volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 34 28 2 4 86
2 PSV 34 26 5 3 83
3 FEY 34 20 5 9 65
4 AZA 34 17 7 10 58
5 VIT 34 14 11 9 53
6 UTR 34 15 8 11 53
7 HER 34 15 3 16 48
8 GRO 34 13 6 15 45
9 ADO 34 12 9 13 45
10 WII 34 13 5 16 44
11 HEE 34 10 11 13 41
12 VVV 34 11 8 15 41
13 ZWO 34 11 6 17 39
14 EMM 34 10 8 16 38
15 FOR 34 9 7 18 34
16 EXC 34 9 6 19 33
17 GRA 34 8 5 21 29
18 NAC 34 5 8 21 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 13-03-1973 12:00:00

Hoogste score van dit seizoen, Jacques Roggeveen inspireert Den Haag


Drie kwartier kwam Jacques Roggeveen in actie. En in die laatste vijfenveertig minuten van de strijd tegen FC Groningen lukte plotseling wat in de eerste helft nog tot de onmogelijkheden dreigde te behoren: doelpunten maken.


Vijf keer werd doelman Nordstrom gepasseerd en het grootste aandeel in die plotselingen explosie van produktiviteit (de 5-0 was FC Den Haags grootste over-winning van het seizoen) had Jacques Roggeveen.

Eerst stelde hij met een simpele hoofdbeweging Wietse Couperus in staat de angst voor doelpuntloos gelijkspel weg te nemen en daarna 'frommelde' hij een voorzet van Hans van Eeden in het doel, kopte hij op fraaie wijze een voorzet van Harald Berg achter Nordstrom en zette toen ook nog zijn hoofd onder een bijna identieke voorzet van weer Hans van Eeden. En Wietse Couperus, ook al een speler, achter wie Vaelav Jezek vraagtekens had geplaatst, tenslotte rondde het Haagse feest af.

DILEMMA
Reden tot vreugde, hoewel het dilemma voor Vaclav Jezek nu wederom groter lijkt te zijn geworden. De Tsjech, die bij zijn gevecht met de Tsjechische autoriteiten om nog langer in Nederland te mogen blijven onlangs de steun van de voorzitter van de Tsjechoslowaakse voetbalbond heeft weten te krijgen. worstelt met gebrek aan stootkracht in de aanval. Dit seizoen bleven de Hagenaars aanvallend onder de maat en het was in de voorste lijn vaak een stuivertje-wisselen. Vorige week verdween Wietse Couperus uit de spits gisteren koos Jezek voor vier spits-spelers. Mede met oog op het publiek, dat immers produktiviteit op hoge prijs stelt, liet hij verdediger Thijs Wijngaarde aan de kant, waardoor extra aanvaller kon worden Ingezet. In dat kwartet was echter geen plaats voor Jacques Roggeveen. Jezek: "Roggeveen was tegen Sparta niet best en ik wilde daarom Couperus en Hesstad weer een kans geven. Wel heb ik Jacques van te voren gezegd dat hij er rekening mee moest houden toch nog te moeten spelen'.

APPELBOOM
Die kans kreeg Roggeveen na een eerste helft waarin FC Groningen, zoals trainer Ron Groenewoud stelde, de strijd 'redelijk in de hand' had. Maar nadat Jacques Roggeveen op het allerlaatste moment voor het begin an de tweede helft het veld was opgekomen (Jezek: 'Dat was niet bedoeld om Groningen, tegen wie Roggeveen in de eerste wedstrijd het enige doelpunt maakte, te verrassen'), veranderde de strijd volkomen. Er vielen bij herhaling gaten in de steeds stunteliger spelende Groningse ploeg. Ron Groenewoud: 'Het was een vreemde wedstrijd, we hebben als een stelletje amateurs staan spelen. We zijn na rust gewoon te lief geweest. Er had iemand bij Roggeveen, van wie je weet dat hij sterk in de lucht is, moeten staan. Vraag me niet wie: gewoon, iemand. De schuld ligt ook niet bij één man, maar bij het hele elftal. Het was alsof Den Haag na rust tegen een rijpe appelboom trapte'

De opzienbarende metamorfose in de tweede helft zal door het publiek (Jacques Roggeveen is óók op het Zuiderpark een geliefd voetballer) wel grotendeels op de schouders van Roggeveen worden geschoven. Maar Jacques zelf relativeert dat optreden en is er geenszins van overtuigd dat Jezek mi de oplossing heeft gevonden. Roggeveen: 'Ik heb in deze wedstrijd naar mijn gevoel minder energie ge-bruikt dan gewoonlijk, maar alles wat ik deed was nuttig. Dat het, met mij in het elftal, ineens beter ging, had vele oorzaken. De wind was gunstiger. Groningen viel plotseling aanmerkelijk terug, ik kreeg de voorzetten ook hoog en ik ben nu eenmaal sterk in de lucht. Als je dan nog Vrijgela-ten wordt, is het niet zo moeilijk ze erin te koppen. Bovendien sprintte ik, als we gingen bewegen en er gaten vielen, steeds in het goede gat. Misschien kun je als je op de reserve-bank zit, beter de fouten van de tegenstander zien, krijg je gemakkelijker inzicht'.

RESERVEBANK
Die reservebank is een betrekkelijk nieuw verschijnsel in de loopbaan van Jacques Roggeveen, die ook nog eens het Nederlands elftal heeft 'ge-red'. Roggeveen: 'Het is niet zo dat ik extra-geprikkeld of kwaad ben. Hoewel het niet leuk is ernaast te staan, moet je dat toch accepteren. Den Haag zit in een overbruggingsjaar: de groep spelers ds van 11 naar 17 uitgebreid, onder wie maar enkele uitblinkers. Het is dus logisch dat je er vaak naast staat. Ik praat er veel over, vooral met Wietse. Het moet eigenlijk zo zijn dat je tegen de jongen zegt die in jouw plaats het veld (ingaat: succes, het beste. Want die jongen trapt misschien wel jouw geld bij elkaar.


OVERBRUGGING

Dat overibruggingsjaar geldt niet alleen het elftal. Roggeveen: "Ook bestuurlijk en organisatorisch Ss dit eerste jaar van de FC Den Haag een overbrugging. En voor mij gaat dit ook op. Het laatste jaar bij Holland Sport was voor mij een slecht jaar. Dat werkt nu nog steeds door; ik heb mij op moeten werken. Ook is mijn rol in het elftal anders. Bij Holland Sport kon ik alles doen; daar speelde dk een hoofdrol. Er werd tegen mij voor een wedstrijd gezegd: kijk maar wat je kunt maken, jij weet wel wat je kunt en moet doen, Jacques. En als ik het dan deed en maakte, was het goed. Lukte het niet dan was het gewoon jammer. Dat kan nu echter niet meer. Hoewel Jacques Roggeveen niet meer tot de jongsten behoort (hij is 29 jaar) hoopt hij die overbrugging wel bij FC Den Haag af te ronden: Volgend seizoen moet ik me hebben aangepast, ik hoop ook dat het dan weer als vanouds gaat. FC Den Haag-FC Groningen 5-0 (0-0) — 53: Couperus 1-0, 72: Roggeveen 2-0, 76: Roggeveen 3-0, 79: Roggeveen 4-0, 84: Couperus 5-0. Scheidsrechter: Berrevoets. Toeschouwers: 8000