volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 9 7 2 0 23
2 PSV 9 7 2 0 23
3 AZA 9 6 2 1 20
4 VIT 9 6 2 1 20
5 WII 9 5 1 3 16
6 SPA 9 4 3 2 15
7 HER 9 4 2 3 14
8 HEE 9 3 4 2 13
9 FEY 9 3 4 2 13
10 TWE 9 3 3 3 12
11 UTR 9 3 2 4 11
12 GRO 9 3 1 5 10
13 VVV 9 3 0 6 9
14 ZWO 9 2 1 6 7
15 EMM 9 2 1 6 7
16 ADO 9 2 0 7 6
17 FOR 9 1 3 5 6
18 RKC 9 0 1 8 1
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 21-02-2019 10:32:00

Met welke tactiek moet ADO Den Haag Ajax bestrijden?


'Vasthouden aan eigen visie en speelwijze'


ADO Den Haag paste zich tijdens de laatste twee wedstrijden tegen Ajax aan. Met wisselend succes. Hoe kan Fons Groenendijk zijn ploeg aanstaande zondag het beste laten aantreden tegen de Amsterdammers?
 
 
door Marijn Abbenhuijs
 
 
Toen ADO Den Haag afgelopen december in Amsterdam tegen Ajax aantrad, deed het dat in de wetenschap dat het in het voorgaande seizoen niet van de Amsterdammers had verloren. In de uitwedstrijd van 25 februari 2018 (0-0) lukte het om Ajax te bedwingen met een aangepaste opstelling. Met verdediger Trevor David en aanvallende middenvelder Erik Falkenburg als buitenspelers, hield trainer Fons Groenendijk op papier weliswaar vast aan het 4-3-3-systeem, maar in de praktijk kwam het echter neer op een 4-5-1-opstelling met David en Falkenburg als extra middenvelders.
 
 
Ajax doorbrak de dubbele Haagse muur die dag niet, al was dat meer aan het sterke optreden van keeper Robert Zwinkels te danken dan aan de Haagse tactiek. De Amsterdammers namen het Haagse doel die dag namelijk tien keer vaker onder vuur dan in de thuiswedstrijd in datzelfde seizoen, waarin ADO zich niet aanpaste en met 1-1 gelijkspeelde.
 
 
Met de vertrouwde opstelling bleek de Haagse ploeg zelfs in staat om een 0-1 achterstand goed te maken. Die resultaten roepen de vraag op waar trainer Fons Groenendijk aanstaande zondag goed aan doet. Zeker aangezien een flink aangepaste opstelling, afgelopen december in het uitduel met Ajax (ADO speelde 5-3-2 met Melvyn Lorenzen en Sheraldo Becker als de twee aanvallers), tot een kansloze nederlaag leidde. Daarnaast liet Heracles deze maand al eens zien dat het kan lonen als je de Amsterdammers brutaal onder druk zet.
 
 
Richard Knopper, voormalig speler van zowel ADO als Ajax, hoopt op een open wedstrijd. "Ik zou het mooi vinden als er van beide kanten aanvallend voetbal gespeeld wordt, waarbij veel strijd geleverd wordt. Ik vind persoonlijk dat je als trainer zo dicht mogelijk bij je eigen visie en speelwijze moet blijven", geeft hij aan. "Ik zou me dan ook in elk geval zo min mogelijk aanpassen, alleen daar waar je wellicht zowel aanvallend als verdedigend gezien profijt kunt halen in resultaat. Ik hou ervan om met zo veel mogelijk druk vooruit spelen en zo goed mogelijk voor de dag te durven komen."
 
 
Tactieken
Als jeugdtrainer in dienst van Ajax, ziet hij wekelijks hoe tegenstanders verschillende tactieken kiezen om de Amsterdammers te bestrijden. "Ik zie te veel jeugdelftallen heel verdedigend spelen. Dat is al op zeer jonge leeftijd puur op resultaat spelen en dat vind ik jammer. Ik vind dat jeugdspelers zich op die manier niet ontwikkelen. Ze moeten fouten kunnen maken. Ik sta ervoor dat je uit moet gaan van de visie van de club en dat je bij jeugdvoetbal ontwikkeling boven resultaat moet stellen. Je ontwikkelt spelers om daar resultaat mee te boeken. Nu wordt daar vaak vanaf gestapt. Dan draai je het om. In het verlengde daarvan vind ik dus ook dat de ploegen in de eredivisie van zichzelf uit moeten gaan. Als voormalig speler van beide ploegen, hoop ik dan dus ook dat het een open wedstrijd wordt waarin beide ploegen vanuit hun eigen kracht spelen."
 
 
Behoudend
Toch wijzen de voortekenen erop dat Groenendijk niet zomaar voor het meest vertrouwde 4-3-3-systeem zal gaan kiezen. Afgelopen weekeinde in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle stelde de trainer met John Goossens al een extra middenvelder op in plaats van buitenspeler Melvyn Lorenzen. Na de wedstrijd benadrukte hij bovendien dat hij in deze fase van de competitie niet zou schromen om voor een wat meer behoudende tactiek te kiezen als dat het resultaat bevordert.
 
Wellicht kan een tactiek met een extra middenvelder er ook voor zorgen dat sterspeler Nasser El Khayati de ruimte krijgt om nadrukkelijker zijn stempel op het spel van ADO te drukken. De clubtopscorer scoorde na de winterstop namelijk nog niet en gaf ook nog geen assist.
 
 
 
ADO in cijfers
 
Vijftien
ADO Den Haag begint zondagmiddag aan de thuiswedstrijd tegen Ajax in de wetenschap dat het de laatste 15 competitieduels met de Amsterdammers niet won. Van die 15 wedstrijden verloor het er 10.
 
Twee
Ajax is één van de twee ploegen waartegen Tom Beugelsdijk meer dan één keer scoorde in zijn carriere. Zowel tegen NAC als tegen Ajax maakte hij 2 keer een doelpunt. Het eerste eredivisiedoelpunt in zijn carriere was tegen Ajax
 
Drie
ADO hield in de vorige twee thuisduels in de eredivisie de nul. Als het daar tegen Ajax ook in slaagt, is het voor het eerst sinds september/okktober 2008 dat de Haagse ploeg drie keer op rij de nul houdt in een thuisduel in de eredivisie.
 
Tweeëntwintig
ADO Den Haag-trainer Fons Groenendijk heeft een verleden bij Ajax. Hij speelde tussen 1991 en 1993 tweeëntwintig eredivisiewedstrijden voor de club uit Amsterdam. Hij maakte één doelpunt in dienst van de Amsterdammers, dat tegen VVV-Venlo (3-1 overwinning).
 
Achtenvijftig
ADO verloor in de eredivisie tegen geen enkel team zo vaak als tegen Ajax, namelijk 58 keer. Vorig seizoen eindigde de confrontatie in Den Haag op 17 september 2017 in een 1-1 gelijkspel. Bjorn Johnsen scoorde voor ADO.