volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 25 18 2 5 56
2 AZA 25 18 2 5 56
3 FEY 25 14 8 3 50
4 PSV 26 14 7 5 49
5 WII 26 13 5 8 44
6 UTR 25 12 5 8 41
7 VIT 26 12 5 9 41
8 HER 26 10 6 10 36
9 GRO 26 10 5 11 35
10 HEE 26 8 9 9 33
11 SPA 26 9 6 11 33
12 EMM 26 9 5 12 32
13 VVV 26 8 4 14 28
14 TWE 26 7 6 13 27
15 ZWO 26 7 5 14 26
16 FOR 26 6 8 12 26
17 ADO 26 4 7 15 19
18 RKC 26 4 3 19 15
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 24-01-2019 09:54:00

ADO moet in uitduel afstand nemen van de onderste ploegen


'Laat NAC maar komen'


door Marijn Abbenhuijs
 
 
ADO Den Haag speelt morgen tegen NAC Breda een wedstrijd die het op papier moet winnen. Maar juist die duels zijn dit seizoen al regelmatig heel lastig gebleken.
 
Met name in de thuiswedstrijden tegen NAC Breda en De Graafschap liet ADO Den Haag voor de winterstop zien dat het moeite heeft met de favorietenrol in duels met degradatiekandidaten. De ploeg van trainer Fons Groenendijk creëerde daarin weinig kansen en moest in beide gevallen genoegen nemen met een gelijkspel. Een ploeg die zich laat inzakken, lijkt ADO Den Haag snel in verlegenheid te kunnen brengen.
 
Sjaak Polak, die als speler in staat is gebleken iets extra's te kunnen brengen als de situatie daarom vroeg, vindt dat ADO tegen NAC vooral geduldig moet zijn. "Rustig blijven is het belangrijkst", geeft de voormalig speler van de Haagse club aan. "NAC gaat er in eigen huis in de openingsfase op vliegen. Daar moet je doorheen zien te komen. Als je daarna meer de bal hebt dan zij, gaat het publiek fluiten."
 
 
 
Bovendien vindt Polak dat ADO er best voor kan kiezen om NAC het spel te laten maken. "Dat zou mijn advies zijn", benadrukt hij. "ADO heeft een luchtmacht achterin en met Nasser El Khayati en Lex Immers twee middenvelders die het spel kunnen maken en hele snelle buitenspelers voorin. Ze moeten geconcentreerd en compact spelen. NAC moet, ADO mag. Het is natuurlijk aan de trainersstaf van ADO om de tactiek te bepalen, maar mijn advies zou zijn: Laat ze maar komen, vang ze aan de kop van je eigen strafschopgebied op en breng vervolgens je snelle buitenspelers in stelling. Zelfs Ajax en PSV spelen weleens op die manier. Dat is geen schande."
 
 
Strijd
En als dat niet het gewenste resultaat oplevert, is er nog de factor strijd, het sterke punt van de speler Sjaak Polak. "Als het op strijd aankomt, is ADO Den Haag één van de betere partijen van de competitie", beoordeelt hij.
"Ik vind het ook de taak van de spelers dat ze tijdens de wedstrijd hun mindset nog kunnen aanpassen. Je moet je inleven in verschillende situaties, als prof word je daar voor betaald. Als dat nodig is, moet je de overhand kunnen creëren door je tegenstander af te bluffen."
 
 
Teletekst
Polak vindt dan ook niet dat er een specifieke taak ligt voor Groenendijk. Als trainer van derdedivisionist SJC probeert Polak er zelf ook niet krampachtig voor te zorgen dat zijn spelers een stapje extra willen lopen. "Bij mij als speler kwam dat intrinsiek en zo hoort het ook te zijn. Als trainer laat ik alleen maar een foto van teletekst zien en dan weten de spelers genoeg. Dit is een wedstrijd waarin ADO afstand kan nemen. Ze mogen in deze situatie niet verliezen van NAC."
 
 
 
 
 
"Ze willen El Khayati een tik geven"
Het uitduel met NAC Breda kan weleens een pittige worden voor ADO-spelmaker Nasser El Khayati. De topscorer, die in het seizoen 2010-2011 bij de Brabanders onder contract stond, moet er volgens Sjaak Polak rekening mee houden dat zijn directe tegenstanders de duels met hem morgen niet zullen schuwen.
 
"Ik ben wel een beetje bang voor hoe de wedstrijd voor El Khayati kan gaan lopen", geeft Polak aan. "Ik denk dat de spelers van NAC hem in het eerste kwartier al een tik willen geven."
 
Volgens de voormalig speler en huidige trainer van het Noordwijkse SJC is elke tegenstander van ADO zich momenteel bewust van het aandeel dat El Khayati voor de Haagse club heeft. "Hij is zo ontzettend belangrijk voor ADO. Dat ziet iedereen. Als je hem kunt uitschakelen, ben je als tegenstander al een stuk verder in het onschadelijk maken van ADO. Je ziet namelijk ook dat de andere spelers van ADO moeite hebben met het benutten van hun kansen. Het zegt genoeg over de vorm van Tomas Necid dat hij op dit moment op de bank zit. In de huidige situatie is ADO vooral afhankelijk van het scorend vermogen van El Khayati."
 
Als het vermoeden van Polak klopt, is het een voordeel voor ADO dat er voor gemene overtredingen met de VAR geen ruimte meer is. Bovendien vindt Polak dat de scheidsrechter van tevoren rekening moet houden met hoe de tegenstander El Khayati kan bestrijden. "Ik denk dat een scheidsrechter ook moet weten dat tegenstanders El Khayati willen aanpakken", vervolgt Polak. "Als leidsman moet je je daarop voorbereiden en tijdens de wedstrijd rekening mee houden."
 
 
 
ADO in cijfers
 
Drie
ADO Den Haag speelt morgen de uitwedstrijd tegen NAC in de wetenschap dat het in de laatste 4 duels in Breda ongeslagen bleef. Het won 3 van de 4 duels. Vorig seizoen werd het 0-1 door een goal van Beugelsdijk.
 
Tweeënzestig
ADO-spelers Donny Gorter, Elson Hooi en Erik Falkenburg speelden allemaal voor NAC Breda. Gorter speelde 111 eredvisieduels voor NAC en maakte 10 goals. Hooi speelde 62 duels (8 treffers) en Falkenburg 27 (5 treffers).
 
Elf
ADO haalde dit eredivisieseizoen meer punten in uitduels (11) dan in thuisduels (9). 
Het kan in Breda bovendien de tweede uitzege op een rij boeken. De laatste keer dat ADO opeenvolgende uitduels won, was in september-oktober 2017.
 
Negen
Tom Beugelsdijk keert terug van een schorsing, maar staat direct weer op scherp dankzij 9 gele kaarten. Beugelsdijk is 2 kaarten verwijderd van zijn eigen clubrecord van meeste geel in  één seizoen. Hij deelt het record met Danny Holla.
 
Vier
Vrijdagavondwedstrijden en ADO zijn een goede combinatie. De ploeg won zijn laatste 4 eredivisieduels op vrijdag. De 0-3 nederlaag tegen FC Utrecht op de openingsspeeldag van vorig seizoen was het laatste puntverlies op vrijdag.