volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 13 11 2 0 35
2 AZA 13 9 2 2 29
3 WII 13 8 1 4 25
4 PSV 13 7 3 3 24
5 VIT 13 7 2 4 23
6 HEE 13 5 6 2 21
7 HER 13 6 3 4 21
8 UTR 13 6 2 5 20
9 GRO 13 6 2 5 20
10 FEY 13 5 5 3 20
11 TWE 13 5 3 5 18
12 SPA 13 4 4 5 16
13 EMM 13 4 1 8 13
14 FOR 13 3 3 7 12
15 ADO 13 3 1 9 10
16 ZWO 13 3 1 9 10
17 VVV 13 3 0 10 9
18 RKC 13 1 1 11 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 03-11-2018 09:53:00

Groenendijk: We moeten verdedigen met de absolute wil


ADO Den Haag kan zich na de uitschakeling in de beker focussen op de competitie. Nu de prestaties daar ook al weken niet denderend zijn, begint trainer Fons Groenendijk zich serieus zorgen te maken. Vooral over de verdediging.


door Yorick Groeneweg
 
Fons Groenendijk loodste ADO van de degradatiezone naar de middenmoot van de eredivisie en zelfs de play-offs voor Europees voetbal. Nu beleeft de trainer voor het eerst sinds zijn aanstelling een mindere periode. Zo schrok hij ervan hoe zijn toch door de wol geverfde verdediging afgelopen donderdag vanaf de eerste minuut fout op fout stapelde tegen Feyenoord. De 5-1 nederlaag was het gevolg.
 
 
"Daar moeten we lering uit trekken. Het zit er dan vooral in dat we moeten verdedigen met echt de absolute wil om het niet te laten gebeuren", benadrukte Groenendijk gisteren in aanloop naar de volgende wedstrijd, morgen alweer op bezoek bij het onder Dick Advocaat weer wat opgeleefde FC Utrecht.
 

Tom Beugelsdijk, ADO Den Haag, beker

Nog los van het te korte tikkie terug waarmee Giovanni Troupée Nicolai Jørgensen de 1-1 schonk, zat vooral de 2-1 vlak voor rust de ADO-trainer dwars. Eric Botteghin kon uit een hoekschop zo raak knikken. "Nota bene uit een stilstaande situatie werden we geslacht, dat mag gewoon niet gebeuren. Dat zijn fases die zijn doorgesproken, we weten precies wie er wie moet dekken."
 
 
Pijnlijke momenten
Dat gebeurde dus niet en daar ging Groenendijk gisteren direct mee aan de slag. Na de uitlooptraining werden de beelden teruggekeken, besproken en werden de spelers ook geconfronteerd. "Dat zijn pijnlijke momenten, maar als we het er niet heel snel uit halen dan komen ze in elke wedstrijd terug. We moeten nu bijna drie, vier goals maken om te winnen. Dat kan niet."
 
 
Dat besef was er ook bij Tom Beugelsdijk, die Botteghin voor zijn doelpunt al een keer kwijt was bij een hoekschop van Steven Berghuis. "Robert (Zwinkels, red.) redde me de eerste keer fantastisch, maar de tweede knikte hij binnen. Dat mag mij niet overkomen, het is mijn man en dan mag hij hem niet maken. Het is dan de beste kopper van Feyenoord, dat mag voor mij geen excuus zijn."
 
 
Hoewel de Haagse verdediger de slaap na een wedstrijd altijd al slecht kan vatten, had hij nu helemaal moeite om tot rust te komen. "Op een nette manier gezegd, ik vind het echt heel vervelend dat we verloren. We moeten elkaar in het veld meer helpen, bijvoorbeeld door wat compacter te gaan staan. Feyenoord strafte onze fouten af, maar dat zal FC Utrecht zondag ook doen."
 
 
Precies om die reden is Groenendijk ook zo alert voor het duel van morgen. "Er zijn signalen dat we heel erg bij de les moeten zijn om het niet mis te laten gaan. Zo maken we te veel fouten. Het lijkt structureel dat we in het begin te veel om ons heen kijken en dan kansen weggeven. Je kan nu zeggen: 'Trainer, we staan gedeeld negende en er is niet veel aan de hand'. Ik wil het voor zijn."
 
 
Ondanks dat Groenendijk zijn spelers doorgaans vertrouwen geeft en ze lang laat staan, kunnen verschuivingen in de selectie worden verwacht. Donderdagavond in de tweede helft al werd rechtsback Giovanni Troupée bijvoorbeeld met een wissel uit zijn lijden verlost. "Er moet nu eenmaal gepresteerd worden bij ADO. Op dit moment vind ik dat het beter moet."
 
 
Immers en El Khayati onzeker
ADO Den Haag-trainer Fons Groenendijk hoopt dat hij morgen in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht weer kan beschikken over Lex Immers en Nasser El Khayati. De middenvelders werden donderdagavond uit voorzorg gewisseld in het met 5-1 verloren KNVB-bekerduel met Feyenoord.
 
Hoewel Immers en El Khayati gisteren in Den Haag alweer op het veld verschenen, staat er achter de inzetbaarheid van de twee middenvelders nog een groot vraagteken. "Het is balanceren op een dun koord", verduidelijkt Groenendijk, die in de Kuip zowel Immers al El Khayati naar de kant haalde vanwege respectievelijk knie- en hamstringklachten.
 
"De belangrijke spelers houd ik natuurlijk graag aan boord. Daarom wisselde ik ze bewust na de 3-1, want ik wil niet dat we ze langdurig kwijtraken", aldus de ADO Den Haag-trainer.