Datum plaatsing: 25-01-2019 21:55:00

Verslag: ADO DH moet genoegen nemen met een punt in uitduel tegen NAC

ADO Den Haag heeft vrijdagavond na eerst op voorsprong te zijn gekomen, genoegen moeten nemen met een punt. NAC wist gelijk te maken en speelde in de tweede helft zo sterk, dat ADO achteraf gezien nog blij moet zijn met een punt.

ADO Den Haag speelde vrijdagavond de eerste uitwedstrijd na de winterstop tegen het in de onderste regionen van de ranglijst verkerende NAC Breda. Van de laatste negen duels tegen NAC werden er 5 gewonnen, 3 gelijksgespeeld en 1 maal verloren.
ADO Den Haag trainer Fons Groenendijk en NAC-trainer Mitchell van der Gaag hebben in hun voetbalcarriere van 1998 tot 2001 samen bij FC Utrecht gespeeld.

ADO Den Haag trainer Fons Groenendijk liet voor deze wedstrijd aan de media weten dat het een belangrijke wedstrijd was om 'onderin' (de ranglijst) weg te blijven. Groenendijk voerde ten opzichte van het vorige week verloren duel met VVV Venlo twee wijzigingen in het basiselftal door.  Tom Beugelsdijk was na zijn schorsing weer inzetbaar en daardoor moest Pinas deze keer weer op de bank beginnen. En doelman Robert Zwinkels die vanwege zijn rode kaart vorige week vanavond geschorst was werd vervangen door Indy Groothuizen.

Bij NAC stond oud ADO Den Haag speler Giovanni Korte in de basis. Hij verving de geblesseerde Te Vrede. Verder maakte Lundqvist die deze maand door NAC werd overgenomen van jong PSV zijn debuut.

Het spel in het eerste kwartier ging gelijk op. ADO begon wel fel, net zoals vorige week tegen VVV Venlo. Daarop ging NAC drukzetten. ADO hield het hoofd koel en wist in de 20e minuut op voorsprong te komen door een doelpunt van Melvyn Lorenzen na een voorzet van El Khayati die verlengd werd door Sheraldo Becker: 0-1. Niet veel later was er een enorme kans voor El Khayati op de 0-2.  De Haagse topscoorder schoot hard op het doel van NAC doelman Van Leer, maar de Brabantse keeper wist te voorkomen dat ADO het tweede doelpunt maakte.
NAC zette weer druk na onnodig balverlies van ADO Den Haag, Karami schoot van afstand op het Haagse doel, maar Groothuizen wist zijn doel schoon te houden. Daarna waren er wat valpartijen van El Khayati en Falkenburg die op het door de overvloedige regen zompige veld uitgleden of werden neergehaald, maar scheidsrechter Van Boekel zag er geen overtredingen in en liet het spel gewoon doorgaan.

Vlak voor rust was er een hachelijke situatie. ADO had opnieuw de kans op de 0-2 , maar het schot van Becker had meer weg van een voorzet dan een schot op doel. Lorenzen verwachte de voorzet niet en kon daardoor de bal alleen maar naast tikken. Even daarna had NAC een kans, maar het kopballetje was een eenvoudige prooi voor Groothuizen. De rust werd met 0-1 voor ADO Den Haag ingegaan.

Na de rust viel bij NAC oud ADO Den Haag speler Gervane Kastaneer in. Kastaneer wist in de 5e minuut van de tweedehelft met een laag schot zowel Kanon als Troupee te passeren en voor Groothuizen onbereikbaar in de benedenhoek te scoren: 1-1.
Het is nog onduidelijk wat NAC-trainer Mitchell van der Gaag tijdens de rust in de kleedkamer heeft gezegd, maar NAC was na de rust veel gevaarlijker dan in de eerste helft. ADO had geen antwoord op de tactische omzettingen die Van der Gaag in de rust had doorgevoerd. Debutant Lindqvist schoot twee maal net over het doel van Groothuizen. Als er dan ook de ruim 18.000 aanwezigen in het stadion achter gaan staan, wordt het een moeilijke fase voor ADO, dat zich wel verzekerd wist van zo'n 350 supporters in het uitvak. Er waren een paar kansjes voor Becker en Falkenburg, maar daar bleef het dan ook voorlopig bij. In de 65e minuut wisselde Groenendijk Falkenburg voor Zhang. Tegelijkertijd kwam bij NAC de van Crystal Palace gehuurde Kaikai in het veld voor Korte, die daarna meteen een paar grote kansen wist te creëren. NAC kreeg kans op kans en ADO had het moeilijk. Veel duels werden op het middenveld uitgevochten. Groenendijk wisselde in de 72e minuut Lorenzen voor Goppel.

De sfeer werd in de laatste fase van de wedstrijd grimmiger, NAC maakte op jacht naar de overwinning een aantal overtredingen. Zo werden Immers en Zhang (laatstgenoemde in de 16 meter) naar de grond gewerkt, overigens zonder consequenties. De kaarten bleven op zak bij scheidsrechter Van Boekel.

In de 88e minuut werd El Khayati gewisseld voor Malone. In de blessuretijd was de druk op het doel van Groothuizen enorm. Onder andere Kastaneer en Verschueren kwamen gevaarlijk voor het doel van Groothuizen maar Bakker, Kanon en Immers wisten goed te verdedigen, waardoor de 1-1 ruststand ook de eindstand werd.  Na afloop van de wedstrijd was iedereen het er over eens; ADO kwam, zeker gezien het spel in de tweede helft, nog goed weg met één puntje.

ADO Den Haag speelt zondag 3 februari thuis tegen Heracles. De wedstrijd begint om 16:45 uur in het Cars Jeans stadion

Onze eigen fotograaf was er dit keer niet, maar gelukkig kregen we foto's van anderen aangeleverd