volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 25 18 2 5 56
2 AZA 25 18 2 5 56
3 FEY 25 14 8 3 50
4 PSV 26 14 7 5 49
5 WII 26 13 5 8 44
6 UTR 25 12 5 8 41
7 VIT 26 12 5 9 41
8 HER 26 10 6 10 36
9 GRO 26 10 5 11 35
10 HEE 26 8 9 9 33
11 SPA 26 9 6 11 33
12 EMM 26 9 5 12 32
13 VVV 26 8 4 14 28
14 TWE 26 7 6 13 27
15 ZWO 26 7 5 14 26
16 FOR 26 6 8 12 26
17 ADO 26 4 7 15 19
18 RKC 26 4 3 19 15
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant

Datum plaatsing: 18-04-1988 14:53:00

FC Den Haag lijkt reddeloos


De eigen vernederende nederlaag van 5-1 in en tegen Haarlem plus het feit dat alle concurrenten in de eredivisie 1 of meer punten aan hun totaal toevoegden waren meer dan voldoende om keihard vast te stellen dat de stad s-Gravenhage zich weer moet gaan opmaken voor minimaal één seizoen 1e divisie.


door Wim de Lange
 
 
 
Bovendien ontbreekt het bij de Haagse formatie aan perspectief. In een uiterste, maar nauwellijks overtuigende poging om de nabije toekomst nog enigszins vrolijk in te kijken stelden sommige spelers dat de zaak met nog vijf duels voor de boeg nog niet écht verloren is. Maar zelfs de grootste optimist moest gisteren in Haarlem toegeven dat dit FC Den Haag zich nu al lijkt te hebben neergelegd bij de degradatie. Geen moment wekte de ploeg namelijk de indruk dat het voor een laatste kans knokte. Sterker, FC Den Haag leverde knoeiwerk af van het ergste soort. 
 
 
Haarlem, vrij van alle zorgen, profiteerde simpel. Na de 0-3 overwinning die de ploeg van Dick Advocaat eerder al uit het Zuiderpark wegsleepte, betekende de 5-1 de grootste zege in dit seizoen. "FC Den Haag",  zei Voorburger Advocaat later, "speelde niet tegen Haarlem, maar tegen zichzelf. De ploeg wist dat het door de resultaten van zaterdag móest winnen. Tegen die druk kon Den Haag niet op. Wij konden daarentegen heerlijk vrijuit gaan."
 
 
"Het stelt me diep teleur", zei zijn collega en ex-ploeggenoot bij ADO, Piet de Zoete, "dat te veel spelers in deze fase niet bij de les zijn. Toegegeven, René Stam heeft geblunderd bij twee doelpunten en dat neem ik hem als routinier kwalijk,maar het zou niet eerlijk zijn om de nederlaag uitsluitend in zijn schoenen te schuiven. Er waren er namelijk nóg tien die het lieten afweten. Na die 1-0 voor Haarlem viel de concentratie weg en sloop de angst er weer duidelijk in. Elke bal ging bijvoorbeeld weer terug op Martin Jol. Daar word ik niet goed van. Niemand durft bij ons het initiatief te nemen, niemand durft de bal naar voren te spelen in plaats van naar achteren."
 
"Typerend voor onze onmacht", vervolgde De Zoete, "waren de drie doelpunten van Rini van Roon. Die jongen presteert de laatste weken praktisch niets en uitgerekend tegen ons scoort hij drie keer. Hier blijkt ook uit dat het met Joop Lankhaar bepaald niet goed zit. Hij loopt momenteel achter de feiten aan." 
Maar niet alleen hij dus. Kon FC Den Haag het in het eerste kwartier (in de eerste minuut zelfs al een goede kans voor Boere) nog aardig bijbenen, na de 1-0 (slechte uittrap René Stam, Marcel Peeper onderschept en legt de bal vervolgens panklaar voor Van Roon) doolde Den Haag zonder overtuiging rond. En nerveus , wat Albert van Oosten wegens vasthouden van Robert Matthaei op een gele kaart kwam te staan. Matthaei op zijn beurt was al eerder door scheidsrechter Egbertsen, wegens aanmerkingen, op het geel getrakteerd.
 
 
Met de niet geheel fitte Mick Byrne als extra aanvaller voor Van Oosten leek FC Den Haag na de rust met drie echte aanvallers (De Roode-Boere-Byrne) meer de intentie te hebben om aan te vallen. Het kwam de amusementswaarde van de wedstrijd duidelijk ten goede. Niet het spel van FC Den Haag, dat na negen minuten tegen een 2-0 achterstand opboktste. Frans Danen, even later gewisseld voor John van den Hoogenband, leed knullig balverlies op het middenveld. In een uiterste poging om de doorgebroken Matthaei van scoren af te houden hield Martin Jol hem tot in het strafschopgebied vast aan zijn shirtje. De strafschop verzilverde Van Roon kundig. 
 
Heel even leefde FC Den Haag op toen Byrne, daartoe in staat gesteld door Remco Boere, 2-1 achter Edward Metgod schoot (16e minuut). Met de moed der wanhoop was Den Haag vervolgens in staat om enige druk op het Haarlemse doel uit te oefenen. Verder dan een afgekeurd doelpunt van Remco Boere (buitenspel) leverde dit niet op. Haarlem pakte de draad nadien weer simpel op. Na weinig overtuigend stompwerk van Stam tekende Arthur Numan via een fraaie lob voor 3-1. Rini van Roon kopte frank en vrij nummer vier in en Robert Matthaei mocht zich vijf minuten voor tijd laten omhelzen na zijn eerste en Haarlems vijfde treffer: 5-1. 
 
 
De enige, die wél openlijk toegaf dat de eredivisie voor FC Den Haag binnenkort tot het verleden behoort, was uitgerekend voorzitter Dé Stoop: "Ik zie nog wel perspectief, maar uitsluitend in de eerste divisie...", stelde de aftgereden praeses, die nadrukkelijk zei nog deze maand zijn opvolger bekend te maken. 
 
Aanvoerder Heini Otto: "Afgaande op de prestatie van vandaag moeten we mischien eerlijk toegeven dat dit team te weinig heeft te bieden voor de eredivisie. Er zat niets, maar dan ook niets in. Nou ja, we hebben nog vijf wedstrijden voor de boeg." Het klonk nauwelijks overtuigend..
 
 
 
Opstellingen:
Haarlem: Metgoed; Masefield, Atteveld, Verkaik, Van Tour; Moniz (Baas), Sitek, Matthaei; De Roon, Numan, Peeper
 
FC Den Haag:
Stam; Purvis, Lankhaar, Jol, Van Oosten (Byrne); Lems, Danen, Otto, Charité; De Roode, Boere