volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 3 3 0 0 9
2 HEE 3 3 0 0 9
3 FEY 3 2 1 0 7
4 TWE 3 2 1 0 7
5 PSV 3 2 1 0 7
6 VIT 3 2 0 1 6
7 UTR 2 1 1 0 4
8 ZWO 3 1 1 1 4
9 WII 3 1 1 1 4
10 VVV 3 1 1 1 4
11 HER 3 1 1 1 4
12 GRO 3 1 0 2 3
13 AZA 2 0 2 0 2
14 EMM 3 0 1 2 1
15 FOR 3 0 1 2 1
16 ADO 3 0 0 3 0
17 RKC 3 0 0 3 0
18 SPA 3 0 0 3 0
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Parool

Datum plaatsing: 10-05-1976 09:00:00

FC Den Haag zet Vujadin Boskov in z'n hemd (1-8)


Buitenspelval faalde tegen clever Feyenoord
Zo de spelers van FC Den Haag het duivelse voornemen mochten hebben gehad hun naar Feyenoord vertrekkende trainer-coach Vujadin Boskov op zijn 45e verjaardag een loer te draaien dan zijn ze in die opzet op briljante wijze geslaagd.


De Zuiderpark-équipe speelde gisterenmiddag tegen het met angst in het hart naar Den Haag gekomen Feyenoord zo naïef, dat de 15.000 toeschouwers niet alleen aan de tactische vermogens vande spelers, maar ook aan die van de Joegoslavische coach moeten zijn gaan twijfelen.

Het was bijna te gênant om te zien hoe knullig de Hagenaars de buitenspelval hanteerden en hoe kinderlijk eenvoudig Feyenoord aan zijn acht treffers kon komen. Bij een stand van 0-2 liet de getergde Boskov via Aad Kila aan aanvoerder Mansveldweten dat hij de buitenspeltaktiek overboord moest gooien en als een normale ausputzer moest gaan optreden, maar de woorden van de diep ongelukkige Joegoslaaf, die reputatie in elkaar zag storten, warentegen dovemansoren gericht. FC Den Haag bleef voortmodderen en kon na de catostrofale 8-1 nederlaag alleen als excuus aanvoeren, dat Feyenoord zo clever had gespeeld en dat de moordende hitte in het voordeel was geweest van de ploeg met de meeste kwaliteit. Aanvoerder Aad Mansveld: "Wij hebben een elftal dat het van knokken moet hebben. Toen we PSV hier met 4-1 pakten, gebeurde dat voor negentig procent op vechtlust. Zo iets was itmaal onmogelijk. Tot 0-2 hebben we aardig partij gegeven, daarna was het over en sluiten."


Heerlijk
Voor de Feyenoord-supporters was het een heerlijke middag, afgezien van die korte periode tussen de twee speelhelften toen ze door hun Haagse opponenten op de vlucht werden gedreven. De Rotterdammers meenden hun vreugde over de gang te moeten uiten met het scanderen van de naam Boskov. De Joegoslaaf zal met die vorm van vreugdevertoon allerminst gelukkig zijn geweest, temeer niet daar de ontgoochelde Haagse supporters op het Bos-koy, Bos-kov, onmiddellijk het "honde-lul, hondelul" lieten volgen. "Dit is het mooiste geschenk dat de spelers me hadden kunnen aanbieden", sprak de Joegoslaaf later dan ook zeer cynisch. Ik heb vijftien jaar gevoetbald en ik ben nu dertien jaar trainer, maar zo'n zware nederlaag  heb ik nog nooit geleden. En dat op m'n 45e verjaardag. Alle doelpunten die Feyenoord heelt gescoord hebben we weggegeven. Zelfs als we met negen man hadden gespeeld, zou Feyenoord onder normale omstandigheden geen acht doelpunten hebben gescoord."

Werd het duel vooral in taktisch opzicht voor de Hagenaars en Boskov een debacle. Ad Zonderland kon na afloop met een gelukkige glimlach constateren dat zijn plannen volledig waren opgegaan. Zonderland had Nico Jansen en Harry Vos buiten de ploeg gelaten en de als middenvoor optredende Willy Kreuz opdracht gegeven Simon van Vliet zo veel mogelijk uit het centrum weg te lokken. Hij had er op gespeculeerd dat Aad Mansveld dan automatisch wat naar voren zou opschuiven en dat de Haagse defensie daardoor op een lijn zou gaan opereren en veelvuldig haar toevlucht zou nemen tot de buitenspelval. Feyenoord zou dan via Vreijsen en snel opkomende middenvelders proberen toe te slaan. Dit alles lukte zo wonderwel dat men bijna zou zijn gaan geloven, dat Zonderland en Bqskov het zo vantevoren hadden afgesproken.

Voordat er tien minuten waren verstreken waren, waren Vreijsen. De Jong en Van Hanegem al driemaal door de Haagse defensie gesneden en het was alleen aan de slechte kwaliteit van de grasmat en het zwakke schieten van de Feyenoorders te wijten dat FC Den Haag vooralsnog op 0-0 bleef staan.


    
Netelig
Met een beetje geluk hadden de Hagenaars zelfs via Schoenmaker, Korevaar en Swanenburg een voorsprong kunnen nemen, maar Treijtel loste enkele netelige situaties bekwaam op. Mede omdat scheidsrechter Boosten enkele flitsende uitvallen van Feyenoord ten onrechte voor vermeend buitenspel onderbrak, duurde het tot de 30e minuut voordat de Rotterdammers hun zin kregen. Jan Everse gaf een zuivere dieptepass naar Wim Jansen en diens voorzet van de linkervleugel werd op volle snelheid door Martien Vreijsen algewerkt, 0-1.

Drie minuten later was het al 0-2. Terwijl aile Haagse verdedigers vlak bij de middenlijn naar voren renden, lanceerde de goed begonnen Willem van Hanegem de op het juiste moment op eigen helft gestarte Theo de Jong. Amateur Rene van Antwerpen, de negentienjarige vervanger van Ton Thie, een oud-Feyenoorder, voor wie de Rotterdammers nog de reglementaire 3000 gulden moeten ontvangen, kwam nog wel zijn doel uit, maar De Jong wist het obstakel goed te omzeilen en drukte de bal uit een scherpe hoek over de doellijn.


    
Hardleers

FC Den Haag bleek hardleers. Hoewel Boskov aanvoerder Mansveld het advies gaf het over een andere boeg te gooien, bleven de Zuiderparkbewoners hun heil zoeken in de buitenspelval en dat leidde in de laatste minuut van de eerste helft tot 0-3. Het doelpunt van Theo de Jong was een blauwdruk van zijn eerste treffer met dit verschil dat het ditmaal Wim Jansen was die de beslissende pass gaf.

Omdat FC Den Haag niet bij machte bleek terug te vechten is de tweede helft een "lachertje" geworden. In de 52e minuut was het Jan Everse die, na aangeven van Van Hanegem, alleen door mocht gaan en dat resulteerde in een strafschop, want Van Antwerpen bracht de Feyenoorder binnen de 16-meterlijn ten val. Willie Kreuz scoorde 0-4. Via 0-5 door Kristensen, 1-5 door Ouwehand, 1-6 door Kreuz, 1-7 door Nico Jansen, bereikte men tenslotte door Martin Vreijsen de hoogst ongewone score van 1-8. die door heel wat mensen met argwaan zal worden bekeken en die door Boskov begrijpelijk als een vernedering werd ervaren.

In de korte periode dat Boskov nu nog in het Zuiderpark de scepter zwaait, zullen de spelers ervan lusten. Aad Mansveld zag de bui al hangen. "Het zal in de komende week waarschijnlijk alleen maar conditietraining worden ..."

Opstellingen:
FC Den Haag
:
Van Antwerpen, De Caluwe, Van Vliet, Mansveld, Korevaar, Kila, Ouwehand, Perazic (43 Jol), Schoenmaker (65 Albertsen), Van Leeuwen, Swanenburg.

Feyenoord:
Treijtel, Schneider, Rijsbergen, v. d. Korput, Everse, W. Jansen, De Jong, Van Hanegem (52 Vos), Vreijsen, Kreuz, Kristensen (62 Nico Jansen).