AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 13-09-2018 09:33:00

Supporters ADO kunnen spektakel verwachten in duel met PSV

Wedstrijden tussen ADO Den Haag en PSV staan garant voor spektakel. Om alvast in de stemming te komen voor het duel van zaterdagavond (18.30 uur) vijf memorabele momenten.

door Michiel van Gruijthuijsen

1. 29 april 2018 (3-3)
Vers in het geheugen, maar daarom niet minder gedenkwaardig. ADO, volop in de strijd om het bereiken van de play-offs voor Europees voetbal, thuis tegen PSV. 'No place like home' pontificaal op een spandoek achter de Aad Mansveld Tribune. En met recht, want de Hagenaars hielden de destijds aanstaand landskampioen de afgelopen drie jaar op een gelijkspel (3-3, 1-1 en 2-2) en werden mede dankzij deze remise uiteindelijk zevende.

2. 11 augustus 2015 (2-2)
Dat Martin Hansen goed kon keepen, dat hadden ze in Den Haag wel door na het eerste seizoen van de Deen in Haagse dienst. Maar op een dinsdagavond in de zomer van het jaar 2015 gingen niet de beelden van een mooie redding de wereld over, maar verwierf de doelman wereldwijde faam nadat hij in blessuretijd met een hakbal PSV-collega Jeroen Zoet verschalkte en ADO Den Haag daarmee een punt bezorgde tegen de Eindhovenaren.

3. 29 augustus 2010 (2-2)
Vitesse was afgelopen seizoen in de play-offs voor Europees voetbal veel te sterk voor de Hagenaars. Daarmee werd Fons Groenendijk (nog) niet de opvolger van John van den Brom, die als trainer van ADO de laatste was die 'Europa' bereikte. Met liefst twee zeges op Ajax (0-1 en 3-2) en een overwinning in Eindhoven (0-1) en een remise thuis tegen PSV (2-2) legde de ploeg de basis voor de uiteindelijke zevende plek in de competitie. ADO-verdediger Timothy Derijck vergaarde bij het gelijkspel tegen PSV op 29 augustus 2010 een cultstatus door na zijn gelijkmaker zijn tong uit te steken en hij was daarmee een inspiratie voor vele Haagse spandoeken. Frantisek Kubik bezorgde de Hagenaars tien minuten voor tijd een punt.

4. 8 november 2009 (1-5)
Niet aan alle memorabele momenten in eredivisiewedstrijden tussen ADO en PSV zal door de Haagse supporters met weemoed worden teruggedacht. Op 8 november 2009 zorgden Ola Toivonen (4x) en Otman Bakkal voor een 1-5 winst op de Hagenaars.

De ploeg die destijds werd gecoacht door Fred Rutten stond na ruim een uur spelen op een 0-4 voorsprong, toen scheidsrechter Roelof Luinge het duel tijdelijk staakte. Ricky van den Bergh (verving al na een half uur verdediger Csaba Horváth) was al in de 39ste minuut, zeven minuten na zijn rentree, met 'rood' weggestuurd. Spreekkoren die volgden op een tweede uitsluiting, nu voor Lex Immers, deden Luinge de wedstrijd onderbreken. Een doelpunt van Karim Soltani (1-4) verlichtte het leed van ADO enigszins.

5 18 oktober 1975 (4-1)
In het geheugen gegrift van menig ADO-supporter. Onvergetelijk omdat clubicoon Aad Mansveld zijn twee specialiteiten liet samenkomen: presteren in een topduel en uit een vrije trap van grote afstand succesvol zijn. En dat tweede was de recordhouder van ADO met het aantal gespeelde duels niet een, maar zelfs twee keer, van dertig meter afstand.

ADO in cijfers

Twaalf
ADO Den Haag en PSV speelden al 89 keer tegen elkaar in de eredivisie. De Hagenaars wonnen slechts 12 keer, de regerend landskampioen was liefst 53 keer te sterk voor de geel-groenen.

Een
Van de laatste 30 ontmoetingen tussen ADO Den Haag en PSV in de eredivisie wonnen de Hagenaars er slechts 1 (4 remises). ADO was in 2011 dankzij een doelpunt van Wesley Verhoek in de extra tijd met 0-1 te sterk (5 februari).

Vier
ADO Den Haag speelde de afgelopen drie jaar thuis gelijk tegen PSV. Voor het eerst sinds de periode 1967-1972 kan de ploeg in vier opeenvolgende eredivisieduels ongeslagen blijven tegen PSV.

Drie
De laatste thuiszege van ADO Den Haag op PSV (3-0) in de eredivisie was op 1 april 1991, toen Michel Adam (foto) en Leo Schellevis (2x) scoorden. De Hagenaars eindigden dat jaar als veertiende op het hoogste niveau in Nederland.

Een
De Hagenaars scoorden dit eredivisieseizoen elke wedstrijd 1 keer meer dan in het voorgaande duel (1-2 verlies Emmen, 4-2 nederlaag Heracles Almelo, 3-1 zege op Fortuna Sittard en 2-4 winst tegen Excelsior).