Datum plaatsing: 30-12-2018 21:25:00

Analyse eerste seizoenshelft ADO Den Haag

Halverwege het seizoen is het tijd om de eerste seizoenshelft te analyseren en voor te beschouwen.

ADO Den Haag speelde, net als alle andere clubs in de eredivisie, in de eerste helft van de competitie 17 wedstrijden en staat halverwege de competitie op een 11e plaats in de eredivisie.

Acht van de wedstrijden uit de eerste seizoenshelft waren thuiswedstrijden en werden er dus negen uitwedstrijden gespeeld. In die 17 wedstrijden wist het team van trainer Fons Groenendijk 20 punten te behalen. Negen van de 20 punten kwamen voort uit de thuiswedstrijden de overige elf uit uittwedstrijden.

ADO Den Haag begon het seizoen op zondagmiddag 12 augustus met de thuiswedstrijd tegen promovendus FC Emmen. Die wedstrijd werd niet het succes dat veel supporters er van verwacht hadden. Emmen speler Glenn Bijl maakte in de 37e minuut het eerste eredivisidoelpunt ooit voor FC Emmen en Anco Jansen maakte vlak voor rust uit een strafschop de 0-2. Na rust wist Sheraldo Becker nog de 1-2 te scoren maar het eerste en onverwachte puntverlies van ADO Den Haag was een feit.

De week erop was Heracles uit ook geen succes. Een gemist VAR moment of niet de Almeloërs stuurden ADO met 4-2 terug naar Den Haag. Pas thuis tegen, het na 16 jaar weer gepromoveerde, Fortuna Sittard werd er gewonnen. Melvin Lorenzen (21') en Nasser El Khayati (penalty 42', 55') maakten de Haagse doelpunten. Semedo scoorde in de 84e minuut nog de 3-1, maar de eerste winst was binnen. In speelronde 4 wist ADO Den Haag de aandacht van alle media te halen. Nasser El Khayati maakte op Woudestein maar liefst 4! doelpunten in de met 2-4 gewonnen wedstrijd.
De 0-7 nederlaag tegen PSV in het Cars jeans stadion een week later was dan ook een domper op de feestvreugde.
Zonder de geschorste Beugelsdijk ging men naar Vitesse waar (opnieuw) El Khayati scoorde en voor de 1-1- zorgde. Tussendoor was er een verdiende maar toch moeizame 0-6 beker winst op OJC Rosmalen. Daarna was er uit tegen SC Heerenveen een 1-1 gelijkspel, en na de minimale 1-0 winst thuis tegen het zeer slecht preterende FC Groningen stond ADO Den Haag na een kwart van de competitie op een mooie achtste plaats met 11 punten.

Bij Maurice Steijns VVV Venlo werd met 2-0 verloren. En het op dat moment nummer 17 van de ranglijst zijnde NAC Breda nam, ondanks dat El Khayati wéér het net wist te vinden, een puntje mee terug naar Brabant.

De bekerloting was ADO niet gunstig gezind. Voor het derde jaar op rij was provinciegenoot Feyenoord de volgende tegenstander. ADO begon sterk in De Kuip. El Khayati (ja, hij weer) maakt de 0-1, maar na 90  minuten en 5 tegendoelpunten waren de geel/groenen opnieuw uitgeschakedd in het bekertoernooi.

Met Dick Advocaat aan het roer ging FC Utrecht uit met 3-0 verloren en thuis tegen AZ Alkmaar werd ook alleen door de tegenstander gescoord 0-1. In die wedstrijd koos Groenendijk voor Zwinkels in de goal ten nadele van Groothuizen die het een aantal wedstrijden matig had gedaan. In Zwolle was het El Khayati die opnieuw 2 doelpunten maakte en Nick Kuipers vlak voor tijd de winnende 2-3 scoorde. En de Chinese huurling Yuning Zhang mocht debuteren bij ADO Den Haag. Begin deze maand ging ADO op visite in de Johan Cruijff Arena. Aaron Meijers maakte een mooie doelpunt. maar de Amsterdammers maakten er vijf. Daarmee was ADO Den Haag op de ranglijst terug op de plaats waar het de competitie begon, de 13e plaats.

Voor de winterstop stonden er nog drie wedstrijden op het programma. Thuis tegen laagvlieger De Graafschap werd er niet gescoord en ook de gasten lieten dat achterwege dus 0-0, Tegen Willem II uit was er dankzij Falkenburg en Immers weer winst (0-3) en de laatste wedstrijd van het jaar thuis tegen Feyenoord was een wedstrijd zoals de ADO-fans die graag 16 keer eerder hadden willen zien. El Khayati scoorde zijn 11e en 12e van het seizoen de twee tegen doelpunten werden voor lief genomen want ADO had vooe de punten gestreden!

Over de Video Assistant Referee zullen we het maar niet uitgebreid hebben. Laten we hopen dat de VAR na de winterstop snapt wat er van hen verwacht wordt. En misschien dat men in Zeist deze "extra" ogen een bril met de juiste sterkte glazen kan laat meten.

In  de winterstop zal in ADO Den Haag in Turkije tegen Trabsonspor en Istanbul Basaksehir een oefenwedstrijd spelen om daarna zaterdag 19 januari 2019 VVV Venlo te ontvangen. De vraag is of El Khayati er dan nog bij is of dat hi  de club al verlaten heeft, net als 'Boem Boem' Kanon en wellicht meer spelers die zich in de kijker hebben gespeeld.

Gebruikte spelers
In 17 wedstrijden gebruikte Groenendijk totaal 22 spelers. Voor 19 spelers was er in één of meerdere wedstrijden een basisplaats. Alleen Yuning Zhang (4x), Donny Gorter (1x)  en Thijmen Goppel (13x)  mochten zich als invaller bewijzen. En alleen Lex immers begon alle 17 wedstrijden in de basis. Keeper Indy Groothuizen werd dus na 11 wedstrijden vervangen door oud gediende Robert Zwinkels.

Doelpuntenmakers
Duidelijk is dat El Khayati onmisbaar is voor ADO Den Haag en dat zijn eventuele vertrek veel geld zal moeten opleveren, om zodoende de selectie te kunnen versterken met een minimaal gelijkwaardige doelpuntenmaker.

De doelpuntenmakers waren:

+ 1 Eigen doelpunt tegenstander (Beukers Heracles)

Kaarten klassement:
ADO Den Haag staat in het kaartenklassement redelijk hoog. Overigens kregen ADO spelers alleen maar gele kaarten en (nog) geen rode. De altijd vriendelijke Tom Beugelsdijk scoort hoog in het persoonlijke kaarten klassement. De vraag is of hij ze echt allemaal verdiend heeft of dat Tommie een tweede Cor Lems is en hij al een kaart krijgt als hij alleen al naar een tegenstander kijkt.