Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 26-10-1969 11:07:00

ADO laat SVV in zorgen achter 5-0

Trainer Rinus Gosens van SVV stond na afloop van de wedstrijd tegen ADO in het Zuiderpark moederziel alleen met de punt van zijn paraplu figuurtjes in het zand te tekenen. Verderop deelden zijn spelers vrolijk portret-foto's en handtekeningen uit.

Contrastrijk beeld, dat de eenzaamheid benadrukt waarin de trainer van een slecht draaiende ploeg verzeild kan raken. ADO was ondanks de 5-0 niet echt goed op dreef. Dat maakt de SVV-malaise nog groter.

Na vijf minuten al sloeg bij een hoekschop doelman Van der Roer naast de bal. Schoenmaker — bij de eerste paal — kopte á la Henk Groot achterwaarts door. Harald Berg tikte in: 1-0. Gosens: "Dat is een belangrijk moment geweest. Daarvan krijgen mijn spelers nu het gevoel: Zie je wel, daar gaan we weer af.

En zo gebeurde. ADO bleef voor rust dan wel op 1-0 staan, wat aan de andere kant Van Meeteren en Koudijzer ervan terecht brachten mocht geen naam hebben. Piet de Zoete na afloop: "In het begin had-den we even last met al die hoge ballen naar het centrum, maar daar stel je je op in. Dan is het volgende woord aan de tegenpartij. Blijft dat uit, nou dan win je de wedstrijd."

Van Leeuwen speelde bij SVV 'Ausputzer'. Dat moet blijkbaar nog wennen. Als laatste man versloeg hij Van der Roer na een kwartier bijna met een terugspeelbal. SVV zag voor rust ook nog Van Meeteren uitvallen. UEFA-international Mulder verving hem.

De weer legio keren buitenom oprukkende rechtervleugelverdediger Van den Burch kon eindelijk zon actie afronden Twee minuten na de hervatting sloeg Van der Roer de bal uit een voorzet van Van den Oever via Lex Schoenmaker naar de kalende verdediger die zoveel loopt (met en zonder bal). Theo schoot raak: 2-0.

Gaandeweg ging naast de betere techniek ook de sterkere conditie van ADO meespreken. Toen na 19 minuten een voorzet van VOS voor de SVV-doelmond kwam was het daar zo'n Schiedamse wanorde, dat Advocaat, Schoenmaker en Berg vrij-stonden: Berg scoorde, 3-0. Aanvoerder van Leeuwen van SVV sloeg na 17 minuten een voorzet van Berg met de hand weg en Mansveld benutte de strafschop: 4-0.

Van Beek liet zich twee minuten voor het einde de bal afnemen door Schoenmaker, pass naar Berg en deze omspeelde ook Van der Roer, hoewel deze de Noor duidelijk bij een voet probeerde te pakken: 5-0.