volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 25 18 2 5 56
2 AZA 25 18 2 5 56
3 FEY 25 14 8 3 50
4 PSV 26 14 7 5 49
5 WII 26 13 5 8 44
6 UTR 25 12 5 8 41
7 VIT 26 12 5 9 41
8 HER 26 10 6 10 36
9 GRO 26 10 5 11 35
10 HEE 26 8 9 9 33
11 SPA 26 9 6 11 33
12 EMM 26 9 5 12 32
13 VVV 26 8 4 14 28
14 TWE 26 7 6 13 27
15 ZWO 26 7 5 14 26
16 FOR 26 6 8 12 26
17 ADO 26 4 7 15 19
18 RKC 26 4 3 19 15
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 30-01-2019 11:06:00

Groothuizen: Tegen NAC heb ik laten zien een waardige keeper te zijn


Het kan snel gaan in de voetbalwereld. Zo ben je de gebeten hond en daarna weer de held.


Binnen de selectie van ADO Den Haag is er een speler die daar alles over weet. Na zijn ongelukkige actie tegen FC Utrecht waaruit gescoord werd, gingen de beelden de hele wereld over. Er werd van alles gezegd over doelman Indy Groothuizen. Vier maanden en een rode kaart (van de concurrent) verder nam de jonge doelman weer plaats onder de lat tegen NAC Breda uit.
 
 
tekst Glenn Duijzer
 
Groothuizen groeide uit tot de held van de wedstrijd door in de laatste minuten een zekere tegentreffer te voorkomen. Reden genoeg voor Haaglanden Voetbal om na afloop van het duel met Groothuizen in gesprek te gaan.
 
 
Er werd na rust veel van jullie gevraagd, waarbij jij in de laatste minuten nog een goede bal stopt.
"Uiteindelijk wordt er door de verdediging ook veel werk geleverd. De jongens hebben er alles aangedaan. Hoe hoger de druk wordt, hoe groter de kans wordt dat je als keeper ook moet ingrijpen. Maar ik wil de credits niet alleen naar mij toeschuiven.”
 
 
Hoe was voor jou die periode na de uitwedstrijd tegen FC Utrecht?
"Moeizaam, zeker in de beginfase. Dan maakt het niet uit of je jong of oud bent, het is altijd een klap in je gezicht. Ik denk wel dat het goed is voor je carrière en het vormt je als persoon. Ik denk dat er weinig voetballers zijn die nooit een tegenslag hebben gehad. Al met al ben ik er goed uitgekomen, dat heb ik tegen NAC wel laten zien. Ik ben weer de oude. Het is wel een zware periode geweest. Zeker omdat het team beter begon te draaien nadat ik mijn basisplaats had verloren. Dat was ook omdat we weer terug zijn gegaan naar de basis, waarmee we vorig seizoen zevende zijn geworden. Nu mocht ik weer keepen en heb ik laten zien dat ik een waardige keeper ben.”
 
 
Hoe gaat het nu verder richting Heracles?
"Dat ligt aan de trainer. Nadat ik op de training mijzelf weer had hervonden, heb ik iedere training alles gegeven. Mijn doel is nu om het Zwinkels weer zo moeilijk mogelijk te maken. Dat heb ik vorig seizoen ook gedaan en heb ik ook bewezen dat ik aan de deur klopte. Dit seizoen is een heel bewogen seizoen geweest. Ik denk dat ik hier sterker uitkom en we zien wel wat de toekomst zal uitwijzen. Het enige dat ik kan doen is mijn best en het de trainer zo moeilijk mogelijk maken.”
 
 
Hoeveel geduld heb je hierin? Je was eerste keuze en verloor je basisplaats. Nu moet je weer knokken om terug in de basis te komen.
"Ik vind het te makkelijk om te zeggen dat ik het nu op ga geven, omdat ik mijn basisplaats ben kwijtgeraakt. Ik wil niet te snel weglopen. Ik heb ook gezien hoe snel de kans weer komt om onder de lat plaats te nemen. De voetballerij is een heel aparte wereld. De enige dag ben je de schlemiel, de andere dag de held. Dat heb ik behoorlijk ervaren de afgelopen maanden. Ik moet gewoon geduldig zijn. Ik heb nog een contract voor 2,5 seizoen. Elke transferperiode moet je weer evalueren en kijken of er iets op je pad langs komt. Zo niet, dan ga ik er alles aan doen om weer terug onder de lat te komen. Daar heb ik genoeg geduld voor. Ik ben uiteindelijk nog maar 22 jaar en dat is voor een keeper heel jong. Geduld is een schone zaak.”
 
 
Wanneer heb je de knop weer kunnen omzetten, nadat je werd gewisseld?
"Ik had na FC Utrecht wat kleine pijntjes overgehouden. Waaronder mijn teen! Daar raakte ik aan geblesseerd bij die actie waar die 1-0 uit voortkwam. Daar heb ik lang mee lopen sukkelen. Toen ik weer fit werd, heb ik alles achter mij gelaten. Dat was in aanloop naar het trainingskamp in Turkije. Ik heb veel gesproken met de club, mijn ouders en mijn zaakwaarnemer. Daar heb ik vertrouwen uitgeput. Sinds het trainingskamp voel ik mij weer helemaal de oude. Ik ben blij dat NAC uit mij weer een zetje in de juiste richting gaf. Daar put ik weer vertrouwen uit.”
 
 
Je hebt het over kleine pijntjes. Komt dat omdat je niet lekker in je vel zit? De pijntjes die je niet hebt als je lekker staat te keepen?
,,Ik heb dat allemaal achter mij gelaten en ik heb geen zin om daar nog op terug te komen. Maar na die wedstrijd is er zoveel over mij heen gekomen van buitenaf. In goed overleg hebben we toen besloten dat ik even in de luwte zou gaan staan. Ik werd in bescherming genomen. Er was toen geen haast om mij terug fit te krijgen, omdat ik een moeilijke periode zou krijgen. Er was geen druk bij om alles te forceren met die teen. Want daar had ik echt veel last van, die was echt heel dik. De noodzaak was er toen niet om mij klaar te stomen voor de volgende wedstrijd. Dat speelt allemaal wel een rol bij het herstel.”
 
 
Wat was de actie waar je het meest trots op bent als je terug kijkt naar de wedstrijd tegen NAC?
"Dat was die laatste actie. Toen werd het heel hectisch en kwam NAC met zes, zeven man naar voren. Je weet dat die bal dan een keer goed gaat vallen en die blok ik dan in een één-tegen-één-situatie. Dat was wel het mooiste moment. Dan weet je dat we dat punt mee naar Den Haag nemen. Dat was denk ik ook wel het maximale.”
 
 
Je noemt nu de laatste actie van de wedstrijd. Hoe belangrijk was die eerste bal van de wedstrijd voor jou?
"Die was ook belangrijk, we stonden toen al met 0-1 voor. Voor mijn gevoel was die bal heel belangrijk. Als je die eerste bal niet pakt, dan is de kans groot dat de tweede bal er ook ingaat. Door die eerste bal te pakken, groei je beter in de wedstrijd. Bij ons is het lekker om eens voor te staan in de rust. Dan kunnen we in de rust bespreken hoe we de tweede helft het juiste antwoord geven op wat NAC gaat doen. Dat hebben we deels kunnen doen.”
 
 
Vorige week zat je niet bij de selectie. Hoe zit je op de tribune met die rode kaart  (red. van Robert Zwinkels)?
"Ik was ziek. Dat als eerste heel rot voor het team, want we speelden vorige week de beste wedstrijd van het seizoen. Zeker voor rust. Dan valt die rode kaart, maar ik kan goed opschieten met Havekotte. Ik heb hem altijd gezegd dat ik hem met zijn kwaliteiten ook een Eredivisiedebuut gun. Natuurlijk had ik liever gehad dat ik daar stond. Hoewel het invallen na een rode kaart ook niet optimaal is. Het was in ieder geval niet het debuut waarop hij had gehoopt. Op de training doet Havekotte het fantastisch als derde keeper. Ik weet hoe moeilijk het is om als derde keeper bij de selectie te zitten. Het enige wat je kunt doen is enorm hard werken en wachten op je kans. Ik was te lang ziek en niet fit genoeg om op de bank plaats te nemen tegen VVV.”
 
 
Aan de andere kant, had je willen invallen na een rode kaart en strafschop tegen?
"Je kunt het niet slecht doen op dat moment. Pak je die strafschop, dan ben je de held. Dat is makkelijk zeggen achteraf. Het is heel zuur dat we die wedstrijd verloren, terwijl er niet veel aan de hand was op dat moment. In de aanloop naar deze wedstrijd had ik een goede trainingsweek achter de rug en kon ik opbouwen naar mijn eerste minuten. Ik kon nu ergens naartoe werken. Dat was voor mij wel lekker. Volgens mij heeft dat geresulteerd in een goede wedstrijd.”
 
 
Mag ik de wedstrijd dan kort samenvatten? Jij pakt in de laatste vier minuten een punt voor ADO Den Haag.
"Zo simpel is het wel. Maar pak ik die bal niet, dan waren al die andere reddingen niets waard geweest. Zo zwart/wit is het wel. Zeker voor een doelman is het een vrij eenzame positie. Er staat niemand achter mij die een fout kan herstellen. Ik voel nu al dat ik sterker uit deze periode ga komen. Stap voor stap ga ik een betere versie worden dan de Groothuizen van vier maanden geleden, zeker mentaal.”
 
 
Je werkt weer naar je niveau van vorig seizoen toe?
"Dat is wel het doel. Toen voelde ik geen druk, voelde ik mij vogelvrij in mijn hoofd. Dat had ik in Breda ook eindelijk weer. Zonder druk en wat er verder allemaal bij komt kijken. Dan zie je meteen dat ik ook goed kan keepen.”