volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 25 18 2 5 56
2 AZA 25 18 2 5 56
3 FEY 25 14 8 3 50
4 PSV 26 14 7 5 49
5 WII 26 13 5 8 44
6 UTR 25 12 5 8 41
7 VIT 26 12 5 9 41
8 HER 26 10 6 10 36
9 GRO 26 10 5 11 35
10 HEE 26 8 9 9 33
11 SPA 26 9 6 11 33
12 EMM 26 9 5 12 32
13 VVV 26 8 4 14 28
14 TWE 26 7 6 13 27
15 ZWO 26 7 5 14 26
16 FOR 26 6 8 12 26
17 ADO 26 4 7 15 19
18 RKC 26 4 3 19 15
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 20-09-2018 09:56:00

'Vitesse is kwetsbaar'


Duel in Arnhem komt volgens Santi Kolk op goed moment


door Marijn Abbenhuis
 
 
Santi Kolk in 2006 tegen Hapoel Kfar Saba
ADO Den Haag gaat zaterdagavond op bezoek bij Vitesse. Daar moet het zich herstellen van de 0-7 oorwassing tegen PSV. Santi Kolk, oud-speler van zowel ADO als Vitesse, analyseert.
 
ADO Den Haag wil zo snel mogelijk de hevige kater die het opliep in de thuiswedstrijd tegen PSV wegspoelen. Daarvoor krijgt de ploeg van trainer Fons Groenendijk zaterdagavond de eerste kans.
 
De uitwedstrijd tegen Vitesse is echter in meerdere opzichten een interessante ontmoeting. De twee clubs stonden in mei namelijk nog tegenover elkaar in de play-offs. Santi Kolk herinnert zich die dubbele confrontatie nog goed. De Haagse spits, die in 2007 namens ADO Den Haag twee keer scoorde in de uitwedstrijd tegen Vitesse (2-2) en een paar maanden later naar de Arnhemmers vertrok, volgt zijn voormalige werkgevers nog op de voet en ziet dat er het nodige is veranderd sinds de wedstrijden in de nacompetitie. Hij analyseert de wedstrijd op basis van vier onderdelen.
 
 
 
 
 
1.  De oorwassing
De 0-7 thuisnederlaag tegen PSV zal ongetwijfeld hard zijn aangekomen bij ADO Den Haag, maar ook Vitesse kreeg dit seizoen al een flinke tik te verwerken. Zij gingen in eigen huis met 0-4 onderuit tegen Ajax, terwijl de Arnhemmers op basis van de voorgaande seizoenen voor een goed resultaat dachten te kunnen gaan tegen de Amsterdammers. 
 
"Ik denk dat ADO Den Haag redelijk snel zal herstellen van die oorwassing tegen PSV", geeft Santi Kolk aan. "Eigenlijk beschikt ADO over de perfecte technische staf om met zo'n dreun om te gaan. Deze trainers hebben veel ervaring en weten hoe ze de spelers moeten benaderen. Fons Groenendijk is een realistische trainer. Hij weet als geen ander hoe hij de ploeg weer op tijd kan klaarstomen voor de wedstrijd tegen Vitesse. Als jouw ploeg een mentale tik heeft gekregen, moet je duidelijk zijn tegenover je spelers en ervoor zorgen dat zij vertrouwen in zichzelf houden. Ik denk dat Groenendijk daar heel goed voor kan zorgen."
 
 
2. De verhoudingen
Het belangrijkste blijft echter dat je na een harde nederlaag snel weer een goed resultaat neerzet. Een overwinning is het beste medicijn tegen een opgelopen kater. Wat dat aangaat had het programma voor ADO Den Haag gunstiger gekund. De uitwedstrijd tegen Vitesse is op papier een lastige. De huidige nummer 6 van de eredivisie heeft volgens Kolk vooral in aanvallend opzicht meer kwaliteit dan ADO Den Haag. "Ik heb van beide ploegen al het nodige gezien, dit seizoen", legt de oud-spits uit. "Ik ken de ploegen goed en hoewel het zo vroeg in het seizoen nog moeilijk is om te zeggen hoe ze ervoor staan, moet ik denk ik tot de conclusie komen dat Vitesse betere spelers heeft. Als je de teams echter gaat ontleden, zijn de verschillen niet eens zo groot. ADO heeft met Abdenasser El Khayati een speler die ook bij Vitesse heel goed mee zou kunnen komen en als je naar de achterhoede van beide teams kijkt, vind ik Aaron Meijers bijvoorbeeld een betere linksback dan Alexander Büttner." 
 
"Het probleem is alleen dat Vitesse een paar spelers heeft die het verschil kunnen maken. Afgelopen weekeinde speelde Martin Ødegaard aan de zijkant. Ik denk dat het uiteindelijk de bedoeling wordt dat hij als aanvallende middenvelder gaat spelen met Bryan Linssen en Roy Beerens aan de zijkanten en Tim Matavz in de spits. Met die vier spelers in de aanval heeft Vitesse heel veel kwaliteit in huis. Ze zullen dan ook proberen om hoog druk te zetten en zelf zo veel mogelijk aan voetballen toe te komen. Achterin is Vitesse echter kwetsbaar en daar moet ADO gebruik van zien te maken. Ik snap dat ADO ook voor een voetballende speelstijl kiest met El Khayati die aan de bal heel creatief is. Met Tomas Necid hebben ze bovendien een balvaste spits met wie ze goed kunnen doorvoetballen. Toch denk ik dat ze het Vitesse vooral lastig kunnen maken als ze iets eerder de diepte zoeken en de snelheid van Becker en Hooi proberen te benutten."
 
 
3. De play-offs
Het is nog niet zo lang geleden dat ADO Den Haag en Vitesse elkaar troffen in de play-offs om Europees voetbal. Op 9 mei en 12 mei was Vitesse een maatje te groot voor de Haagse club. In Den Haag werd het eerst 2-5 en de return in Arnhem werd ook gewonnen door Vitesse (2-1). Mason Mount maakte in totaal vier doelpunten in die dubbele confrontatie. De jonge Brit speelt inmiddels in de Championship, bij Derby County.
 
"Het vertrek van Mount is niet het enige verschil bij Vitesse ten opzichten van de play-offs", analyseert Kolk. "Ook achterin zijn ze belangrijke spelers kwijtgeraakt. Daar hadden ze met Guram Kashia en Matthew Miazga een heel stabiel centraal duo. Die twee spelers zijn allebei weg en dat maakt Vitesse achterin een stuk kwetsbaarder. 
 
"Als je dan kijkt naar de verschillen bij ADO ten opzichte van die wedstrijden in de play-offs, is er weinig veranderd. Wat dat aangaat denk ik dat deze wedstrijd voor ADO op een heel goed moment komt. Ik denk sowieso dat ADO een beetje te laag wordt ingeschat. Als je het mij vraagt, gaan ze laten zien dat de goede prestaties van vorig seizoen geen incident zijn geweest. Oké, toen scoorde Bjørn Johnson aan de lopende band, maar met Necid hebben ze een vervanger aangetrokken die ook veel doelpunten gaat maken."
 
 
4.  De voorspelling
Santi Kolk refereert graag nog even aan de wedstrijd Vitesse - ADO Den Haag van 11 maart 2007. Toen werd het 2-2 in De Gelredome en maakte hij allebei de Haagse treffers. Voor aankomende zaterdag voorspelt hij een vergelijkbaar scenario. "Beugelsdijk is er niet bij door zijn schorsing, waardoor het nog lastiger wordt om de aanvallers van Vitesse af te stoppen. Ik weet ook niet zo goed wie hem zou moeten vervangen, maar ik denk dat Wilfried Kanon in zijn eentje ook al een heel eind komt. ADO gaat het Vitesse hoe dan ook lastig maken en ik denk daarom dat het, net als in 2007, 2-2 gaat worden."
 
 
 
ADO in cijfers
 
Veertien
ADO Den Haag kreeg in elk van zijn laatste 14 eredivisiewedstrijden minimaal 1 doelpunt tegen. De laatste langere reeks van duels met tegendoelpunten van de ploeg liep van november 2006 tot augustus 2008 (25)
 
 
Zes
Abdenasser El Khayati maakte de laatste zes doelpunten voor ADO Den Haag in de eredivisie. Niet eerder in de clubgeschiedenis maakte een speler zoveel goals zonder dat tussendoor een medespeler aan scoren toekwam.
 
 
Vijf
Alleen Heracles Almelo (6) kreeg dit eredivisieseizoen meer doelpunten tegen uit standaadsituaties dan ADO.
 
 
Zestien
ADO Den Haag kreeg de meeste gele kaarten dit eredivisieseizoen (16), waarvan 4 voor Tom Beugelsdijk en 3 voor Aaron Meijers. Tom Beugelsdijk is geschorst voor de wedstrijd tegen Vitesse. Aaron Meijers staat op scherp.
 
 
Drie
Er werd dit eredivisieseizoen in elke wedstrijd van ADO Den Haag minimaal 1 strafschop genomen. De Haagse club kreeg 4 strafschoppen tegen en kreeg er 3 mee. ADO is de enige ploeg waarbij dat gebeurde dit seizoen.