Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 26-10-1936 14:04:00

A.D.O. scoort tweemaal, maar verliest toch met 2-1 van Xerxes.

Machteloos voorhoedespel in het Zuiderpark.
Zooals een nachtkaars pleegt uit te gaan, zoo begon gisteren in het Zuiderpark de wedstrijd A.D.O.-Xerxes en behoudens een kleine opflikkering in de tweede helft heeft de kamp dit karakter tot het einde toe behouden.

Het beeld was al even troosteloos als het weer.

Toeschouwers waren er niet veel en de wegblijvers hebben volkomen gelijk gehad. Het is geen pretje regen te trotseeren en dan als belooning een wedstrijd te zien te krijgen, waarin twee machtelooze voorhoeden aan het werk zijn, waartegen de verdedigingen ruimschoots zijn opgewassen. Dat is armoe lijden voor niets dat is zonde van tijd en geld. De regen had het veld glad en zwaar gemaakt en dat was natuurlijk voor een deel de oorzaak van het wel zeer matige wedstrijdpeil, maar daarnaast was dit toch wel in de allereerste plaats te wijten aan het gemis aan inzicht der aanvalsspelers. vooral bij A.D.O. Dat was volkomen doorzichtig en uitermate primitief. In de eerste helft ging het bij de Xerxanen nog wel. maar toen hadden de Rotterdammers met veel tegenslag te kampen. Het zou niet abnormaal geweest zijn, indien zij toen een kleinen voorsprong hadden genomen. Na de rust verdienden zij dat niet meer, want toen was het ook aan die zijde totaal mis. In beide elftallen waren de verdedigingen veruit de sterkste onderdeelen. Speciaal bij A.D.O. verdient Choufoer een pluim, want deze jongeman was het groote struikelblok voor de bezoekers. Er dreigde feitelijk alleen gevaar voor de A.D.O.veste wanneer Choufoer door de gladheid was uitgegleden en op den grond lag. Zoo ontstonden dan ook de twee doelpunten, waarvan er nog één door een rood-groene zelf werd gescoord. Dat was dan eigenlijk de tegemoetkoming voor de Rotterdamsche defensie in de eerste helft en al met al kan niet gezegd worden, dat Xerxes de bescheiden zege niet verdiende.

Van de A.D.O.-ers dient nog vermeld te worden, dat van Maren een prima partij speelde, dat Schurink lofwaardig werkte en dat invaller Martens het niet kwaad deed. Wel werd erg de afwezigheid gevoeld van Loof, die aanvankelijk zou spelen, maar op last van den militairen arts verstek moest laten gaan. Het verloop. De samenstelling der elftallen, die speelden onder leiding van den heer Vrugt, was aldus:

A.D.O.:
Koek, Achter Kool. Choufoer. Schurink, van Maren, Volz, B. Tap. Berg, Martens, v. d. Beukel en de Korte.

Xerxes:

Damme, Vuyk, Schut, de Haan, Dubbelman, v. d. Broek, de -long, v. Oort, Lagendaal, v. d. Vaart en Westdijk.

Het begin is al slap. De Rotterdammers domineeren, maar de gladheid speelt hen parten en al hun aanvallen blijven vruchteloos, omdat zij stranden op de hechte Haagsche defensie. Lagendaal lost een paar vervaarlijke schoten, maar het zit hem niet mee, want de ballen gaan juist naast en bij zijn clubgenooten lukt het ook niet. De tegenaanvallen, welke A.D.O. zoo nu en dan onderneemt, zijn niet bijster gevaarlijk: de roodgroenen tippelen met gretigheid in het buitenspelvalletje en de voorhoede mist de finishing touch. Toch komt betrekkelijk onverwacht A.D.O. nog aan de leiding en wel in de 21e minuut als een goede aanval wordt besloten met een scherp schot van de Korte. De Xerxes-doelman slaat het leder weg, doch dit komt juist voor de voeten van B. Tap, die nu gemakkelijk kan scoren, 1-0. De Xerxanen komen daarna weer in de meerderheid, maar het geluk wil niet aan hun zijde komen. Verdiende doelpunten blijven uit, A.D.O. behoudt haar 1-0 voorsprong.

In de tweede helft pakt A.D.O. terstond energiek aan en is ferm in het offensief, maar de voorhoede weet de geboden kansen niet te benutten, terwijl doelman Damme voor de rest zorgt. Ongeveer twintig minuten lang demonstreert de thuisclub een veldmeerderheid, maar dan komt Xerxes weer opzetten en enkele gevaarlijke uitvallen zijn daarvan het gevolg. In de 28e minuut zet Westdijk voor, er ontstaat een scrimmage en daarbij werkt Volz het leder in eigen doel (1-1).

Op fortuinlijke wijze komen de Rotterdammers dus aan den gelijkmaker. A.D.O. verandert nu wat aan haar opstelling, maar veel haalt dat niet uit en Xerxes blijft iets in de meerderheid. Lagendaal lost een fraai schot, waarbij de bal van de lat terugketst. Het ziet er naar uit, dat er niet meer gedoelpunt zal worden en dat beide partijen met één punt genoegen zullen nemen. Vier minuten voor het einde raken Lagendaal en Berg geblesseerd bij een scrimmage en worden resp. vervangen door de Kok en Wijnands. A.D.O. probeert het nog even, maar dan. twee minuten voor het slot, onderneemt Xerxes een uitval, er ontstaat een scrimmage on daaruit weet invaller de Kok Xerxes aan het winnende doelpunt te helpen, 1-2.

Daarbij blijft het. Ieder is blij wanneer het eindsignaal klinkt.