Datum plaatsing: 12-08-2018 15:01:00

Verslag en foto's: FC Emmen bezorgt ADO Den Haag een valse start:1-2

Exact 33 jaar geleden verpestte FC Den Haag het Eerste Divisie debuut door uit in Emmen met 1-2 te winnen. Vandaag deed Emmen het beter en boekte de eerste Eredivisiewinst en uitwinst op ADO Den Haag ooit: 1-2

Ondanks het mooie weer, de kaartenacties was het stadion helaas nog lang niet uitverkocht. Er hing wel een prima sfeertje. Aan het begin van het seizoen starten met een mooie makkelijke reeks tegenstanders is toch mooi meegenomen.

Groenendijk startte met Malone als rechtsback en verder waren er geen verrassingen. Falkenburg speelde in de punt, met daarnaast Becker en Lorenzen. ADO had duidelijk overwicht op FC Emmen. Emmen speelde behoudend, maar kwam er bij vlagen voetballend best goed uit.

Grote kansen leverde het niet op voor ADO Den Haag. Een slecht weggewerkte corner leverde Beugelsdijk een schotkans op, maar hij schoot in het zijnet. Balbezit, breien en wachten was het devies. Juist toen het publiek begon aan te zetten, kegelde FC Emmen zijn eerste doelpunt in de Eredivisie in het netje. Van grote afstand schoot Bijl de bal snoeihard via de paal in de lange hoek: 0-1.
ADO wist even niet wat het overkwam : het nietige Emmen op voorsprong. Maar het werd nog gekker. Terwijl ADO enigszins gefrustreerd begon te aanvallen, tikte Bakker in het strafschopgebied zijn tegenstander aan en kon de scheidsrechter niets anders dan een penalty geven, die feilloos werd ingeschoten: 0-2.

En dat was ook de ruststand. Een slechter begin van de competitie leek niet mogelijk. Na de rust, kwam de rust en het voetbal niet in het elftal van Groenendijk. Bakker speelde zwak, Lorenzen onthutsend slecht en het middenveld van ADO kreeg maar geen overwicht om druk te zetten op de verdediging van FC Emmen. En Emmen kreeg er ondertussen zin in: in die eerste minuten na rust had het met gemak tot drie keer toe de 0-3 kunnen maken.
Dat gebeurde niet en ADO begon eindelijk echt druk te zetten en te stormen. Immers kopte over en El Khayati wist geen richting te geven aan de bal zodat hij recht op de keeper schoot.  De 18 jarige keeper van Emmen was echter een rots in de branding. De aansluitingstreffer kwam enigszins gelukkig tot stand: Na een scrimmage caramboleerde de harde bal van Becker in het goal: 1-2.

ADO's beste kwartier brak aan. Hooi verving Lorenzen en deed dat met verve. In drie minuten had hij meer gevaar gesticht dan Lorenzen in de hele wedstrijd. Maar de bal wilde er maar niet in en de klok tikte verder. En terwijl Emmen hartstochtelijk de voorsprong verdedigde en tijdrekken tot een nieuw level trok, ging ADO steeds meer tegen zichzelf voetballen.
Becker schoot nog hard over nadat Falkenburg de paal raakte en de bal terugsprong en de laatste kans was voor El Khayati die een vrije trap prima inschoot, maar de keeper van Emmen was de man van de wedstrijd, want hij ronselde ook die bal in de 92e minuut knap uit de kruising.
Falkenburg brak zijn neus nog in de laatste minuten van de wedstrijd, maar omdat er geen wissels meer mogelijk waren, speelde hij de wedstrijd toch uit.
En zo won Emmen. In Den Haag.  En is ADO Den Haag lelijk op zijn nummer gezet. Een knappe prestatie van FC Emmen, en ADO Den Haag zal zijn wonden moeten likken en zaterdag in Almelo hard aan de bak moeten.