support Casper
 
volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 23 17 2 4 53
2 AZA 23 16 2 5 50
3 FEY 23 13 7 3 46
4 PSV 24 13 6 5 45
5 WII 24 12 5 7 41
6 UTR 23 11 5 7 38
7 VIT 24 11 5 8 38
8 GRO 24 10 5 9 35
9 HER 24 9 5 10 32
10 HEE 24 7 9 8 30
11 SPA 24 8 6 10 30
12 EMM 24 8 5 11 29
13 TWE 24 7 6 11 27
14 VVV 24 8 3 13 27
15 FOR 24 6 6 12 24
16 ZWO 24 6 4 14 22
17 ADO 24 4 6 14 18
18 RKC 24 3 3 18 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 06-08-1968 22:40:00

ADO vertrouwt blindelings op inzicht van Ernst Happel


Uittocht van vedetten opgevangen met jeugd

Aan het einde van het seizoen 1961-1962 stond voetbalminnend Den Haag ontzet overeind, hoe was het mogelijk dat ADO, zéér geliefd in de residentie, een ware exodus van prominente spelers propageerde?


Waarom wilde men breken met jarenlang erkende vedetten ais Carol Schuurman, Guus Haak, Henny den Engeise, Mick Clavan en Maarten Trommel? Er heerste groot wantrouwen toen de bedoelingen van ADO's bestuur openbaar werden. Er ontstond zelfs lichte paniek toen de plannen werden gerealiseerd en de gevestigde voetballers een voor een naar andere clubs overgingen. ADO, zo oordeelde men, was bezig aan de ondergang. Ook in de club zelf was een stroming die het beleid niet wenste te aanvaarden. Maar de verhitte debatten, kritieken en zelfs een turbulent verlopen ledenraad-vergadering brachten In de situatie geen verandering. ADO zou het eens zónder coryfeeën gaan proberen. Het bestuur, met de wat stuurs kijkende Nico den Doelder aan het hoofd, stond pal.
 

Wij schrijven augustus 1966: ruim vier jaar na de geruchtmakende "uitverkoop" en één week voor de start van de nieuwe competitie. ADO heeft twee seizoenen achtereen een derde plaats ln de eredivisie veroverd. Het bereikte in de afgelopen vier Jaar tweemaal de finale om de beker. liet streed tweemaal in de intertoto-competitie en komt ditmaal daarin in de kwartfinales tegen het Zweedse IFK Gotenburg. Het ondervond totaal geen moeilijkheden met het opnieuw contracteren van de spelers aan bet eind van bet vorig seizoen. Het heeft een eerste elftal met een gemiddelde leeftijd van drleeëntwintlg jaar, voor het tweede ligt dat moyenne nog lager: eenentwintig Jaar. En ADO beeft zich bovendien op financieel gebied uitstekend kunnen redden — het heeft per thuiswedstrijd ongeveer achttienduizend toeschouwers op de tribune. ADO is een gezonde club, die ook organisatorisch voortreffelijk draait.
 

Er is intussen in de structuur van de vereniging ook bij ADO het een en ander veranderd. Over één ding is men het in Den Haag wel eens: de visie van Den Doelder c.s, nu al weer vier jaar geleden, was de juiste. Wat weinigen zullen weten is dat ADO's leiding in die woelige periode blindelings afging op de mening en de adviezen van één man: de Oostenrijkse ex-lnternational en oefenmeester Ernst Happel. De Wener zag na één seizoen, waar het bij het met talent rijkelijk bedeelde, maar mentaal zo zwakke ADO aan mankeerde. Hij legde zijn bezwaren neer in een wrange aanklacht. Dat sommige spelers al fikse bedragen kregen uitgekeerd, vóór zij ook maar één oefenwedstrijd hadden gespeeld. Dat ADO's sterren zich vaak onvoldoende inspanden. Dat zij rondliepen met té grote allure. Dat de stemming niet goed was. Dat daarom de jeugd niet kon worden opgevangen op de topselecties. ADO begréép. Het moedige, blindelings vertrouwen in de vakman is tenslotte rijkelijk beloond.


    
Onherkenbaar

Het ADO van nu is dan ook onherkenbaar in vergelijking met het elftal van toen. ADO heeft geen echte uitblinkers. Het heeft wel een elftal met harde werkers. Met jonge, eerzuchtige spelers, bereid tot offers en grote inspanningen. Gerard Slager (29), secretaris betaald voetbal en een van de jongste bestuurders ln de Nederlandse betaalde sector, stelt vast: "Het publiek ziet liever jongens die blijven knokken voor elke bal. Een mooi voorbeeld daarvan is onze rechtsbuiten Harry Heijnen. Bepaald geen groot voetballer, ook niet begiftigd met een rijke techniek. Maar wel een geweldige terriër. Toen hij enigtijd geblesseerd was geweest kreeg hij bij zijn terugkomst van een gedeelte van de toeschouwers een cadeau aangeboden. Ik betwijfel sterk of dat ooit met een Clavan of een Schuurman, hoe talentvol ook, gebeurd zou zijn". ADO heeft vorig jaar een rigoreuze verandering ondergaan. Er is nu een algemeen bestuur, Bestaande uit de heren N. den Doelder, H. Bliek en H. Schoufour. Daarnaast werden de secties betaald- en amateurvoetbal gecreeerd, die autonoom kunnen werken. ADO kent ook de figuur van de manager: Eddy Hartmann houdt nauwe contacten met bestuur, spelers en trainer. De Haagse club heeft een begroting van ongeveer een half miljoen gulden, dat bereikt zou worden met een toeschouwersgemiddelde van twintigduizend. Niettemin komt ADO rond. Verwacht mag worden dat volgend jaar zo'n zestigduizend gulden uit de reclame kan worden getoucheerd. In ADO-kringen hecht men grote waarde aan de kracht van de reclame. Als specialist werd ir. Kau aangetrokken. Vooral dank zij diens activitelten kan ADO zulke bedragen bereiken. Een primeurtje op dit gebied is bijvoorbeeld het entreekaartje. Daarop staat aan de voorkant een sigarettenmerk; aan de achterzijde probeert diezelfde firma in een annonce personeel voor de fabriek te werven. Slager: "Dat Idee hebben we gekregen naar het voorbeeld van FC Koln. Wij hebben nu ook wat meer mogelijkheden gokregen. Voorlopig hebben de overdekking en uitbreiding van de lange zijtribunne voorrang. Wij gaan uitbreiden tot een capaciteit van dertigduizend".

ADO heeft zesentwintig contractspelers, die allen een nevenberoep hebben. Zij verdienen driehonderd gulden voor een gewonnen wedstrijd, honderdvijftig bij een gelijk spel en niets in het geval van een nederlaag. De training berust bij Happel, geassisteerd door oud-speler Rinus Loof en de jonge Rob Baan, die de Jeugd intensief onderhoudt. Er wordt viermaal per week getraind. Donderdags en zaterdags krijgen de spelers een diner aangeboden. Slager: "Wij blijven op de beker mikken, wij hopen opnieuw in de bekerfinale te komen en dan eindelijk, bij de vijfde keer, de beker ook te veroveren. Bovendien mikken wij op de intertoto-competitle, die ons zeer goed is bevallen". Ernst Happel, een rustige geblokte Oostenrijker, die grote populariteit geniet en net volgend jaar aan zijn zesde seizoen bij ADO begint, zegt: "Ik had onze ploeg eigenlijk op enkele plaatsen willen versterken. Maar ik begrijp dat het bestuur andere zaken belangrijker acht. Bovendien: ook met dit elftal moet het kunnen lukken". Happel heeft gelijk gehad, vier jaar geleden. In ADO's huidige eerste bijvoorbeeld komen rechtsachter Theo van der Burch, stopper Aad Mansveld cn linksachter Harry Vos zó uit de junioren.

    
A.D.O.
Gekochte spelers: Ardesch (van FC Twente).
Verkochte spelers: Van Dullemen, Van Vianen, Verlangen, Aardse, allen naar Holland Sport.
Eerste keus: Thie, Van der Burch, Vllerius. Mansveld, Vos. Jochems, De Zoete, Heinen, Maassen, Van Miert en Aaits.
Trainer: Ernst. Happel.