Datum plaatsing: 02-12-2018 18:35:00

Verslag en foto's: Ajax overklast ADO Den Haag

In het uitduel die nauwelijks een wedstrijd genoemd kan worden, heeft ADO Den Haag vandaag een flinke nederlaag geleden. De eindstand mocht een klein wonder heten, want Ajax verzuimde vele kansen af te maken.

Aan beide zijden ontbraken belangrijke spelers. Bij de thuisploeg ontbrak Zyech, bij ADO Den Haag topscorer El Khayati.

Trainer Fons Groenendijk startte met een 5-3-2 combinatie.
Het plan was als volgt:  een muur bouwen om het strafschopgebied en met de snelle buitenspitsen Becker en Lorenzen in de counter de Ajacieden pijn doen.

Dat werkt wel eens, als je een topdag hebt en de tegenstander er weinig zin in heeft.

Maar Ajax was vanaf het startsignaal gretig, Becker en Lorenzen verzaakten en ook achterin was het onzeker met Nick Kuipers helaas weer als zwakste schakel. Maar ook Kanon was een bron van onzekerheid en als dat dan je centrale verdediging is, dan wordt het natuurlijk wel heel lastig.

En dat werd het dus ook. Ook al was het eerste kansje voor Becker, die op de keeper schoot, het was snel gedaan. Na 20 minuten stond het al 2-0 voor Ajax, was de wedstrijd gespeeld en kon Ajax op zijn gemakje ADO proberen te slopen. De spelvreugde die de Amsterdammers daarbij hadden was zichtbaar. Het was dat doelman Zwinkels eigenhandig voor de nodige reddingen zorgde gedurende de wedstrijd, anders was het een nog veel pijnlijker verhaal geworden.
ADO kwam een  minuut of tien terug in de wedstrijd door een prachtige vrije trap van Aaron Meijers die de 2-1 maakte een kwartier voor rust. Vlak voor rust maakte Ajax echter een einde aan de hoop, toen een opkomende middenvelder weer eens vol mocht uithalen en de 3-1 in de lange hoek schoof.

In de rust bleef Lorenzen in de kleedkamer achter, zijn plaats in het veld werd overgenomen door Tomas Necid. Groenendijk had besloten om de oh zo vertrouwde 4-3-3 combinatie weer te gebruiken.
Ook dat hielp niet echt, Ajax had net als in de eerste helft stevig overwicht met enorm veel kansen en scoorde nog tweemaal in de tweede helft en zo eindigde de stand in 5-1 voor de Amsterdammers.

Het zat er niet in en dat wisten we eigenlijk al vooraf. Het enige pluspuntje is dat ADO Den Haag geen gele kaarten opliep en er geen spelers volgende week in de belangrijke thuiswedstrijd tegen De Graafschap geschorst zijn of op scherp staan.ADO heeft bijna net zoveel doelpunten tegen (32) als De Graafschap (33). Alleen Excelsior heeft er meer tegen (34). Dus we kunnen wat verwachten!