiraVirgilio Teixeira , de trainer van Jong ADO Den Haag, zat als assistent van Bert Konterman bij dit Oranje-team op de bank.
 
 
Tekst: Glenn Duijzer
 
 
Een mooie gelegenheid voor Haaglanden Voetbal om – na het duel tegen Mexico – met de oud-speler van ADO Den Haag bij te praten.
 
 
Loop je bij dit team mee voor je opleiding coach betaald voetbal?
"Nee, ik heb al eerder met dit team meegelopen. Dat was tegen Portugal en Engeland. Bij Bert Konterman was ik vorig seizoen zijn vaste assistent bij Oranje onder 18. De vaste assistent van Oranje onder 20, Peter van der Veen is ook de trainer van Oranje onder 17. Zij hebben in dezelfde periode een kwalificatietoernooi bij FC ‘s-Gravenzande. Daarom vroeg Bert of ik beschikbaar was."
 
Dit is een leuke onderbreking van het seizoen! 
"Het is zeker leuk en vooral ook leerzaam. Je ziet en leert altijd weer andere dingen. Het is hier toch weer anders dan bij ADO Den Haag. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik weer met frisse energie bij ADO terug kom."
 
 
Deze trip is voor jou energie tanken?
"Dit is zeker energie tanken. We zijn heel intensief met de spelers bezig en vooral leerzaam. We vliegen op zaterdag al richting Tsjechië waar we op maandag tegen het thuisland spelen. (Duel leverde een knappe winst op voor Oranje Onder 20-red.)."
 
 
Hebben de Mexicanen je verrast? Ze waren van hoog niveau.
"Daarom is het voor de spelers en technische staf zo belangrijk om dit soort wedstrijden te spelen. De tegenstanders spelen toch een ander soort voetbal dan onze jongens zijn gewend. Dit is vaker iets minder georganiseerd. Dan moeten wij meer met elkaar communiceren. Dat vergt toch weer andere punten dan een normale wedstrijd. Daarbij liepen er kleine technische mannetjes bij Mexico. Dat is leerzaam voor onze spelers."
 
 
Na rust kwam Shaquille Pinas binnen de lijnen. Je riep hem tegen het einde van de wedstrijd even bij je. Was dat een ‘Haags onderonsje’?
"Ja, mooi hè. Ik gaf hem even een tip over een bepaalde situatie. Dat hij beter anders had kunnen staan."
 
 
Is het een voordeel dat je ook een verdediger bent geweest?
"Dat denk ik wel. Ik kan mij goed in zijn positie verplaatsen en kan hem beter ondersteunen. Bijvoorbeeld hoe hij zich beter kan positioneren in bepaalde situaties, zodat hij het gat eventueel sneller dicht kan lopen."
 
 
Dan toch een gewetensvraag. Doe je dat sneller omdat het een speler van je eigen club is of doe je dat bij alle spelers van dit Oranje?
"Ik ken Pinas wat beter dan de andere spelers. Daarom zeg ik iets sneller tegen hem dan tegen een ander. Maar ik geef ook zeker tips aan andere spelers. Er lopen in dit team meer spelers die ik heb getraind. Lars Kramer van FC Groningen heb ik in de A1 van NEC onder mijn hoede gehad. Bij hem zou ik het ook zeker doen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij vrij voel binnen deze groep."
 
 
Wat verwacht je van het lopende seizoen bij Jong ADO Den Haag? Is de doelstelling in het kampioenschap om de voetbalpiramide in te stromen?
"Ik wil niet voor de doelstelling weglopen. Ik vind dat we een team hebben om voor de titel mee te spelen. Promotie is de doelstelling. Ik moet daarbij wel aangeven dat ik niet precies weet hoe die promotie precies werkt. Er is een aantal ploegen dat namelijk niet wil deelnemen aan die voetbalpiramide."
 
 
Mij staat iets bij dat er een Jong-team moet degraderen uit de Derde Divisie of dat het Jong-team in de hoofdklasse niet mag promoveren?
"Dat bedoel ik. De regels zijn mij niet helemaal duidelijk. Maar laten we het erop houden dat wij graag de piramide in willen stromen."
 
 
Kun jij begrijpen dat er clubs zijn die niet de piramide in willen stromen?
"Ik kan dat wel begrijpen. Maar dat is dan om technische of financiële redenen. Als ik kijk naar het sportieve vlak, dan denk ik dat het voor de spelers en hun ontwikkeling beter is om in de piramide te spelen."
 
 
Heeft ADO Den Haag daar in het verleden de boot gemist? De keuze werd destijds op financiële redenen gemaakt.
"Het is begrijpelijk, maar wel zonde. Ik denk dat de spelers sneller de stap naar het eerste team kunnen maken. Ze spelen dan wekelijks onder weerstand tegen ervaren teams uit de Tweede en Derde Divisie. In de beloftencompetitie moet je maar afwachten met welke ploeg je tegenstander komt. Je speelt niet wekelijks, waardoor de druk ook anders is. In de Bollenstreek, bij Spakenburg en IJsselmeervogels zit ook nog eens veel publiek. Dat is dan toch anders. Daar moeten we ze ook op voorbereiden."
 
 
Kan een eerste team van de amateurafdeling dan misschien een alternatief zijn? Of zie je daar weer teveel obstakels richting het eerste elftal? Het amateurteam is destijds ook vanwege de financiën opgedoekt.
"Dat had ook een alternatief kunnen zijn. Maar als daar ook de financiën een probleem waren, is de keuze voor opheffing misschien wel te begrijpen. Maar hoe je het ook inricht, het gaat erom dat er een tussenstap is tussen het eerste elftal en het niveau waarop nu Jong ADO Den Haag speelt. Kijk naar een FC Utrecht. Zij hebben er enorme baat bij, dat de spelers in de Keuken Kampioen Divisie spelen."