volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 ADO 0 0 0 0 0
2 AJA 0 0 0 0 0
3 AZA 0 0 0 0 0
4 EMM 0 0 0 0 0
5 FEY 0 0 0 0 0
6 FOR 0 0 0 0 0
7 GRO 0 0 0 0 0
8 HEE 0 0 0 0 0
9 HER 0 0 0 0 0
10 PEC 0 0 0 0 0
11 PSV 0 0 0 0 0
12 RKC 0 0 0 0 0
13 SPA 0 0 0 0 0
14 TWE 0 0 0 0 0
15 UTR 0 0 0 0 0
16 VIT 0 0 0 0 0
17 VVV 0 0 0 0 0
18 WIL 0 0 0 0 0
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
De Telegraaf

Datum plaatsing: 10-11-1986 15:31:00

Stoop: Ik begrijp niet waarom men niet vertier durfde spelen


Excelsior uit veld geslagen
Enkele oproerkraaiers van het beruchte supporterslegioen van FC Den Haag hebben opnieuw kans gezien een voetbalwedstrijd in het betaalde voetbal te verstoren.


Ondanks de aanwezigheid van een uitgebreide politiemacht van ca. 300 man, moest het duel tussen Excelsior en FC Den Haag tien minuten na rust, bij een 0-1-stand, worden gestaakt.

Aanleiding tot het incident was één welgemikte worp van een stuk hout (of steen) naar het hoofd van Toon IJzendoorn, de verzorger van Excelsior.

Zo kwamen de woorden van FC Den Haag-voorzitter Dé Stoop, enkele uren na de televisieuitzending van het discussieprogramma "Het Capitool, waarin Stoop pleitte voor minder politie in de stadions, omdat daar toch vrijwel nooit iets gewelddadigs plaatsvindt, wel in een zeer schril daglicht te staan. De gapende hoofdwond van verzorger IJzendoorn, die ter plaatse moest worden gehecht, was voor scheidsrechter Cees Bakker reden genoeg onmiddellijk een afkoelingsperiode in te lassen.

Toen hij de wedstrijd na een oponthoud van tien minuten wilde hervatten, weigerde het overgrote deel van de spelers van Excelsior de beslotenheid van de kleedkamer te verlaten. Het voorval met verzorger IJzendoorn leidde tot een kortstondig beraad van Cees Bakker met de veiligheidsfunctionaris van Excelsior, politiefunctionarissen en bestuursleden van beide clubs, tip aandrang van vooral de politie besloot Bakker het duel te hervatten. Bakker: "lk voelde er zelf weinig voor. De sfeer was me te explosief, maar de politie verwachtte nog meer rellen als ik de wedstrijd definitief zou staken." Terwijl FC Den Haag en vijf spelers van Excelsior het veld weer betraden (reglementair moeten er minstens acht spelers van een elftal op komen dagen), bleef de rest van het elftal van de Rotterdammers, inclusief een hevig geëmotioneerde trainer Henk Wullems in de kleedkamer achter.

Henk Wullems ging vierkant achter zijn spelers staan. Hij zei: "De scheidsrechter had eigenlijk al na tien minuten kunnen staken, want een bom die vlakbij onze keeper Loyd Doesburg explodeerde, sloeg een gat van een decimeter in het veld. Ik vind 4at de KNVB nu een duidelijk standpunt moet innemen en dat Excelsior hier zeker niet de dupe van mag worden. De club had zich, in overleg met de politie, vijf weken op deze wedstrijd voorbereid."

Van de 4.000 toeschouwers waren er ca. 2.000 Haagse supporters naar Woudenstein gekomen. Voor ruim 1200 van hen was de staantribune vrijgemaakt. Bij de toegang had de politie de supporters nauwgezet gefouilleerd, maar tijdens de wedstrijd hadden zij kans gezien stukken hout en andere voorwerpen van de tribune af te breken. Men vermoedt dat een supporter een dergelijk voorwerp naar het hoofd van verzorger IJzendoorn, die juist een blessure van Koos Waslander had behandeld, heeft geworpen. Van de zijde van FC Den Haag was er na afloop van het vroegtijdig beëindigde duel weinig begrip op te brengen voor de beweegreden van Excelsior het duel niet meer voort te zetten. Voorzitter Dé Stoop vond de houding van de Rotterdammers zelfs onbegrijpelijk. "lk begrijp niet waarom men niet verder durfde te spelen. Zegge en schrijve één supporter heeft de wedstrijd verpest. De politie had zo'n rïtan moeten grijpen."

Wat de gevolgen voor Excelsior zullen zijn, dat volgens de reglementen immers verantwoordelijk is voor een goed verloop van de wedstrijd, wilde zelfs rapporteur Charles Korver niet zeggen. Zijn bevindingen zal hij de tuchtcommissie van de KNVB melden, die in de loop van de week een oordeel uit zal brengen over de eventuele straf. "Er moet, onder andere aan de hand van de rapporten van scheidsrechter en rapporteur, vastgesteld worden in hoeverre'er sprake is van schuld aan Ëxcelsior-kant voor het niet doorgaan van de wedstrijd. Ais dat inderdaad het geval is. kan dat een geldboete opleveren, of worden winstpunten in mindering gebracht, terwijl het ook mogelijk is dat de wedstrijd op eigen terrein of op het terrein van de tegenstander uitgespeeld wordt".