support Casper
 
volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 23 17 2 4 53
2 AZA 23 16 2 5 50
3 FEY 23 13 7 3 46
4 PSV 24 13 6 5 45
5 WII 24 12 5 7 41
6 UTR 23 11 5 7 38
7 VIT 24 11 5 8 38
8 GRO 24 10 5 9 35
9 HER 24 9 5 10 32
10 HEE 24 7 9 8 30
11 SPA 24 8 6 10 30
12 EMM 24 8 5 11 29
13 TWE 24 7 6 11 27
14 VVV 24 8 3 13 27
15 FOR 24 6 6 12 24
16 ZWO 24 6 4 14 22
17 ADO 24 4 6 14 18
18 RKC 24 3 3 18 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 22-11-1981 11:57:00

FC Den Haag vreest forse boete


"Dit is een zwarte dag voor het Nederlandse voetbal. Het gooien van bommen is hier, bij FC Den Haag, begonnen. Het is verder gegaan, overgewaaid naar andere stadions. En nu is het dan de eerste keer, dat door zoiets een wedstrijd is gestaakt".


Dit was de eerste reactie van voorzitter Pieter Dulk van FC Den Haag nadat scheidsrechter Bep Thomas uit Amsterdam het thuisduel van de Haagse club tegen FC Utrecht in de 38e minuut had gestaakt.

Toen immers was een tweede bom ontploft, die het stadion letterlijk op zijn grondvesten deed trillen en een gat van 20 centimeter in de grasmat sloeg. Bij de plaats des onheils zijn stukjes plastic gevonden, waarmee het omhulsel van de bom was dichtgemaakt. De stukjes zijn aan de politie gegeven, die, nadat het stadion was ontruimd, begon met een onderzoek. De toeschouwers verlieten rustig het stadion. De Mobiele Eenheid begeleidde de supporters van FC Utrecht naar het station teneinde een confrontatie met die van de thuisclub te voorkomen. Het gooien van zelfgemaakt vuurwerk, zoals de Haagse politie de bommen kwalificeert, is ruim anderhalf jaar geleden begonnen tijdens FC Den Haag FC Twente. Tijdens FC Den Haag - Feyenoord werd vorig seizoen zelfs met bommen gegooid, waarin delen van scheermesjes zaten. Joop Korevaar liep daarbij wat snijwondjes op.


In de bestuurskamer van FC Den Haag discussies over de voorzorgsmaatregelen, die hiertegen zouden kunnen worden genomen. Men kwam er niet uit. Ook Harm de Boer. Lid van de commissie veiligheid, die onlangs een rapport heeft uitgebracht over deze problematiek in de Nederlandse voetbalstadions niet. De maatregelen. die gewoonlijk al worden getroffen bij wedstrijden in het Zuiderparkstadion, hebben langzamerhand bijna een graad van perfectie bereikt. Secretaris Fred van Hal, bij FC Den Haag belast met veiligheidszaken: "Wat moeten wij meer doen? Het lijkt hier al een bastion".

"Ik moet er niet aan denken". ging voorzitter Den Dulk verder. "als die eerste bom het veld niet had bereikt. Dan was deze in het publiek bij het hek. terecht gekomen". De bom, die in de 20e minuut ontplofte, moet waarschijnlijk vanaf de speeltuin achter de eretribune zijn gegooid of met een katapultachtig attribuut zijn afgeschoten. Over de herkomst van de tweede bom, die scheidsrechter . Thomas deed besluiten het duel te staken, tast men in feite volledig in het duister. Deze bom moet wel van binnen het stadion op de grasmat zijn gegooid.
 
Buiten het stadion
Scheidsrechter Thomas wilde het duel al staken, nadat de eerste bom was ontploft. Spelers en bestuursleden van de thuisclub wisten de arbiter te overtuigen, dat het projectiel van buiten het stadion moet zijn gegooid. "Ik heb toen gezegd, dat ik bij een volgende keer onherroepelijk zou sta-ken". Waar andere scheidsrechter ook dan nog het een en ander door de vingers willen zien, voegde Thomas de daad bij het woord. Hij ondervond van alle kanten begrip voor zijn beslissing. Wethouder Vink, die de wedstrijd, evenals het hoofd van de gemeentelijke afdeling jeugd, sport en recreatie, de heer D.P. Lindhout. als toeschouwer bijwoonde: "Droevig, droevig zoiets. Ik heb alle begrip voor het standpunt van de scheidsrechter".

Met neus in boter
Een aantal mensen viel "met de neus in de boter". Om zich te oriënteren op de uitvoering van veiligheidsmaatregelen bij een voetbalwedstrijd zaten burgemeester Schols van Den Haag de hoofdcommissaris van politie dr. C.N. Peijster en de politierechter tevens rechter-commissaris mevrouw Timmerman op de tribune.

Juist omdat een deel van de aanhang van belde clubs een beruchte reputatie hebben, waren al extra maatregelen getroffen. Tachtig man politie waren voor het duel opgeroepen. Zij hielden zich rond de tribunes op en een deel stond in het publiek. Wegens openlijke geweldpleging en baldadigheid hield de politie tijdens de wedstrijd drie mensen aan. Een van hen, die niets op zijn kerfstok bleek te hebben, werd later vrijgelaten. Voor de spelers is het langzamerhand geen pretje geworden om tussen ontploffende bommen van steeds zwaarder wordend kaliber te moeten voetballen. Chris Treling, die dicht bij de bom stond, die het eerst ontplofte: "Ik schrok hevig. Je gaat daarna wel weer verder voetballen en mag je niet aan de mogelijkheid denken dat er weer een zou kunnen ontploffen. Onbewust gebeurt dat toch. Dat kan nooit goed zijn". Trainer Martin van Vianen van FC Den Haag zag in de twintigste minuut wel iets uit de lucht vallen en even op het veld voortrollen. "Meer zag ik er niet van, omdat ik de wedstrijd weer snel volgde". Het was overigens niet de eerste keer, dat Van Vianen als trainer meemaakte, dat een wedstrijd werd gestaakt. Tijdens de na-competitie van 1979 werd Groningen - Telstar wegens een uit het publiek op het veld gegooid mes gestaakt. Van Vianen was toen trainer van Telstar en toevallig leidde Thomas dat duel. De sportieve gevolgen van dit duel en die van het in oktober 1979 gestaakte treffen tussen NAC en Feyenoord wegens een naar grensrechter Matena gegooide asbak waren gisteren in het Zuiderpark ook onderwerp van gesprek. Beide duels werden op een later tijdstip uitgespeeld, de eerste met en tweede zonder publiek.


Bij FC Den Haag is men bevreesd vooreen forse boete van de KNVB. Den Duik: "Ik ben blij, dat een bestuurslid van de sectie betaald voetbal. Jaap van Praag, hier aanwezig was. Ook hij zei mij de indruk te hebben, dat alle normaal denkbare veiligheidsmaatregelen waren getroffen en dat tegen hetgeen nu is gebeurd weinig is te doen". Dit was ook de mening van commissaris De Graaf van het politiebureau aan de Soesterbergstraat, tot welk district het Zuiderpark behoort. "Meer maatregelen dan nu zijn getroffen kan men normaal gesproken niet nemen".

Geen aanleiding
Overigens gaf de wedstrijd zelf geen enkele aanleiding tot de onverkwikkelijke gebeurtenissen. Het was zelfs een aardig kijkspel. Nicky Morgan. die van zijn club West Ham United te horen heeft gekregen, dat hij zijn een dezer dagen aflopende contract met FC Den Haag mag verlengen, knalde het leer op aangeven van Lex Schoenmaker al in de eerste minuut tegen de paal. Aan de andere kant stichtte FC  Utrecht herhaaldelijk gevaar via de scherp voorzettende Jan Monster. Zijn ploeggenoten maakten echter geen gebruik van de soms riante kansen.

Toeschouwers: 3.000.
Scheidsrechter: Thomas.
FC Den Haag: Havenaar; Bouma. Tempelaar. van Vliet, Korevaar; Treling, Schoenmaker. Keloglu; Melis, Morgan. Rontberg.
FC Utrecht: Van Breukelen; Van Tamelen, Du Chatiner, van veen. Flight Kruijs. Wouters. Adelaar; Van der Lem, Carbo, Monster.
 

FC Den Haag FC Utrecht gestaakt bom op het veld

FC Den Haag FC Utrecht gestaakt bom op het veld

FC Den Haag FC Utrecht gestaakt bom op het veld

FC Den Haag FC Utrecht gestaakt bom op het veld

FC Den Haag FC Utrecht gestaakt bom op het veld