volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 13 11 2 0 35
2 AZA 13 9 2 2 29
3 WII 13 8 1 4 25
4 PSV 13 7 3 3 24
5 VIT 13 7 2 4 23
6 HEE 13 5 6 2 21
7 HER 13 6 3 4 21
8 UTR 13 6 2 5 20
9 GRO 13 6 2 5 20
10 FEY 13 5 5 3 20
11 TWE 13 5 3 5 18
12 SPA 13 4 4 5 16
13 EMM 13 4 1 8 13
14 FOR 13 3 3 7 12
15 ADO 13 3 1 9 10
16 ZWO 13 3 1 9 10
17 VVV 13 3 0 10 9
18 RKC 13 1 1 11 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 14-03-2019 10:19:00

Haagse ploeg moet presteren tegen FC Groningen in topvorm


'Het kan zomaar in één keer omslaan voor ADO'


door Marijn Abbenhuijs
 
 
Toen ADO Den Haag FC Groningen begin oktober in Den Haag ontving, was die wedstrijd een uitgelezen mogelijkheid voor de ploeg van trainer Fons Groenendijk om in het linkerrijtje van de eredivisie terug te keren. Het duel met de dolende Groningers moest de eerste competitie-overwinning, sinds de mentale tik die de ploeg een maand eerder in eigen huis tegen PSV kreeg, opleveren. Het lukte. Elson Hooi werd als enige doelpuntenmaker van de wedstrijd de gevierde man aan de kant van de thuisploeg en FC Groningen zakte naar de laatste plek op de ranglijst.
 
 
Hoe anders hangt de vlag er nu bij. Terwijl ADO de rest van het seizoen wisselvallig bleef en ook de laatste weken weer verzuimde definitief afstand van de gevarenzone van de eredivisie te nemen, steeg FC Groningen na de winterstop gestaag. Nu zijn het de noorderlingen die in het linkerrijtje staan en met veel zelfvertrouwen het aanstaande duel met ADO tegemoet zien. Bovendien kan het zomaar zo zijn dat de Haagse ploeg zondag vijf andere spelers tegenover zich krijgt dan in oktober.
 
 
Voormalig profvoetballer Yuri Cornelisse speelde in zijn carrière zowel voor ADO als voor FC Groningen, volgt beide ploegen nog op de voet en ziet vooral die sterk gewijzigde opstelling als één van de redenen voor het beter presteren van de Groningers. "FC Groningen heeft in de winterstop een aantal aankopen gedaan", analyseert hij. "Soms kan dat een negatief effect op een ploeg hebben, maar in dit geval hadden ze in de nieuwe opstelling snel een overwinning te pakken. Een goed resultaat is altijd prettig voor het teamgevoel en FC Groningen is in die flow gebleven."
 
 
FC Groningen haalde in de winterstop onder anderen Iliass Bel Hassani van AZ, Kaj Sierhuis van Ajax, Mo El Hankouri van Feye-noord en Thomas Bruns van Vitesse. Met de nieuwelingen won het vijf van de acht competitiewedstrijden in het nieuwe kalenderjaar.
 
De verbeterde resultaten moeten een opluchting voor Danny Buijs zijn geweest. De oud-speler van ADO is bij FC Groningen bezig aan zijn eerste seizoen als trainer in het betaald voetbal en kreeg voor de winterstop regelmatig kritiek. Buijs speelde bij ADO, maar ook bij FC Groningen, samen met Cornelisse. "Hij was als speler iemand die hardop met de trainer meedacht en zijn mening tijdens besprekingen gaf", herinnert de aanvaller zich. "Het biedt natuurlijk nooit garantie, maar je kon wel al zien dat hij het in zich had om trainer te worden. Voor sommigen was het een verrassing dat hij dit seizoen al de kans bij FC Groningen kreeg, maar in Duitsland krijgen veel meer jonge trainers de kans om zich te bewijzen. Bovendien heeft hij het goed gedaan bij Kozakken Boys."
 
 
Favoriet
Ondanks het gegroeide vertrouwen bij FC Groningen en Danny Buijs vindt Cornelisse niet dat de noorderlingen zondag de uitgesproken favoriet zijn. "Het kan zomaar in één keer voor ADO Den Haag omslaan", geeft hij aan. "FC Groningen heeft het thuisvoordeel, maar ADO speelt frank en vrij en is scherp in de counter. Groningen speelt aanvallend voetbal, dus dat kan voor een heel open wedstrijd zorgen, waarin beide ploegen veel kansen krijgen. Dat is voor het publiek leuk en daar kan ADO misschien wel van profiteren. Ik vind beide ploegen te goed om in de onderste regionen te blijven hangen. Ik weet zeker dat ADO weer een goede serie gaat neerzetten."
 
 
 
ADO in cijfers
 
Een
ADO Den Haag begint zondag aan de uitwedstrijd tegen FC Groningen in de wetenschap dat het slechts 1 van de laatste 10 duels in Groningen won. Op 8 december 2013 werd het 1-2 voor de Haagse ploeg.
 
Zesentwintig
ADO trainer Fons Groenendijk won met ADO al 26 eredivisieduels. Dat zijn er net zoveel als Co Adriaanse er met de club won. Slechts Ernst Happel (90), Rinus Loof (64) en Václav Jezek (52) zegevierden vaker met ADO in de eredivisie. 
 
Negentien
ADO is dit seizoen productief in uitwedstrijden. De ploeg maakte al net zoveel goals in uitduels in de eredivisie als het hele vorige seizoen: 19. Het laatste seizoen met minimaal 20 uitdoelpunten voor ADO in de eredivisie was 2015-2016 (28).
 
Vier 
Tom Beugelsdijk is na zijn gele kaart tegen SC Heerenveen geschorst. Sheraldo Becker, Lex Immers en Wilfried Kanon hebben alle drie vier gele kaarten op zak en zijn geschorst als ze tegen FC Groningen hun vijfde kaart krijgen.
 
Tien
ADO scoorde in de laatste 10 eredivisieduels minimaal 1 keer. De laatste keer dat de ploeg van trainer Fons Groenendijk niet tot scoren kwam, was het 0-0 gelijkspel tegen De Graafschap in Den Haag op 8 december.