volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 25 18 2 5 56
2 AZA 25 18 2 5 56
3 FEY 25 14 8 3 50
4 PSV 26 14 7 5 49
5 WII 26 13 5 8 44
6 UTR 25 12 5 8 41
7 VIT 26 12 5 9 41
8 HER 26 10 6 10 36
9 GRO 26 10 5 11 35
10 HEE 26 8 9 9 33
11 SPA 26 9 6 11 33
12 EMM 26 9 5 12 32
13 VVV 26 8 4 14 28
14 TWE 26 7 6 13 27
15 ZWO 26 7 5 14 26
16 FOR 26 6 8 12 26
17 ADO 26 4 7 15 19
18 RKC 26 4 3 19 15
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 04-10-2018 08:15:00

Oud-scheidsrechters zien dat VAR ADO Den Haag benadeeld heeft


ADO Den Haag en de VAR zijn nog geen vrienden. De twijfelachtige relatie begon in de wedstrijd tegen Heracles. En afgelopen weekend voelde de Haagse club zich weer gedupeerd.


door Marijn Abbenhuis
 
 
ADO Den Haag-trainer Fons Groenendijk was na afloop van de tweede competitiewedstrijd van het seizoen zeer boos. Zelfs de gloednieuwe VAR kon die dag niet voorkomen dat ADO in zijn ogen een onterechte penalty en een buitenspeldoelpunt tegen kreeg. De 'Vreselijke Arbitrale Ravage' noemde hij het systeem voor de camera van Fox Sports en in de persconferentie gaf hij even later aan dat hij denkt dat zijn team VAR-gevoelig is.
 
 
"Met die laatste opmerking heeft Groenendijk de kat misschien wel op het spek gebonden", beoordeelt voormalig scheidsrechter Mario van der Ende. "Daardoor letten sommige scheidsrechters misschien extra goed op tijdens duels van ADO Den Haag. Ik heb tijdens besprekingen tussen scheidsrechters weleens vaker gemerkt dat ze zich bijvoorbeeld voornemen om harder tegen Luuk de Jong op te treden omdat het een 'zeikerd' is. Dat hoort niet. Je moet als scheidsrechter zonder vooroordelen optreden. Het is moeilijk om dat hardop te zeggen, maar ik het nog weleens het idee dat persoonlijke voorkeur meespeelt bij sommige scheidsrechters."
 
 
Daarmee geeft Van der Ende aan dat er ook met de VAR nog ruimte is voor willekeur en dat beaamt ook zijn voormalige collega Dick Jol. "Het probleem is dat er niet heel veel scheidsrechters beschikbaar zijn, elk weekend", legt Jol uit. "De mensen die verantwoordelijk zijn als VAR, zitten in veel gevallen nog aan de babyvoeding. Die jongens durven misschien niet in te grijpen en dat maakt het systeem willekeurig."
 
 
Overtreding
Het bleef voor ADO Den Haag niet bij de wedstrijd tegen Heracles wat betreft VAR-situaties. Tegen PSV kreeg de ploeg van trainer Fons Groenendijk een penalty tegen nadat de VAR scheidsrechter Bas Nijhuis opdracht gaf de overtreding van ADO-linksback Aaron Meijers op Luuk de Jong nogmaals te bekijken. Meijers had de PSV-spits naar de grond getrokken vlak voordat PSV-rechtsback Denzel Dumfries een voorzet wilde geven. Nijhuis bekeek het incident dat hij zelf had gemist en gaf een strafschop.
 
 
Het meest recente VAR-incident rondom ADO Den Haag was ook al niet in het voordeel van de Haagse club. Afgelopen weekend tegen SC Heerenveen kreeg ADO-spits Tomas Necid geen strafschop terwijl hij opzichtig aan zijn shirt werd getrokken door Heerenveen-speler Ben Rienstra. "Bij dat moment vraag ik me dus af wat de VAR aan het doen is", vervolgt Jol. "Daar had hij gewoon moeten ingrijpen en als hij dat niet doet, vind ik dat hij niet goed genoeg is. Daarom is het belangrijk dat de VAR een ervaren scheidsrechter is en dat is nu vaak niet het geval. Wat je daardoor krijgt, is dat relatief jonge scheidsrechters situaties moeten beoordelen en hun visie daarop moet opdringen aan de scheidsrechter op het veld. De vraag is of ze dat ook durven. Want behalve het feit dat de scheidsrechter op het veld meer ervaring heeft dan diegene zelf, loop je ook het risico dat je de leidsman aan het begin van de wedstrijd opzadelt met het wantrouwen van de spelers op het veld. Als de scheidsrechter eenmaal een keer overruled is, zal hij de rest van de wedstrijd bij al zijn beslissingen te horen krijgen dat hij beter even de VAR kan raadplegen. Dat is niet goed voor het zelfvertrouwen van een scheidsrechter."
 
 
Onervaren
Volgens Jol kan daar ook het verschil optreden tussen hoe scheidsrechters ploegen als ADO Den Haag benaderen. "Scheidsrechters bereiden zich voor op de ploegen die ze moeten fluiten", legt hij uit. "Een onervaren scheidsrechter past zich daaraan aan. Dat moet je juist niet doen. Als Groenendijk zegt dat ADO een VAR-gevoelige ploeg is, bedoelt hij daarmee dat zijn ploeg veel fysieke duels aangaat. Daar stelt een onervaren scheidsrechter zich op in. Dat is een veelgemaakte fout. Je moet als scheidsrechter goed voorbereid zijn, maar nooit bevooroordeeld."
 
Van der Ende nuanceert overigens het beeld dat ADO de VAR altijd tegen heeft. "Tegen Fortuna Sittard kregen ze een onterechte penalty en tegen PSV kreeg Meijers geen tweede gele kaart, waar dat wel had gemoeten. Alle situaties rondom ADO Den Haag zijn daarom symbolisch voor de VAR. Het kan vriezen en het kan dooien. Dat is nou juist niet meer de bedoeling. De kinderziektes hadden al uit dit systeem moeten zijn. Er wordt al twee jaar aan de VAR gewerkt, het is goed geëvalueerd, dan moet het ook goed gaan."
 
 
 
ADO in cijfers
 
Een
ADO Den Haag vervolgt de competitie zaterdagavond thuis tegen FC Groningen. Van de laatste 7 Eredivisie-wedstrijden tegen die club, won ADO er maar één. Dat was de 4-3 thuiszege op 8 april 2017.
 
Vier
ADO-speler John Goossens debuteerde op 4 februari 2009 in de Eredivisie tegen FC Groningen, als speler van NEC. Hagenaar Mimoun Mahi maakte zijn Eredivisie-debuut juist tegen ADO Den Haag, namens FC Groningen.
 
Zeven
Dion Malone maakte 3 van zijn 6 Eredivisie-doelpunten tegen FC Groningen, waaronder zijn eerste Eredivisie-doelpunt ooit, op 15 maart 2014. Malone maakte toen kort voor tijd de winnende treffer in een duel dat ADO Den Haag met 2-1 won.
 
Drie
ADO Den Haag kwam in 7 van de laatste 8 thuisduels op achterstand. Tegen Fortuna Sittard gebeurde dat niet (3-1 winst). Alleen tegen FC Twente, op 14 april 2018, zette ADO de achterstand om in een overwinning. Het werd toen 2-1.
 
Zestien
ADO Den Haag incasseerde in de laatste 16 Eredivisie-duels minimaal 1 doelpunt. Acht van die wedstrijden speelde de Haagse club thuis. De laatste keer dat ADO de nul hield was op 25 februari 2018 uit bij Ajax (0-0).